Skocz do zawartości

[stara kolarka] Jaguar- co to za rower?

JJaguar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Parę lat temu kupiłem taki oto rower (na załączonym zdjęciu). Na ramie jest jego nazwa, Jaguar. Ale nic więcej o nim nie wiem. Chce go całego wyremontować ale nie wiem, co ruszać i wymieniać a czego nie, aby nie stracił swojego charakteru, starej szosówki. Proszę o pomoc.

post-125701-1257708025_thumb.jpg

Napisano

Wszystko zależy od tego jaki masz budżet. Ja bym go zrobił w stylu cult. Dałbym lakier na wzór orginalnego, napis jaguar w odpowiednim stylu. Do tego części lepsze o seryjnych ZZR , ale z epoki. Koła na niskich, polerowanych, kapslowanych obręczach z piastami na niskich kołnierzach. Siodełko np. z Rometa sport. A jak bys chciał pójśc grubo to dałbym rame do dolutowania haka przerzutki i kołków na manetki (pewnie masz jeden kołek z prawej strony lub nie masz go w ogóle). Dużo by tu pisać, ale wszystko zależy od ciebie :P

Napisano

No ja bym chciał zachować go w jak najmniej zmienionej formie. Kolory będą takie same, czcionka napisu JAGUAR bez zmian. Jeśli chodzi o części, to ZZR jest tylko tylna szczęka hamulca (z przodu jest jakaś niemarkowa). Po za tym, przednia Przerzutka Shimano FD-TY20 RD, prowadnica linek od manetek Campagnolo BrevCamp, manetki przerzutkowe Sachs Huret, tylna przerzutka XB3 (czyli chyba HWZ), przednie wieńce 52 i 42 marki Wava (albo Walia- nie mogę odczytać).Piasty, korby pedały szprychy felgi sa dobre, nie skorodowane.

Ale najpierw, rozbiórka. I czyszczenie. Wszystkiego ;)

Napisano

przednie wieńce 52 i 42 marki Wava

Miałem takie cos w huraganie , podróba kampy niewadomego pochodzenia ;) , ale spoko sie spisywały.

Co do lakieru to orginalny jaguar był malowany tak: b3156-u5538_orig.jpg

Ja bym poprzegladał zdjęcia orginalnych rometów i wtedy okreslił co chce zrobic. :)

Napisano

Chce pomalować rower w podobne barwy jak te na zdjęciu. Tylko nie wiem, jak poradzić sobie z napisem "jaguar". Są dostępne gdzieś na rynku naklejki z taką nazwą? Bo na ręczne malowanie napisu to nie mam talentu (i cierpliwości). Chciałbym też dokupić szczękę hamulcową ZZR, może ktoś z forumowiczów mógłby mi pomóc? :thumbsup:

Napisano

Poszukaj formy która robi naklejki i kogoś kto ma orginalnego jaguara aby zdjąc z niego wzór napisu , potem na tej podstawie wykonaja ci naklejke/szablon i hej

Napisano

orginalnych szczek ci nie polecam a z tego powodu ze kiedys jezlilem przez chwile na czyms podobnym i powiem ze bardzo szybko zmienilem hamulce (to znaczy kupilem szczeki typu "dual pivot" na dlugi zasieg)

Napisano

Witam.

A gdzie można dostać takie szczeki "z epoki ZZR" ? Jeśli są gdzieś dostępne, to tylko nowe czy także używane? I czy trzeba je wymieniać razem z klamkami? Rower jest już rozebrany na części, będzie malowany prawdopodobnie we wtorek na pomarańczowo (przedni widelec prawie cały na czarno).

Napisano

Mam klamki EXAGE SPORT, chciałbym więc dokupić dwuosiowe szczeki tej samej marki. Ale czy będą one kompatybilne ze sobą? Czy trzeba wymieniać kompletami ? (szczęki plus klamki)?

Napisano

A może chciałbys klamki z rometa sport i hamulce weinmann za 20 złociszy? Na pewno klimatem bardziej będą pasowac do Jaguara :thumbsup:

• 2 miesiące temu...
Napisano

Jeśli jeszcze masz te szczęki hamulcowe do jaguara, to ja byłbym zainteresowany. Jaka jest odległość klocków od osi mocowania szczęk w tych hamulcach?

Napisano

Jeśli jeszcze masz te szczęki hamulcowe do jaguara, to ja byłbym zainteresowany. Jaka jest odległość klocków od osi mocowania szczęk w tych hamulcach?

mam

jakies 7,5cm

odezwij sie na gg 2409327 tylko odrazu pisz o co chodzi bo lubie byc niemily dla nieznajomych piszacych bez przyczyny :icon_mrgreen:

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...