Nomyzs114 Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Witam, chciałem się dowiedzieć coś na temat luzu w manetkach Deore XT. Chodzi o to że przy zmianie zębatki na wyższą- naciąganiu kciukiem linki czasami manetka jest jakby za luźna, tak jakby trzeba było kciukiem dopompować ja żeby był, opór- żeby zmienić przerzutkę na wyższa zębatkę. Dotyczy to jednej manetki- do tyłu. Wkurzający taki luz gdy się chce szybko zmienić tryb. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi, co może powodować ten luz, a możne jest to jakiś sprytny trick Shimanowski? (Czasem mi się wydaje,że gdy łańcuch jest napięty to nie ma tego luzu). Nomyzs114
Nomyzs114 Napisano 4 Maja 2010 Autor Napisano 4 Maja 2010 Wiesz co, wyczyściłem i wypolerowałem kasetę i teraz manetka zmienia do 3-4 zębatek za jednym naciśnięciem!!! Fakt faktem jest też troszkę nie wyregulowana bo na niektórych przełożeniach łańcuch nie leży dobrze. Dzięki
kello Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 jesli nie lezy dobrze, to sprobuj regulacji srubka barylkowa przy manetce, tzn tam, gdzie wchodzi pancerz. jesli przerzutka chce zrzucac przelozenie na ciezsze, pokrec w lewo, jesli chce zrzucac na lzejsze, pokrec w prawo... a swoja droga kiedy ostatnio wymieniales pancerze albo ile czasu masz je w rowerze? wyglada na to, ze po prostu masz stare pancerze
Nomyzs114 Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 No pancerz szczególnie ten zaraz przy przerzutce jest zardzewiały i zawalony syfem- pyłem, okazało się też że linka pęka. Jedyny problem jest w śrubkach do odkręcenia manetki SL-M750. Cholery nie chcą puścić (te 3 z dołu). Załatwie jakiś porządny srubokręt i linkę z pancerzami wymienię.
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 A po co chcesz rozkręcać manetkę ? Linkę wymieniasz odkręcając jedną plastikową śrubkę z dużym łbem pod krzyżak. Manetka bardzo rzadko się brudzi.
Nomyzs114 Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 Taką gumową zatyczkę w kształcie śruby? O nie wiedziałem ze tamtędy się wypycha kotwice linki. Już znalazłem śrubokręt i otworzyłem obie manetki- i dobrze bo syfu tam sporo było. Poszło WD, papier. Wszystkim dzięki za pomoc.
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Z tym WD to bym uważał, bo tam części powinny być dobrze nasmarowane, a rozbieranie tego, to wyższa szkoła jazdy. Jeśli już po fakcie, to kapnij tam jakiegoś teflonu etc.
Nomyzs114 Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 Z tym WD to bym uważał, bo tam części powinny być dobrze nasmarowane, a rozbieranie tego, to wyższa szkoła jazdy. Jeśli już po fakcie, to kapnij tam jakiegoś teflonu etc. Najpierw WD, potem stały smar/tawot. Lepszy bedzie Finish Line- suchy teflon?
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Jeśli rozebrałeś na części pierwsze to lepszy będzie stały smar, w przeciwnym wypadku smar nie dojdzie jak wysmarujesz mechanizm i lepiej FS, ale nigdy tego nie robiłem, więc gdybam .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.