Skocz do zawartości

[suport] jak wymienić, rower XC

Ds80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę wymienić suport w rowerze mojej mamy (MTB). Proszę o szczegółową instrukcję.

PS. Mama ma korbę na imbus. Proszę o link do aukcji allegro do wmiarę najlepszego suportu (max 50zł bez przesyłki)

Napisano

Hmm Twoja mama to ma raczej nakrętke (zaślepkę) w korbie na imbusie :thumbsup: Sama korba na suporcie jest mocowana na kwadrat albo na octalinku... ale za mało dajesz informacji żeby strzelać.

Do wymiany potrzebny Ci będzie ściągacz do korb.

A co do suportu - do 50pln powinieneś się zmieścić. Niestety linka do aukcji Ci nie dam, bo A) nie podałeś modelu / rodzaju korby (a długość suportu dobiera się do konkretnego modelu korby właśnie), B ) mógłbyś sam poszperać, wkleić kilka linków i spytać się o nasze zdanie :)

• Mod Team
Napisano

W każdym bądź razie wymiana jest tka sama. Odkręcasz te śrubki na imbusa, stosujesz odpowiedni ściągacz do korb. Jak juz masz korbę zdjętą to wykręcasz suport. O ile sie nie myle najpierw z prawej strony(patrząc z siedzenia na rowerze) wykręcasz miskę, jak już ją wyciągniesz to wykręcasz resztę z drugiej strony odpowiednim kluczem a jak nie masz to możesz spróbować kluczem francuskim albo czyś pokroju "żaby" ;)

Napisano

żaby, jeśli nie boisz się ew. uszkodzenia suportu. Zależy jeszcze czy masz pakiet czy rozbieralny suport, w rozbieralnych miski można wykręcić w miarę normalnymi kluczami (bodajże 32 i coś jeszcze, to zależy też od modelu), jesli masz pakiet to tylko specjalnym kluczem. Odkręcanie suportu żabą/francuzem/kombinerkami może go zniszczyć, możesz sobie (mamie) porysować ramę przy mufie suportu. Jeśli planujesz się bawić przy rowerach powinieneś się w taki klucz zaopatrzyć (mój kosztował koło 20 zł), więc jakiegoś szału nie ma.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Napisano

Poprzedni nowy temat wywalony bo dużo podobnych tematów, ale mam problem z lokalizacja usterki...co jest??

Rower Giant Boulder, posiadam od ok. 7 m-cy, przebieg niewielki, od jakiegos czasu słysze strzelanie w okolicach korby początkowo nie zawsze,teraz przy kazdym mocnym docisnieciu na pedała, pedała są ok, natomiast zauwazyłem strzelanie przy mocniejszym naciśnięciu na pedał co pół pełnego obrotu korby, zlokalizowałem luz na osi suportu(niewielki). Teraz pytanie czy da się luz zlikwidować, czy ma to związek ze strzelaniem, jesli tak to jak, czy musze zakupić nowy suport, czy moze to być jeszcze coś innego, rama też jest ok przepatrzyłem.

Napisano

Strzelanie występuje, ponieważ poluzował Ci się suport - wystarczy krótka wizyta w serwisie lub ściągacz do korb i klucz do suportu w celu skasowania luzu :).

Napisano

Staram się służyć pomocą oraz być tolerancyjnym na inne poglądy. Trudno połączyć te dwie rzeczy i udzielić odpowiedzi autorowi tego tematu.

Autor nie pofatygował podać modelu roweru, korby czy chociażby poglądowego zdjęcia. Nie ruszył nawet czterech liter, aby wpisać temat w jakąkolwiek wyszukiwarkę, niekoniecznie forumową. Jest za to tylko żądanie: powiedzcie, dajcie, wskażcie mi palcem.

Procedura wymiany korby, rozważania na temat poszczególnych systemów, polecanych modeli, były przerobione chyba z każdej możliwej strony. Wystarczy tylko odrobina chęci i kilka minut aby wiele dowiedzieć się w tym temacie.

Za zakładanie takich tematów powinny być ostrzeżenia. Forum powinno pomagać "zagubionym" rowerzystom, ale tylko tym respektującym pewne zasady. Nie leniom.

Napisano

Próbowałem dziś dociągnąć śrubę mocującą suport, poszlo może ze 2mm, wszystko jest tak jak było, żadnej poprawy, wydaje mi po dzisiejszej jeździe, że czuć delikatne przeskakiwanie przy mocniejszym dociśnięciu pedała, strzelanie coraz głośniejsze, jutro go rozbiore, może jakieś łożysko sie rozsypało.

Do M333 :

Nie wiem po co te nerwy, fobia jakichś żądań i wywody; odpowiedź twoja była dla mnie niezwykle pomocna. Napisałem chyba wyraźnie na początku, że mój temat był wywalony bo pewnie dużo podobnych i uważałem to za temat zamknięty,ostrzeżenie wedle prośby już dostałem, czego więcej oczekujesz człowieku; nalotu CBŚ czy co, bo zacząłem bezposdstawnie nowy temat? tak zacząłem ile razy mam to napisać.

Zadałem więc pytanie w tym temacie i nie widze w tym nic nie ragulaminowego.

W moim pytaniu nie ma nic co dyskwalifikowało by go do udzielenia pomocy/odpowiedzi, model roweru pisze chyba w języku polskim nie chińskim, nie robiłem też zdjęć, bo nie wiedziałem że bedzie to aż tak niezbędne, przeszukując forum znalazlem o rozsypujących się łożyskach w pedałach, poluzowanych pedałach, pękającej ramie, poluzowanej korbie, nie znalazłem nic co dopowiadało by zachowaniu suportu w moim przypadku.

Napisano

Pretensje kierujesz w niewłaściwym kierunku, to nie ja rozdzielam ostrzeżenia. Swoją wypowiedź skierowałem to "autora tematu". Archeologia, tak, wiem. Nie mogłem się jednak powstrzymać, bo postów pisanych w taki sposób (jak Ds80) ostatnio coraz więcej, nie tylko w tym dziale. Tyle OT.

A w Twoim konkretnym przypadku, to tak jak sugerował "crazycode". Porządnie dokręcić miski suportowe (lewa w prawo, prawa "napędowa" w lewo),a nie tylko śruby imbusowe mocującą korbę do osi. Do tej czynności potrzebny ściągacz do korb oraz klucz do suportu. Albo wizyta w serwisie. Wyjdzie taniej niż komplet kluczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...