Skocz do zawartości

[Rower & Bagażnik] Montowanie bagażnika do r. krosowego lub przełajowego

VViktor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

przymierzam się do kupna roweru którym mam zamiar jeździć głównie poza miastem: polne drogi i leśne ścieżki, planowane w dalszej perspektywie i ukraińskie bezdroża. W związku z tym przyjrzałem się rowerom i w zakresie moich możliwości finansowych leży Unibike Crossfire. Rower ten nie ma jednak bagażnika - rzeczy niezbędnej na kilkudniowe wypady, by móc przymocować sakwy.

1) W związku z tym pytanie: czy można montować bagażnik do tego roweru?

Oczywiście, wiem, że można, ale: czy nie spowoduje to, że rower utraci swojego przeznaczenia, i czy nie lepiej byłoby wybrać innego (tzn. wymyśliłem sytuację, że mam obciążony tył i czy nie wpłynie to zbyt negatywnie na jakość jazdy)?

2) I pytanie bardziej ogólnej natury (jestem laikiem): dlaczego rowery krosowe lub przełajowe są bez bagażników?

Jak się domyślam jedną różnicą między nimi a trekingowymi nie jest chyba montowany bagażnik... Chociaż "Rowery crossowe zbliżone są parametrami do trekkingowych jednak nie posiadają dodatkowego osprzętu.": http://www.forumrowerowe.org/topic/41728-typy-rowerow/

Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi.

Napisano

1)Lepszych rowerów niż crossowe/trekingowe pod bagaż nie ma,

wiadomo że bagaż ma wpływ na jakość jazdy bo rower jest cięższy i trzeba wiecej sie na pedałować, ale to logiczne;p

2)Rowery crossowe sa bez bagażników bo nie każdy go potrzebuje, rowery trekingowe to crossy tyle że z całym wyposażeniem, lepiej kupić crossa i samemu go doposażyć.

Rowery przełajowe to inna bajka, są to rowery szosowe do których można wsadzić grubsze opony w teren.

Napisano

W takim razie zastanawiam się wstępnie nad Unibike Crossfire i Unibike Voyager. Mój tata jeździ na Voyagerze i przyznam, że ten typ bagażnika w którym pompka wkładana jest w jego ramkę uważam li tylko za efektowny innych zalet nie dostrzegam.

Jechałem na tym rowerze przez las, po pewnym czasie zorientowałem się, że pompa gdzieś wypadła.

W takim razie czy ten Unibike Crossfire jest dobrą bazą pod doposażenie i bagażnik? Mile widziana wypowiedź posiadacza tego roweru.

Napisano

1)Lepszych rowerów niż crossowe/trekingowe pod bagaż nie ma...

To bardzo interesująca opinia. Chcesz powiedzieć, że producent tego roweru (dla przykładu) się pomylił montując na nim 2 bagażniki?

http://uk.batavus.com/collection/City+bikes/Personal+Bike/Personal+Bike+Special+Delivery.aspx

No może jeszcze jedno małe zdjęcie: http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images8/705b9/705b9.jpg

Setki bagażników a ani jednego roweru krosowego...

...rowery trekingowe to crossy tyle że z całym wyposażeniem, lepiej kupić crossa i samemu go doposażyć.

W tym zdaniu są dwa mity i jak zawsze, jest w nich tylko część prawdy.

1. "rowery trekingowe to crossy tyle że z całym wyposażeniem" - To temat na szerszą dyskusję w osobnym wątku. Tak krótko, to prawdą jest, że niektórzy producenci budują swoje rowery trekingowe na komponentach rowerów krosowych. Nie zawsze tak jest.

Czy po zdjęciu wyposażenia z tego roweru otrzymasz rower krosowy?

http://www.gazelle.nl/nl/collectie/fietsen/hybride/fuente-trekking.html

2. "lepiej kupić crossa i samemu go doposażyć" - to może nie jest mit ale po prostu opinia autora.

Między rowerami, które wymieniłeś różnic jest więcej niż tylko bagażnik. Oprócz elementów, które łatwo dokupić i dołożyć do roweru są też takie, których wymiana nie jest prosta. Voyager ma dynamo w piaście, którego nie będziesz w stanie tak po prostu dokupić i dołożyć. Ma też inaczej wyprofilowaną kierownicę. Sam oczywiście musisz zdecydować czy tych elementów potrzebujesz.

Abyś mógł do roweru przykręcić bagażnik rama musi być wyposażona w odpowiednie uchwyty (widać je na powiększeniu zdjęcia voyagera) lub szukać bagażnika, który da się zamontować do roweru bez nich. Zawsze pozostaje pytanie o stabilność i wytrzymałość takiego mocowania. Producent zawsze ma w tym wypadku ułatwione zadanie i czasem warto mu zaufać.

Co do wypadającej pompki, to nie jest to cecha bagażnika. To raczej wynik doboru kiepskiej jakości wyposażenia do roweru (w tym przypadku pompki). To niestety nie najlepiej świadczy o producencie (choć oczywiście go nie dyskwalifikuje).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...