fx57 Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam. Po złożeniu całości roweru pojawił się problem z tylnym zaciskiem. Hayes Stroker Trail który wylądował w moim rowerze podczas hamowania (tylko w przypadku tylnego hamulca)gdy nacisk na klamkę będzie stosunkowo lekki wszystko jest ok ale gdy przycisnę trochę mocniej odnoszę wrażenie że obudowa zacisku "jedzie" po tarczy... Jest takie dziwne uczucie jakby obudowa łapała te wycięcia w tarczy która oczywiście jest także nowa. Hamulec (zacisk) starałem się regulować i na oko i podczas zaciśniętej klamki. Zauważyłem że obudowa zacisku jest od tarczy w odległości ok 1-1,5 mm i sądzę że podczas mocniejszego zaciskania przyciska się do tarczy. Można jakoś to zniwelować czy poczekać aż klocki się dotrą i wtedy ewentualnie jeszcze raz podstroić ? A może to same klocki od dużej siły nacisku łapią te wycięcia w tarczy ??
Cycu85 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Sprawdź czy oba klocki chodzą równomiernie, tylko czasem nie na wyciągniętej tarczy, bo się wypchną. Skok klocków powinien być podobny. Zobacz czy podczas naciskania nie odgina lekko tarczy w którąś stronę.
fx57 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Napisano 26 Kwietnia 2010 Tarcza faktycznie lekko odgina się w stronę przeciwną piasty. Nie jest to duże odgięcie ale zauważalne. Patrzałem czy mogę przesunąć cały układ zacisku w stronę piasty ale lipa jest bo dopchnięte jest już do końca, w sumie chyba pozostaje podłożyć między ramę a adapter podkładki żeby zyskać opcję regulacji zacisku...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.