Skocz do zawartości

[support] Wymiana suportu z korbami

kazik9000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam! mam pewnie pytanie odnosnie wlasine zmiany suportu z korbami. mialem wczesniej suport z korbami na kwadrat shimano z przelozeniami 44-34-24 a kupilem truvativa fived na wielowypust i korby ktore sa do tego sa z przelozeniami 48-38-28 i czy wszystko bedzie na pewno dobrze pasowalo do siebie. Moj rower merida matts 90 a zdecydowalem sie na takiego korby bo wiekszosc przejezdzanej drogi to utwardzone tereny raczej. kasete i lancuch tez bede wymienial wiec teraz juz sie na srama zdecyduje pewnie. Tylko czy na pewno wszystko bedzie dobre gralo? Napinacz tylko mocniej sie odegnie i nie bedzie brakowalo lancucha czy cos. Przepraszam jak to noobowskie pytanie ale slabo obeznany w temacie jestem jeszcze :) z gory dzieki za odpowiedz

Napisano

Wszystko będzie grać, musisz tylko wiedzieć czy przednia przerzutka obsłuży w przodu 48 zębów. Zaś co do tylnego napinacza w przerzutce będzie ok kupisz nowy łańcuch założysz i po prostu nie trzeba będzie go skracać.

Napisano

dzieki wielkie ;] no zamierzam kupic do tego kasete SRAM PG-830 i do tego lancuch PC-830. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Kasy troche wpadlo przez swieta to w koncu zrobie w rowerze tak zeby wszystko gralo jak nalezy.

Napisano

Będzie grało tylko trudniej będzie wyregulować przednią przerzutkę. Prawdopodobnie będziesz ją musiał na obejmie podnieść do góry. No i suport trzeba wymienić, ale to akurat jest oczywiste. Tylko nie wiem po co przeszedłeś na 48T? Jak miałeś przedtem na blacie i z tyłu na małej to wchodziłeś na bardzo wysoką kadencję? Szczerze w to wątpię i uważam, że popełniłeś błąd. A mówię to ze swojego doświadczenia bo sam się kiedyś zachłysnąłem wielką patelnią z przodu. Moim zdaniem powinieneś jeszcze to przemyśleć i może sprzedać korbę póki nie była założona i z pochyloną głową wrócić na 44T. Oczywiście jak pojeździsz to pewnie sam się przekonasz, że z przodu taki potwór do niczego Ci nie jest potrzebny. Cyba, że należysz do mniejszości i taki set będzie Ci odpowiadał, czego z całego serca Ci życzę:)

Acha, zapomniałeś o nawiasach przy temacie, poczytaj regulamin, bo inaczej tematy będą lądować w koszu a my razem z nimi:P

Napisano

jednak zdecyduje sie na wymiene. Myslicie ze ten zestaw bedzie lepszy: http://www.allegro.pl/item857945675_nowosc_truvativ_x_flow_wklad_na_wielowypust.html ? Bo ten sprzedawca u ktorego go kupilem ma taki w ofercie za ta sama cene co poprzedni kupilem i z wymiana nie bedzie problemu. Szkoda tylko ze wczesniej tego nie wystawil bo od razu bym go kupil. Prosze o wasze opinie :]

i mala poprawka co do mojego poprzedniego zestawu. Dokladnie przeliczylem zeby na blacie i mam przelozenia 42-32-22 czyli ten X-FLOW wydaje sie idealnie pasowac ale wole poznac Wasze zdanie, bo juz jak widac przejechalem sie na mojej wiedzy na temat rowerow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...