Skocz do zawartości

[Rower] nowy Merida Matts TFS Trail 400-D

Cezarus95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć coś na temat roweru Mój odnośnik. Mam zamiar go kupić, prosiłbym o opinie i czy wart jest swojej ceny. Z góry przepraszam jeśli się powtarzam z tematem. Szukałem lecz nie było w nich jednoznacznej odpowiedzi.

Napisano

No hamulce są do bani.A to wszystko przez to, że tłoczek jest na wierzchu lekko zahaczysz o jakieś drzewo i go urwiesz.

secundo:Korba jest chyba rodem wyciągnięta z kolarzówki.Z takim prześwitem chyba nie wjedziesz nawet na chodnik.

pozdrowienia

Napisano

Nie przesadzajcie z tymi komentarzami. Rower nie jest zły, powiedziałbym, że w tej cenie całkiem nieźle wyposażony. Napęd - kompletne Deore, korba pozagrupowa - z kolarzówką nic wspólnego nie ma - 44-32-22 to rozstaw typowy dla mtb, ale od paru lat zawsze parowana jest z deore. Amortyzator kiepski, pewnie pierwsza rzecz do wymiany, ale nowy działa, w porównianiu do widelców wyższej klasy kiepsko, ale coś tam wybiera. Tarczówki - podstawowy model Hayes'a - bez przesady, że do bani, nie jest to wynalazek jak w rowerach z hipermarketu tylko podstawowy model renomowanej firmy, na pewno działają i jest mnóstwo osób, które na nich jeżdżą. Poza tym rower ma dobrą ramę, mocniejszą od tradycyjnych matts tfs i geometrię do jazdy raczej nie mającej nic wspólnego z wyścigami, tylko do eksploracji trudniejszych szlaków.

pozdrawiam!

Napisano

Dzięki za odpowiedź. A jeszcze jedno, czytałem na innym forum że ten rower nie nadaje się na dalsze wyprawy ponieważ bolą plecy i ogólnie się bardzo meczymy.

Napisano

Od niedawna mam: Merida Matts HFS Trail 1000-D.

http://www.merida-bike.cz/prodej/matts-hfs-trail-1000-d-09

Świetnie się prowadzi, a jeżdżenie na nim nie powoduje bólu pleców - dość zrelaksowana pozycja. Wbrew temu, co napisał któryś z poprzedników, modele "Trail" mają duży prześwit.

Poniżej link do testu innego modelu serii "Trail", który został bardzo dobrze oceniony.

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/product/matts-tfs-trail-850-d-08-30966

Oczywiście, przed decyzją co do zakupu powinieneś sam jak najdłużej pojeździć na rowerze, który chcesz kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...