HKKaMa Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam. Mam mały problem z moją kasetą (SRAM PG-950). Kupiłem ją niedawno razem z kołami od jednego z forumowiczów (miała wtedy ok. 2000-3000 przebiegu) i była w bardzo dobrym stanie. Zacząłem jej używać z łańcuchem SRAM PG-951, ale juz przy pierwszej jeździe zauważyłem, że na 4-5-6 koronce z tyłu łańcuch po prostu przeskakuje (zresztą po 30km zrobiły się małe odkształcenia ząbków), a od uderzeń łańcucha w ząbki w momencie przeskakiwania zostały one delikatnie "splaszczone", co jest wyczuwalne po przejechaniu paznokciem po ząbku jako ostry, wybrzuszony kant. Co radzicie w tej sytuacji zrobić?
Corratec Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 Nie baw się w szlifowanie, idź do sklepu po nową kasetę.
viechooo Napisano 16 Kwietnia 2010 Napisano 16 Kwietnia 2010 A ja myślę, że przy tej klasie kasety warto by było pokombinować z pilnikiem ew szlifierką.
Mod Team Puklus Napisano 16 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 16 Kwietnia 2010 Nie baw się w szlifowanie, idź do sklepu po nową kasetę. Ciekawe czy z kaseta XTR też byś go wysłał po nową 3 koronki to ok 2h roboty i tak jakoś ze 2 piwa jak szlifować mi sie wydaje ze najlepiej jest: - mieć wiertarkę - kupić kamień szlifierski okrągły - stoczyć końcówkę kamienia do ok 8-9mm (czym kolwiek najlepiej innym kamieniem) - wzorując sie na dobrych zębach (najczęściej na 1 zębatce) starac sie doprowadzić to takiego kształtu zjechane zęby. Jeżeli kaseta warta zachodu to powodzenia
HKKaMa Napisano 17 Kwietnia 2010 Autor Napisano 17 Kwietnia 2010 Jak przejechałem ok. 20km na tej kasecie z nowym, przeskakującym łańcuchem to chyba nie powinno się z nim coś niedobrego dziać przy nowej kasecie (w związku z przeskakiwaniem na poprzedniej)??
1415chris Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 20km to za malo zeby skrzywdzic lancuch, wiec bedzie dzialal z nowa. Sprawdz rowniez w jakim stanie sa zebatki korby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.