Skocz do zawartości

[przerzutki] Strzelająca nowa przerzutka Deore SLX

Marcin13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Więc zakupiłem nowiutki Unibajk Zethos http://www.unibike.pl/zethos.html ,facet w serwisie mi go wyregulował. Gdy jadę, podczas zmiany, niektóre biegi przeskakują cichutko, a inne podczas zmiany dosyć mocno strzelają, staram się wtedy nie pedałować ale i tak słyszę strzał. Czy to normalne, takie strzały, czy też coś jest nie tak z regulacją? Dodam, że staram się jeździć tak, aby każdej przedniej zębatce odpowiadały 3 tylnie (czy w ogóle trzeba tak jeździć, aby przerzutki jak najdłużej mi służyły?)

Napisano

a skąd mniej więcej wydobywa się strzał i jak brzmi?

w moim LX czyli odpowiedniku SLX też strzelało, ale było to spowodowane mocną sprężyną, która po prostu z taką siłą ściągała prowadnice, że ta twardo uderzała w blokadę tworząc metaliczny dźwięk, jak gdyby kamieniem walnąć w ramę. taki strzał jest jak najbardziej normalny.

Napisano

To mój pierwszy rower, więc trudno mi dokładnie ocenić skąd jest odgłos. Jest to odgłos raczej nie metaliczny, bardziej taki strzał jakby np. łamana gałąź.

• Mod Team
Napisano

To raczej jest normalne bo zalezy w którym momencie zmieniasz bieg, raz trafisz idealnie w wyciecia w kasecie i jest cicho raz nie zupełnie i strzeli. Moj LX tez czasem strzeli ale nie ma sie co przejmować, chyba ze to nie taki dźwiek jak ja mysle.

• 3 miesiące temu...
Napisano

U mnie to samo, zakupiony nowy rowerek na deore i przeskakiwanie w przerzutkach.

Zastanawia mnie tylko czy nie uszkodziłem ich podczas jazdy ze sklepu za nim przeczytałem instrukcję i dowiedziałem się o optymalnych przełożeniach. Jechałem chwilę na ustawieniu największa z przodu i najmniejsza z tyłu a większość czasu na najmniejsza z przodu i przedostatnia z tyłu(7/8). Przejechałem około 4km i nie obciążałem za bardzo roweru.W moim 20 letnim rowerze górskim marki huffy nie było tego problemu stąd moja niewiedza.

Chyba wszystko wyjdzie na przeglądzie po 3 miesiącach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...