goralka Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 Wiem, że dla znawców to pewnie banalne pytanie, dla mnie nie, bo robię to pierwszy raz. Odkręciłam hamulce w rowerze Giant Rincon, Tektro typu V, bałam się, że się uszkodzą w samolocie, ale chyba to był błąd. Po zahamowaniu powinny się automatycznie "odsuwać" od obręczy, tak? a moje się nie oddalają, są cały czas w tej samej pozycji. Czy to kwestia regulacji małej śrubki? Tylko np w jednym nie mogę jej bardziej dokręcić. A może powinnam jakoś zmienić położenie jakiejś takiej sprężyny (to znaczy chodzi mi o ten "drut", który chyba powinien być bardziej napięty). Nie mam pojęcia, a potrzebuję roweru, niestety nie ma w pobliżu serwisu a to mój jedyny środek lokomocji:(((
Rzadzu Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 Zobacz, czy czasem sprężyna nie spadła z zaczepu (tył hamulca). Zdjęcie poglądowe (chodzi o ten czarny drucik z boku): edit: bo rozumiem, że podczas zakładania hamulca "drucik od sprężyny" wystający z niego został wsadzony w środkowy otwór przy piwocie ?
Ecia Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 Zerknij do FAQ - tam masz całe vademecum dotyczące regulacji v-ek. Postępuj zgodnie z wytycznymi.
Mod Team Puklus Napisano 23 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2009 Jezeli ma tektro SCD to regulacja odbywa sie kapke inaczej niz przecietnej vki i w faq z tego pamietam owy opis nie wystepuje
czaro1989 Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 w niektórych ramach, nie wim czy w Twojej również, występują wokół pivotów (bolców do których przykręcamy hamulce) 3 otwory w które się wkłada sprężynę. spróbuj ją umieścić w ten otwór najbliżej położony obręczy koła. możesz też o ile rto możliwe, poluzować klocki hamulcowe i odsunąć je od obręczy- może pomóc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.