Skocz do zawartości

[rower szosowy] wymiana starego osprzętu

Marcelito

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Posiadam od 4 lat ten oto rower http://www.rowerymer...=5&gr=31&id=217

Jeżdżę wyłącznie amatorsko, ale po tylu latach zaczynam przymierzać się do "ulepszenia" mojego niezbyt dobrego sprzętu. Problem tkwi w tym, że moja szosa ma z tyłu kasetę 7-rzędową, i 2-rzędową z przodu. Do tego jeszcze manetki zmiany biegów znajdują się "na ramie". Na linku widać z jakich przerzutek składa się rower. Chciałbym coś zrobić by móc zamocować klamkomanetki Tiagra (najlepiej) choć mogą i być Sora. Co powinienem zrobić? Na pewno muszę wyrzucić kasetę i zmienić ją w zależności od modelu klamek na 8 lub 9 rzedową (mam nadzieję, że nie będe musiał wymianić piasty z tyłu) i do tego kupić nową przerzutkę na tył. Proszę o fachową radę, wszystko po kolei co muszę zrobić i najlepiej najmniejszym kosztem. Mam nadzieję, że przerzutkę przednią będzie dało radę zostawić, bo nie zależy mi na przełożeniu 3x9, wystarczy to co jest, aby było zgrane z klamkomanetkami wszytko.

Pozdrawiam

Marceli

Napisano

z tego co sie mi zdaje to możesz mieć jeszcze tylna piaste do wymiany jesli chcesz przejsc na 8/9

3 blaty w szosie sa moim zdaniem nie potrzebne

jeśli juz to bierz tiagre tu moim zdaniem masz ciekawe używki klamkomanetek tiagry chyba ze chcesz nowe ale na allegro widze ze zaczynają sie od 500 w gore

a jak cchesz to zrobić najtanszym kosztem to do tego wystarczy nowy łancuch i kaseta

Napisano

Ok, to już mi się trochę rozjaśniło. W necie trochę pogrzebałem i zacząłem się nad jedną rzeczą zastanawiać. Czy 8 rzędowe klamkomanetki Sora będzie można zgrać z 7 rzędową kasetą?

Napisano

Poproszę argument?

To wiecie czy da rade klamkomanetke sore 8 rzędową zgrać z 7 rzędową kasetą sora? W necie natknąłem się na wiadomość, że jest to możliwe ale co sami o tym możecie powiedzieć?

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Ok, to już mi się trochę rozjaśniło. W necie trochę pogrzebałem i zacząłem się nad jedną rzeczą zastanawiać. Czy 8 rzędowe klamkomanetki Sora będzie można zgrać z 7 rzędową kasetą?

Ale przecież nie chcesz mieć 7 rzędowej kasety nie? W ogóle jak wymienisz piastę (i bębenek) to możesz zapomnieć o tylko 7 przełożeniach. Wtedy będziesz miał albo 8 albo 9.

Napisano

Chcieć, a móc to 2 oddzielne sprawy. Póki co sprawdzam wszystkie możliwości, bo jak z budżetem będzie to jeszcze nie wiem. Teraz mam pytanie czy klamki "8" sora da rade zgrać z moja 7 rzedową kasetą sory?

• 2 tygodnie później...
Napisano

DIENET można miec "7" przy bębenku na 8,9,10. Miałem taki rower. Przed kaseta byla taka jakby podkładka, nie byla to normalna dystansowa taka jak miedzy zębatkami tylko z blaszki o grubośći ok. 0,8mm. Ona się klinowała o coś czego nie potrafie opisać. Obecnie koło jest stosowane jako zapas z kaseta "9" bez zmiany bebenka. Tamta kaseta "7" miała taki sam rozstaw zebów jak normalna "8". Do tego była jakś stara klamaka sory "7".

Powinienneś zmienić piaste, łańcuch, kasete i kupić klamki najlepiej tiagry. Sore odradzam z własnego doświadczenia. Jeden z głównych argumentów jak dla mnie to to, że w sorze jest taki cypek to zrzucania a w tiagrze mamy dzwignie za klamka hamulcowa. ( Czy własnie to się określa mianem STI i EgroPower? ) Jest to dużo wygodniejsze. Poza tym jest wytrzymalość. w nowej klamce sory po 2 miesiacach posuly się zapadki które trzymaja bebenek na ktory nawija się linka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...