Skocz do zawartości

[obręcz} Jaką wybrać bo roweru 28"

scyt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Miałem ostatnio niemiłe zdarzenie, podczas jazdy (Unibike Viper rama 23") obręcz wygiełą mi sie na tyle mocno, ze centrowanie było uniemożliwione. Postanowiłem kpić sobie koło, Pan ze sklepu doradził mi piaste ( firma Novatec) a przez Allegro zakupiłem hamulce Tectro IO 160 , opona pozostaje Schwalbe Terra Criuser. Rozgladałem sie za obręczami i wpadły mi w oczy następujace modele:

firma Mavic :

- http://www.mavic.com/road/products/a-319.324124.2.aspx

- http://www.mavic.com/road/products/a-317-disc.995002.2.aspx

firma Alexrims :

- model TD17 (DISC) rozmiar 700C

- model ADVENTURER rozmiar 700C

- model SUB rozmiar 700C ( ze wzgledu na to, ze lubie jeżdzić szybko)

Waże 95-7 kg , jesli mam odblokowany amortyzator raczej nie zwracam uwagi na korzenie ale ale z drugiej strony nie pozwalam sobie na za duże obciązenia kół ( nie skacze ani nie podjeżdzam rozpedzony na krawęzniki) . Nie jest łatwo coś wybrać bo wytrzymałość kłuci sie z "prędkością" obręczy, dlatego pytam sie koleżanek i kolegów bardziej doswiadczonych o porade w wybraniu modelu. Budżet na obręcz do 180 PLN. Oczywiscie jeśli będziecie znali inne modele innych firm to ja jestem otwarty na propozycję.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Napisano

Ja jestem zadowolony z Alexrims.

Sam chciałem kupić XD-lite, jednak w tym roku dystrybutor ich nie sprowadzał.

Dlatego od wiosny mam ACE18(najlżejsze) i jeszcze nie musiałem centrować.

Dodam że ważę 80kg i koła składałem samemu.

Na swoim crossie wolno nie jeżdżę, a w lesie korzeni nie omijam :)

Czy modele które podałeś są dostępne w Polsce - nie mogę ich znaleźć.

Dla mnie Mavic były trochę za drogie.

Jakie masz szprychy?

Napisano

Ja również używam ACE 18 w wersji 28" i moge polecić. Są lekkie(chyba tylko XD-Lite są lżejsze) i całkiem wytrzymałe. Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, ze waga koła to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...