Hcel Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Witam, planuje zakup przerzutki przedniej (Shimano-FD M590) w jej opisie pisze że współdziałający tył to 9-przełożeń, ja posiadam 8 (kaseta Shimano HG40) czy przy odpowiednim wyregulowaniu przedniej i tylnej przerzutki, przednia będzie działać jak należy? Ps. Jak coś źle lub niezrozumiale napisałem to proszę o poprawienie. Pozdrawiam
Hcel Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Dzięki za szybkom odp, w takim razie zamawiam przerzutkę
RATM Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Dokładnie tak. Śrubkami, którymi regulujesz maksymalne wychylenia przerzutki ustawiasz tak, aby nie wychodziła ona dalej niż za ósmą zębatkę, i to by było na tyle.
Lukaszm94 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Nie chciałbym niepotrzebnie zasiewać niepokoju, ale czy jesteście pewni że to będzie działać? 9-rzędowe łańcuchy są węższe, więc prowadnik przerzutki też jest węższy. A łańcuch 8-rzędowy jest szerszy niż 9-rzędowy(logiczne), więc możliwe że przy kilku skrajnych położeniach łańcuch będzie obcierał nawet przy regulacji idealnej. Jeżeli się mylę to wybaczcie, to tylko moja opinia.
Mod Team michuuu Napisano 3 Maja 2010 Mod Team Napisano 3 Maja 2010 Nie chciałbym niepotrzebnie zasiewać niepokoju, ale czy jesteście pewni że to będzie działać? 9-rzędowe łańcuchy są węższe, więc prowadnik przerzutki też jest węższy. A łańcuch 8-rzędowy jest szerszy niż 9-rzędowy(logiczne), więc możliwe że przy kilku skrajnych położeniach łańcuch będzie obcierał nawet przy regulacji idealnej. Jeżeli się mylę to wybaczcie, to tylko moja opinia. Na skrajnych się raczej nie jeździ więc problem odpada (przy 9rz. też potrafi ocierać).Regulacja idealna nie ma zastosowania przy przekoszonym łańcuchu, a przekoszenie jest mniejsze dla 8rz. niż 9rz. Będzie działać na 100% sam kiedyś przerabiałem ten układ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.