Skocz do zawartości

[Opony] Ogólne informacje na temat firm

Rafalwind

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przymierzam się do zakupu nowych kompletów opon (teren i szosa) ale problemem pozostaje wybór firmy i tu pojawia się pytanie: czym się charakteryzują najpopularniejsze firmy produkujące opony rowerowe? słyszałem że shwalby słabiej sprawują się na mokrym terenie to tylko plotka czy fakt? na pewno macie wyrobione zdanie o niektórych firmach, więc może podzielicie się tą wiedzą? ;)

Napisano

Nie ryzykowałbym stwierdzenia, że XXX się nie nadaje na mokry teren a YYY na suchy. Wszystko zależy od konkretnego modelu.

Napisano

Ja rowniez podzielam zdanie Rzadzu, aczkolwiek opona oponie nie rowna.

Schwalbe charakteryzuje sie przede wszystkim bardzo dobrymi i lekkimi oponami a takze wielkim napisem Schwalbe(modele EVO) oraz raczej niska zywotnoscia opon co swiadczy o jej dobrej jakosci :)

Najpopularniejszy model to chyba Nobby Nic. Chyba najwiecej ludzi jezdzi na Schwalbe. Zawsze jak mijam jakiegos rowerzyste (na przyzwoitym sprzecie) to ma zalozone Schwalbe lub Kendy

Kenda slynie glownie z tanich opon, co nie znaczy ze sa slabej jakosci. Stosunek waga/cena najlepszy. Opony sa dosyc trwale :)

Najpopularniejszy model to Karmy komplet ok. 80-100zl

IRC ma w swojej ofercie swietne Mythosy XC II, ktore mam jakze wielka przyjemnosc ujezdzac. Waga nie poraza, natomiast wlasciwosci trakcyjne opony na najwyzszym poziomie :) Komplet ok. 140zl

Conti tez ma dobra opinie, jednak ludzie narzekaja ze znikaja w oczach, co rowniez swiadczy o wysokiej jakosci opony :)

O Hutchinsonach i Geaxach sie nie wypowiem, aczkolwiek Geax robi super opony w kolorze bialym :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...