Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano Deore BR-M535

os7ry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na forum a i moja przygoda z rowerem bardziej na serio trwa dopiero od niedawna. Mam problem z przednim hamulcem (jak w opisie tarcze, hydraulika). Ostatnio zauważyłem że hamulec o cos ociera, po bliższym przyjrzeniu się okazało się że jeden klocek ociera o tarczę (klamka odpuszczona oczywiście). Zdjąłem koło i okazało się że z jednego tłoczka cieknie trochę oleju oraz tylko ten tłoczek "pracuje" przy wciskaniu klamki (nie wiem czy to tak ma być czy powinny dwa pracować). Poza tym hamulec zaciska dopiero w końcowej fazie ruchu klamki (luzy).

Pomyślałem o odpowietrzeniu i znalazłem w necie info. aby zdjąć pokrywę zbiorniczka, wcisnąć hamulec do oporu i czekać aż pęcherzyki przestaną wypływać. Tak uczyniłem ale to nic nie zmieniło.

W związku z tym może macie jakieś rady co to może być? Może jak poprawnie odpowietrzyć? Czy jest możliwość samodzielnie się z tym uporać? Szczerze to jeśli nie ma potrzeby to nie chcę oddawać do serwisu bo wolę sam się nauczyć jak sobie z tym radzić. Chyba że nie będzie innego wyjścia.

Dla jasności powtórzę dane:

klamka - shimano deore BL-M535

zacisk - shimano deore BR-M535

Napisano

Zacisnąłeś hamulec przy zdjętej tarczy? Jak tak, to tłoczek wysunął się pewnie za daleko i stąd płyn. Nie zabrudź płynem klocków bo będą praktycznie do wyrzucenia. Ten niepracujący to oczywiście nieprawidłowa sprawa i sam tego nie ogarniesz, oddaj całość do serwisu. Odpowietrzanie to również nie takie hop siup, trzeba mieć strzykawki, wężyki i płyn. Tutoriale są na YT oraz pewnie gdzieś tu na forum ;)

Napisano

No niestety coś mnie podkusiło i wcisnąłem hamulec gdy nie było tarczy. Co prawda dzięki temu zauważyłem że chodzi tylko jeden tłoczek. Klocki nie dostały oleju, jakby co mam mam loctite 7063 cleaner wiec mogę odtłuścić. O ile nie ma przeciwwskazań.(?)

A czy przez to wysunięcie tłoczka jakoś trwale się tam coś uszkodziło czy to tylko trochę oleju wypłynęło a teraz układ jest z powrotem szczelny? I czy możliwe że ten nie działający tłoczek się zapiekł po prostu i trzeba go jakoś oczyścić?

Napisano

Wysunięty tłoczek to jeszcze nie tragedia. Korzystając z tego możesz dać nieco smaru (np Finish line) na "obwiednie" tłoczka. Tak samo postąp z drugim tłoczkiem. Oczywiście wszystko przy zdjętych klockach. Co do odtłuszczania to dobrze spisuje się benzyna ekstrakcyjna. Ale tylko do tarcz. Klocki trzeba wypiekać w piekarniku. Więcej znajdziesz w innych tematach. Potem przed założeniem klocków zdejmij pokrywę zbiorniczka wyrównawczego i wciśnij tłoczki do środka np łyżkami do opon. Uzupełnij ilość płynu (jeśli zajdzie taka potrzeba). Hamulec raczej się nie zapowietrzył przez wysunięcie tłoczka. Luz na klamce może być wadą fabryczną , wynikiem długiego użytkowania lub zapowietrzenia. Jeśli chcesz zalać na nowo hamulce to tu masz poradnik.

http://www.youtube.com/watch?v=YXmWziLAlBU

Napisano

Witam, rozebrałem hamulce ile się dało czyli zdjąłem i wyjąłem klocki. Wszystko oczyściłem i poskładałem. Jest lepiej. Tak jakby luz w klamce zniknął ;] Pozostał jeszcze problem że w przednim hamulcu, tłoczki nie powracają do końca i trochę klocki trą o tarczę. Wawrus dzięki za linka do tutoriala, bardzo pomocny. Nie wiem tylko jaki płyn stosować. Czy mogą być zamienniki samochodowe ?

Napisano

Powracać "do końca" to nigdy nie będą, zależy o jakim końcu mówimy :yes:. Hamulce tarczowe mają to do siebie, że odległość klocków od tarczy jest bardzo mała i trzeba się naprawdę namęczyć, aby nie tarło, a czasem nawet w najbardziej optymalnej pozycji czasem zadzwonią na zakręcie etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...