Skocz do zawartości

[Jura] Wyżyna Krakowsko- Częstochowska w 2 dni

under

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :icon_wink:

Jakoś nigdy nie było okazji aby się tutaj udzielać, ale wpadłem ostatnio na pomysł aby 'zrobić' jurę w dwa dni

Termin jest do uzgodnienia, ale generalnie im później tym lepiej, jura centralna jeszcze w wielu miejscach zawalona drzewami które powoli już usuwają... Sądzę że w miesiąc/dwa powinno być już ok.

Plan jest taki, żeby zacząć wcześnie rano w Częstochowie- i szlakiem czerwonym (Pieszym szlakiem orlich gniazd) przejechać połowę trasy docierając do Ogrodzieńca. Dzień drugi reszta trasy do Krakowa.

Całość ma nieco ponad 160km, 2/3 tego szlaku zjeździłem na rowerze i sądzę że nie powinno być kłopotu ze zrobieniem go w dwa dni

gdyby ktoś chciał się dołączyć to walić śmiało propozycje;)

pzdr

Michał

Napisano

Ja myśle o tej trasie od dłuższego czasu, tylko że chciałem ją w 1 dzień zrobić, jak będziesz znał dokładny termin daj znać na pewno sie zabiore :icon_wink:

Napisano

Też mam w planach ale w jeden dzień,ale czy szlak bedzie uprzątnięty to nie wiem byłem teraz w wekend na Jurze i nie wygląda to za ciekawie :icon_wink: Jak mi bedzie termin pasował to chętnie sie z Wami zabiorę.

Napisano

mnie tez pasuje ten pomysł choć nie wiem czy dam rade przejechać w jeden dzień 188 km - trochę dużo - ale pomysł super. Kwestia terminu.

Napisano

cały czas ubywa tych drzew na szlakach więc myślę że już niedługo będzie ok

a co do tych dwóch dni... moim zdaniem to optymalnie podzielone

nie chcę gonić po tym szlaku żeby zdążyć przed wieczorem a zahaczyć po drodze o jakieś ciekawsze miejsca

Napisano

Dwa dni to wystarczająco dużo czasu ;)

W samym Krakowie, szlak praktycznie wcale nie jest oznakowany, więc tam uważajcie :)

Przed samym wyjazdem podzwońcie po pensjonatach w północnej części jury i wypytajcie o stan czerwonego szlaku, ewentualnie do jurajskiego oddziału GOPR, oni też będą obcykani w tej materii :)

Napisano

Detonator - bardzo fajne zdjęcia - miło się oglądało Waszą wyprawę ;)

Czyli do podzamcza można spokojnie dojechać - potem zaczynają się te zawalone drzewa ??

pozdrower

Napisano

Czołem. Planujemy wypad na 2 dni w Jurę, prawdopodobnie właśnie czerwony szlak z Częstochowy do Krakowa. Wcześniej mieliśmy w planach trasę 270km z pętlą pod Krakowem, ale jednak nie wyrobimy.

Dwa pytania:

1) Czy trasa maratonowa Jury pokrywa się z czerwonym szlakiem?

2) Czy ktoś z Was dysponuje plikiem ze śladem trasy z GPS?

Napisano

Śladem nie dysponuję niestety. Natomiast jeśli masz na myśli Jura Maraton to nie. Ten bowiem biegł czerwonym szlakiem ale rowerowym, nie pieszym.

Napisano

Detonator - bardzo fajne zdjęcia - miło się oglądało Waszą wyprawę :)

Czyli do podzamcza można spokojnie dojechać - potem zaczynają się te zawalone drzewa ??

pozdrower

Mruwa, dziękuje :)

Szlakiem od strony Krakowa do samego Podzamcza jedzie się bez problemu ale dosłownie kilometr za Podzamczem, zaczyna się masakra

Jeśli faktycznie leśnicy uporają się do lipca z powalonymi drzewami to może podłącze się do Was z tą wyprawą ;)

Napisano

Udało mi się znaleźć ślady zarówno szlaku pieszego jak i rowerowego.

Biorąc pod uwagę dystans zdecydujemy się chyba na rowerowy.

Tutaj plik: http://www.sendspace.pl/file/2ebb94ff1f338fa5118cda9

Edit:

Możecie polecić jakieś miejsca noclegowe na trasie?

Jeśli jechalibyście czerwonym pieszym i zaczynali z Krakowa to pierwszy nocleg wypadnie w Podzamczu ( ok 85-90 km ) lub Pilicy.

Miejsc noclegowych ogólnie jest sporo, ceny 30-35-40 zł.

My płaciliśmy 30zł/os. Warunki w miarę fajne ( Nocleg w Podzamczu)

Napisano

Chętnie bym się wybrał w czyimś towarzystwie. Zarówno w 1 jak i w 2 dni. Chyba jednak zaczekam do drugiej połowy czerwca (luz w szkole).

Napisano

A kto chętny wybrać się w najbliższym czasie na Jure od strony Krakowa i zrobić trasę do podzamcza ??

Napisano

A kto chętny wybrać się w najbliższym czasie na Jure od strony Krakowa i zrobić trasę do podzamcza ??

w sumie mógłbym się na coś takiego pisać :) termin do ustalenia

Napisano

W tygodniu Wam pasuje czy praca albo szkoła ??

Ja pracuje różnie czasem w tygodniu a czasem w weekend. To zależy. A Wy ??

Pozdrower

Napisano

a ile jest do tego podzamcza z krakowa ?

Ja bym sie podpiał ale nie wiem czy będe miał sprawną maszynę, i mi bardziej pasuje jakiś weekend.

Napisano

a ile jest do tego podzamcza z krakowa ?

Ja bym sie podpiał ale nie wiem czy będe miał sprawną maszynę, i mi bardziej pasuje jakiś weekend.

Jak już pisałem między 85 a 95 km B)

Napisano

Ok Panowie,

Ten weekend ma lać, ale przyszły już powinien być ok (no chyba że pogoda się całkiem załamie to będziemy kombinować)

Więc przyszła sobota (15 maj) w Krakowie okolice dworca PKP (rozumiem że część dojedzie), hmm powiedzmy koło 8:00?

Komu pasuje niech podjeżdża i robimy trasę do Podzamcza... bez jakiegoś ścigania kto pierwszy ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szlak_Orlich_Gniazd

przydał by się ktoś kto zna dojazd z centrum do "Kraków – Krowodrza Górka / Park Krowoderski" - ja tam nigdy nie byłem.

Napisano

Też możliwe że się z wami wybiorę, można poznać kogoś z forum :) Termin myślę że jest akurat.

Ja jestem z Woli (okolice Oświęcimia-Tychów) więc dzień przed podjadę sobie do Krakowa na rowerze, a później z wami do tego Podzamcza, później do Częstochowy (nawet jakbym miał nosić rower :thumbsup:) i pociągiem do domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...