Skocz do zawartości

[Koło] Jakie koło przednie w rozsądnej cenie do 114 kilo

gad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Okazało sie że moje przednie koło w SCOTT TAMPICO 2001 rok bedzien do wyrzucenia po wywrotce. Potrzebowałbym koła 26" pod hamulce V brakei, dosyć wytrzymałe ( moja waga 114 kilo) tanie i czarne.

Napisano

Alexrims DM18 były rozsądnym wyborem, jeśli byłeś z nich zadowolony to nic nie stoi na przeszkodzie by kupić takie same tutaj.

Napisano

Ja nie wiem jakie koła były oryginalnie w tym SCOTT TAMPICO, a nalepki na obreczy odklejały sie dosyć mocno wiec je zerwałem. Jak rower był jeszcze na gwarancji to pekały mi w tylnym kole szprychy. Więc serwis powymieniał mi na grubsze i mocniejsze, ale srebrne (oryginalne były czarne) Mam teraz tylne koło z czarna obręczą i ze srebrnymi szprychami, a przednie całe czarne.

Napisano

Tanio to jest 100zł za całe koło? Wg mnie to jest druga ważna informacja po tym czy koło ma być na przód czy na tył.

Napisano

Nie wiem czy jest sens pakować się w tak ciężka obręcz jak dm24. Ja przy podobnej wadze (ostatnio do 110 + czasami plecak z 5 kilo sprzętu foto) jeżdżę na obręczach alexrims ace19 i spokojnie dają radę, nic się z nimi nie dzieje, nie krzywią się, ale za to wagę mają całkiem przyjemną :). Do tego jakiś novatec na maszynach i dobre szprychy i masz koło na lata.

Aha alexy maja jedna wadę jak dla mnie - szybko zjadają je klocki, dlatego ja u siebie założyłem tarcze.

Napisano

Le jakie obrecze, piasty i szprychy ?

Sprawdzałem w paru sklepach i wcale taniej nie wyjdzie składanie całego koła. Oczywiście zima moze tak, ale nie teraz gdy sezon w pełni i warsztaty maja co robić.

Napisano

Obręcze alexrims ace18 myslę cena/jakość, kapslowana i wydaje się solidna, ale co do tego to użytkownicy niech piszą. Oponę spokojnie 2" na nią nałożysz.

IMO piasta tylko novatec, wymiana łożysk maszynowych(są 2 z prządu) to koszta rzędu 15 zł max, bo łatwo u ślusarza dobrać zamienniki łożysk. Jeśli brałbyś shimano to przy tej wadze minimum musisz patrzeć na piasty deore. Ale ja osobiście był bym przy novatec'ach bo teraz mam problem ze znaleźieniem stożków do piast obu kół a jestem podobnej wagi, wiec Ciebie tez to by nie długo czekało.

coś takiego od novateca

http://allegro.pl/item1027984649_piasta_przod_novatec_nt_a751_36h_141g_mtb_szosa.html

+ obręcz alexrims ace 18 (tą pewnie na miejscu mógłbyś kupić, nie trzeba cudować ze sklepami internetowymi)

(ew obręcz mavic'a xm317, troche droższa ale lżejsza)

+ szprychy normalne 2mm, myslę że nie opłaca się cieniowanych brać bo są droższe, chyba że patrzysz na wagę koła, w rowerowym sami je dobiorą najlepiej, bo wszytko zależy jaka długość jest potrzebna, a polecane przez dużo osób dt champion powinny być okej, wiec o nie pytaj.

czyli za około 150zł będziesz miał mocne kółko :D

PS. Co do robocizny, byłem niedawno na wyszyńskiego i pytałem się bo stam stałem przed tym dylematem, koła plotą na 2 dzień i najlepszy zaplot jak dla Ciebie to na 3 krzyże(chyba, bo znawcą w tym temacie nie jestem). Ogólnie tam często bywam bo dużo cześci kupuje jak komuś rower naprawiam, bo blisko ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zdecydowałem się i kupiłem koło na obręczy DM24 i piaście NOVATEC z łożyskami maszynowymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...