Skocz do zawartości

[hydrauliczne] Mieszanie oleju

PiPoLiNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam hamulce SLX.

Czy można mieszać płyn Shimano z tym od Citroenów?

Czy odpowietrzając metodą podaną w przyklejonym temacie można to robić bez wyjmowania klocków i koła, uwazając po prostu aby ich nie ubrudzić?

Prawa klamka miała wiekszy skok niż lewa, odkręciłęm pokrywe zbiorniczka, i zobaczyłem że oleju nie ma do samej góry tylko do takiego jak by ogranicznika gdzies w połowie. Tak ma być? Po zakręceniu pokrywy skok sie zmniejszył, ale to jeszcze nie to co w lewej...

Napisano

Przy odkreconym zbiorniczku popompuj klamka, nie dociskaj jej mocno do konca, czasami pomaga pozbyc sie pecherzykow powietrza bez koniecznosci 'calego' odpowietrzania.

Napisano

jesli bedziesz juz mial lhm'a to chyba nie aptekarskie ilosci - wiec dolewka nie ma sensu, lepiej napełnic układ w całości nowym płynem.

co do wyciagania klockow - nie rozumiem twojej "oszczędności". to tak jakbyś coś wrzucał do garnka z gorącym olejem i pytał czy jest szansa na to ze się nie pochlapiesz... koło i klocki demontuję dla własnego komfortu, szybkości pracy. zabieg wyciągania i zakładania trwa minutę, przed nim wypadałoby rozepchnąć tłoczki maksymalnie do pozycji wyjściowej, choćbyś nie wiem jaki był magik z kołem i tarczą między klockami tego nie uczynisz.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie.

Wiec tak, po zdjeciu pojemnika, dolaniu oleju, pomachaniu klamką i pozbyciu sie pęcherzyków, zakręcam wszystko i jest gitara. Klamka łapie szybko i odrazu. Ale przychodze na drugi dzień i jest troche gorzej dopóki jej nie podpompuje ze 2-3 razy. Czy to jest normalne?

Napisano

Zależy co to jest "trochę gorzej". Mam hamulce Shimano, co prawda z klamką "poprzedniej generacji" - bez Servo - i mam podobne odczucie. U mnie to "trochę" to jest taka różnica, że nie jestem do końca pewny czy to nie jest tylko moje odczucie i faktycznie nic się nie zmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...