kold11 Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Witam Nie jestem doświadczony jeżeli chodzi o rowery. Potrzebuje pomocy w wyborze roweru miejskiego dla żony. Do jeżdżenia po mieście oraz trochę na weekendowe wycieczki poza miasto. Wzrost 170 cm. Budżet ok 500-600 zł. Wyszukałem następujące rowery: HORNET Alpina 260 - 449 HORNET Alpina 260 HQ - 599 Kross Green Park - 669 Kross Hyde Park - 749 przekracza budżet, pytanie tylko czy opłaca się dozbierać do tego modelu, bo od Green Parka różni się chyba tylko przerzutkami i piastami. A może jakieś inne propozycje? Może używany? (ale prosiłbym o jakiś konkretny model, stronę, sklep, tak, żebym wiedział co szukać, najlepiej Poznań i okolice)
Vieri Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Jak zwykle skłaniam się ku Krossowi. Pierwszy (tańszy) ma przerzutkę na 3 przełożenia drugi (droższy) na 7 przełożeń. To znacząca różnica jeśli chodzi o możliwość wybory tego popularnego "ciężaru". Skłaniam się ku droższemu właśnie ze względu na więcej możliwości w doborze przełożenia. Z drugiej strony wzrost ceny wydaje się być podyktowany wyłącznie zastosowaniem właśnie tej 7-przełożeniowej piasty.
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2010 Mod Team Napisano 4 Marca 2010 Biorąc pod uwage podane modele to zdecydowanie kross i tak ten droższy. Nie przyglądałem sie bacznie tym "hornetom" ale co sie rzuca w oczy to stalowa rama i stalowy sztywny widelec. Konstrukcja typowa - przerzutkowa. Wolnobieg, i inne rozwiązania nie są obecnie już cenione. Natomiast w krossie mamy tzw. Torpedo. Rozwiązanie moim zdaniem duzo lepsze do miasta gdyż nie posiada "przerzutek", jak i wolnobiegu. biegi mamy rozwiazane w tylne pieście. Z tego co piszą to hamowanie odbywa sie jak z przysłowiowym "składaku" kręcąc do tyłu pedałami przod normalny v-brake. Rama jest aluminiowa wiec sporo lżejsza, posiada koła 28" moim zdaniem lepsze do miasta, i widelec amortyzowany, no przynajmniej na taki wygląda. Warto dołożyć tą nie całą stówke i mieć 7 przełożeń.
BUBUs Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Kross Hyde Park to najlepszy wybór z tych rowerów. Aluminiowa rama, widelec amortyzowany i 7 przełożeń. Będzie lepszy od tych pozostałych rowerów do jazdy po mieście. Dołóż to 80 zł i zakup Hyde Parka.
Sissy Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Jedyna uwaga "techniczna" to taka, że jest to model 2008, bo w '09 i '10 tego modelu już nie produkowano, także pewnie gdzieś tam sobie odstał swoje w jakimś magazynie. Tak, czy siak - w tej cenie rewelka!!!
kold11 Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 Wielkie dzięki za pomoc, wybór padł na Kross Hyde Park. Przy okazji polecam sprzedawcę greenbike_pl, byłem tam osobiście - w sklepie w Śremie, porządni ludzie, duży wybór rowerów. Na rower dostałem nawet rabat
majowa Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 Temat już trochę umarł, ale jeżeli ktoś będzie szukał niedrogiego damskiego roweru, to polecam także przejrzeć ofertę firmy Maxim. Model Classic 020.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.