Pieniu Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Witam, pisze po raz pierwszy, takze witam Wszystkich Mam problem, prawa manetka działa odwrotnie. Jak podciagam dolna wajha do góry to łańcuch spada na niższy tryb. Czy jak ja rozkrece manetke to bede mial problem ze zmiana żeby było normalnie. Z góry dziękuje i pozdrawiam
NitroS Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Dolna wajcha powinna dawać w góre z tego co mi wiadomo. Sam mam klamko-manetki i jak pcham ją to daje mi przerzutki ku górze.
Kysa275 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Ja mam manetki alivio i kciukiem wrzucam ku górze a palcem wskazującym na dół.
NitroS Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Ja tam bym się też tym nie bawił tylko do serwisu walił ;D.
Cycu85 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Kciukiem w manetkę - łańcuch przesuwa się bliżej koła ciągnąc za linkę przerzutki, wchodząc na większe tryby kasety/wolnobiegu. Palcem wskazującym klikając na manetce łańcuch schodzi na mniejsze tryby. Przerzutkę ciągnie sprężyna. Jeśli masz odwrotnie to nie kwestia manetki tylko przerzutki z odwrotną sprężyną.
Pieniu Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Dzięki za szybką odpowiedź, Tak jak pisze "Cycu 85" to chciałbym zeby było, Czyli co mam zmienc przerzutke? Szczere powiem ze nie slyszalem nigdy o przerzutce z odwrotna sprężyna. Dodam że przednia manetka działa prawidłowo. A rower jest żony a wiecie jak to jest z nimi, lewa strona działa tak a prawa odwrotnie
Cycu85 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Dla pewności wrzuć zdjęcie tylnej przerzutki z widokiem od dołu, ale najprawdopodobniej już możesz szukać nowej tylnej przerzutki. Tylko powiedz czemu tak bardzo od tego rozwiązania uciekasz ? Shimano wprowadziło takie cuś jakiś czas temu, nigdy na tym nie jeździłem osobiście, ale zwolenników to to trochę miało/ma.
Pieniu Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Zrobiłem foty ale mało na nich widac takze nie bede wrzucał ale jak odwróciłem, także moj rower i postawiłem obok to widac konstrukcja jest inna. U mnie jest [ jakby patrzec od tyłu roweru odwroconego kołami do góry ] jakby od lewego tyłu do prawej. a u niej w ogóle inaczej, Dodam ze ja mam deore LX a u niej jest Deore. Nie jest to dobre rozwiazanie szczegolnie dla kobiety ktora wyjedzie ze mna rowerem tylko w niedziele i jej sie to myli bo lewa manetka pracuje odwrotnie
Cycu85 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 http://www.allegro.pl/item1010678859_nowa_przerzutka_shimano_deore_xt_rd_m771.html tu masz z odwrotną sprężyną. Widać, że ciągnąc, linka sprawia, że przerzutka oddala się od koła. http://www.allegro.pl/item1011226021_przerzutka_shimano_deore_rd_m591_sgs_czarna_2010r.html W tej jest normalnie, śruba mocująca linkę jest na zewnętrznej części przerzutki, więc ciągnąc przybliża wózek przerzutki w stronę koła. http://www.allegro.pl/item1011957511_przerzutka_deore_xt_2009_rd_m771_centrumrowerowe.html tutaj widać dokładnie różnicę gdzie jest śruba mocująca linkę w normalnej i ze sprężyną odwrotną
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.