Rafalwind Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 przymierzam się do zakupu nowych kompletów opon (teren i szosa) ale problemem pozostaje wybór firmy i tu pojawia się pytanie: czym się charakteryzują najpopularniejsze firmy produkujące opony rowerowe? słyszałem że shwalby słabiej sprawują się na mokrym terenie to tylko plotka czy fakt? na pewno macie wyrobione zdanie o niektórych firmach, więc może podzielicie się tą wiedzą?
Rzadzu Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Nie ryzykowałbym stwierdzenia, że XXX się nie nadaje na mokry teren a YYY na suchy. Wszystko zależy od konkretnego modelu.
Artro Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Ja rowniez podzielam zdanie Rzadzu, aczkolwiek opona oponie nie rowna. Schwalbe charakteryzuje sie przede wszystkim bardzo dobrymi i lekkimi oponami a takze wielkim napisem Schwalbe(modele EVO) oraz raczej niska zywotnoscia opon co swiadczy o jej dobrej jakosci Najpopularniejszy model to chyba Nobby Nic. Chyba najwiecej ludzi jezdzi na Schwalbe. Zawsze jak mijam jakiegos rowerzyste (na przyzwoitym sprzecie) to ma zalozone Schwalbe lub Kendy Kenda slynie glownie z tanich opon, co nie znaczy ze sa slabej jakosci. Stosunek waga/cena najlepszy. Opony sa dosyc trwale Najpopularniejszy model to Karmy komplet ok. 80-100zl IRC ma w swojej ofercie swietne Mythosy XC II, ktore mam jakze wielka przyjemnosc ujezdzac. Waga nie poraza, natomiast wlasciwosci trakcyjne opony na najwyzszym poziomie Komplet ok. 140zl Conti tez ma dobra opinie, jednak ludzie narzekaja ze znikaja w oczach, co rowniez swiadczy o wysokiej jakosci opony O Hutchinsonach i Geaxach sie nie wypowiem, aczkolwiek Geax robi super opony w kolorze bialym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.