Skocz do zawartości

[klamka hamulcowa] Podwójna klamka

Mnementh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić klamkę hamulcową, która miałaby dwie dźwignie. W moim przypadku jedna dźwignia byłaby sprzęgłem, druga hamulcem.

Kiedyś widziałem coś takiego na alledrogo, ale w tej chwili nie umiem do tej klamki dotrzeć. Czy ktoś mógłby mi podać jakiś konkretny model, albo przynajmniej firmę, która robi takie rzeczy?

Napisano

Chcę zamontować silnik w swoim rowerze. Ale to nieistotne, bo interesuje mnie tylko konkretna część - ta specyficzna podwójna klamka hamulcowa.

Chcę mieć dwie klamki z jednej strony. Widziałeś coś takiego?

Napisano

kiedyś tak, ale nawet nie wiem z czym to miałbym skojarzyć, żeby znaleźć.. Poszukam

Znalazłem jedynie jakieś tandetne rozwiązanie dwóch przewodów z jednej klamki, nie wiem po co takie coś wymyślono skoro są rozdzielacze do rotorów w BMX'ach, no ale mniejsza z tym.

Zastanawiałeś się jak miałbyś to obsługiwać? jedna klamka nad drugą, z przestrzenią pomiędzy na wsadzenie palców aby ominąć tą wyżej? Jedna krótsza druga dłuższa? Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby po prostu zamontowanie dwóch klamek, ta bliżej środka kierownicy w mniej naturalnej pozycji dla chwytu (np. niemal w płaszczyźnie drogi) obsługiwałaby sprzęgło, ta druga hamująca, zamontowana symetrycznie do tej po przeciwnej stronie kierownicy, znacznie bardziej pochylona w dół.

Rozwiązanie o tyle dobre, że możesz obsługiwać sprzęgło lub hamulec, jednak ciężko złapać oba na raz (no chyba że dwa palce na jednej, dwa na drugiej :icon_mrgreen: ). Przestrzeń między klamkami mogłaby być mniejsza, ale wtedy ciężej wybrać klamkę :teehee:.

IMO optymalne rozwiązanie mimo wszystko - dwie zwykłe klamki jedna za drugą nasunięte na kierownice z przesunięciem kątowym.

Albo inaczej - oba hamulce z jednej klamki po jednej stronie kierownicy (rozdzielacz do rotorów + odpowiednie ustawienie szczęk/zacisków hamulców), sprzęgło z drugiej strony na jednej klamce. Prosto i bez udziwniania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...