Skocz do zawartości

[kaseta] przeskakiwanie łancucha

HKKaMa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam mały problem z moją kasetą (SRAM PG-950). Kupiłem ją niedawno razem z kołami od jednego z forumowiczów (miała wtedy ok. 2000-3000 przebiegu) i była w bardzo dobrym stanie. Zacząłem jej używać z łańcuchem SRAM PG-951, ale juz przy pierwszej jeździe zauważyłem, że na 4-5-6 koronce z tyłu łańcuch po prostu przeskakuje (zresztą po 30km zrobiły się małe odkształcenia ząbków), a od uderzeń łańcucha w ząbki w momencie przeskakiwania zostały one delikatnie "splaszczone", co jest wyczuwalne po przejechaniu paznokciem po ząbku jako ostry, wybrzuszony kant.

Co radzicie w tej sytuacji zrobić?

• Mod Team
Napisano

Nie baw się w szlifowanie, idź do sklepu po nową kasetę.

Ciekawe czy z kaseta XTR też byś go wysłał po nową :P 3 koronki to ok 2h roboty i tak jakoś ze 2 piwa :huh:

jak szlifować mi sie wydaje ze najlepiej jest:

- mieć wiertarkę :)

- kupić kamień szlifierski okrągły

- stoczyć końcówkę kamienia do ok 8-9mm (czym kolwiek najlepiej innym kamieniem)

- wzorując sie na dobrych zębach (najczęściej na 1 zębatce) starac sie doprowadzić to takiego kształtu zjechane zęby.

Jeżeli kaseta warta zachodu to powodzenia <_<

Napisano

Jak przejechałem ok. 20km na tej kasecie z nowym, przeskakującym łańcuchem to chyba nie powinno się z nim coś niedobrego dziać przy nowej kasecie (w związku z przeskakiwaniem na poprzedniej)??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...