Skocz do zawartości

[powstanie warszawskie] co tu swietowac?!

eustachy87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

moje uczycia sa mieszane. Wiemy teraz że poiwstanie nie miało sensu, ponieważ Stalin wstrzymał ofensywę aby ... powstanie upadło.

Oni - Powstańcy nie wiedzieli o tym, ciekawi mnie co by było gdyby wiedzieli.

Chylę czoła przed poświęceniem jakiego dali przykład młodzi ludzie, często nie mający wiedzy, doświadczenia i broni a zbrojnie wystepując przeciw hitleroskiemu najeźdzcy.

Jestem przekonany że gdyby ktoś najechał nasz kraj w uwczesnych czasach każdy z nas stanął by do walki o wolność .

Szacunek dla Nich po wsze czasy.

Napisano

Kiedyś czytałem ,że gdyby Rosjanie nie czekali by po drugiej strony Wisły a powstanie by nie upadło to polska była by podzielona na 2 części... Przez warszawę biegł by mur i wschód był by PRL a zachód Demokracja itd... więc na pewno losy swiata potoczyly by się inaczej niz teraz...

Co do wykorzystywania tego w swoim rodzaju "Święta" do celów politycznym mówie Stanowcze NIE!!!

Pamięć i chwała poległym!

Napisano

Historia nie jest jednak tak piekna jak bysmy tego chcieli. Samo powstanie to byl wielki manewr polityczny, ostatni glos polskiej prawicy, w tamtych realiach skazany od poczatku na porazke, czego dowiodla sowiecko-komunistyczna maszyna, ktora jak walec przejechala sie po tych co byli niewygodni w nowym systemie, mlodych ludziach i tysiacach mieszkancow tego miasta ktorzy w tym zrywie zgineli.

Napisano
co o Powstaniu sądzą userzy forum ?

A ja sądze że należy się szacunek tym co walczyli i zginęli, szeregowym powstańcom. Niezależnie od tego jak ocenia się decyzję dowództwa.

Napisano

moje odczucia wobec Powstania są mieszane. Jesli mam gdybać - lepiej, gdyby powstania nie było w ogóle.

Z drugiej strony - chwała bohaterom, krytykowanie z fotela kogokolwiek kto miał w sobie tyle odwagi by walczyć, będąc skazanym na przegraną, jest czystym sku******stwem! (przepraszam za wulgaryzm, nie nazwę tego inaczej..)

Jest jeszcze trzecia strona - skrajna prawica i mitomanii którzy gadają o 'strzelaniu we wroga diamentami' i te pe.. ich po prostu przemilczeć trzeba.

Napisano
Jestem przekonany że gdyby ktoś najechał nasz kraj w ówczesnych czasach każdy z nas stanął by do walki o wolność .
O jakbyś widział niektóre polityczne OT, to byś zobaczył takich, co przyznają, że przeszliby na 2 stronę. Smutne. Pewnie wkrótce nadciągną.
Nie ma nic wspanialszego niż walczyć w obronie ojczyzny.
Wspanialej jest robić piękne rzeczy, gdy nie trzeba zabijać i ginąć w bezsensownej walce bez szans, zaplanowanej u góry, kosztem milionów tych na dole.
skrajna prawica i mitomanii którzy gadają o 'strzelaniu we wroga diamentami' i te pe.. ich po prostu przemilczeć trzeba.
Mówienie o strzelaniu diamentami może wykorzystane przez prawicę, nie wiem czy, nie wiem do czego, ale to prawda, wielu wartościowych i wybitnych ludzi, którzy mogliby odbudowywać inteligencką, wykształconą, mądrą Polskę, poległo bardzo "prozaicznie", bo to tacy stawali często w obronie kraju, wolności, stąd np. obecny nienajwyższy poziom społeczeństwa. Jestem, mitomanem? Czy prawicowcem? :confused:

Jurasek - Ty wydzieliłeś tę dyskusję skądś, czy jak :)? Szczerze mówiąc nie spodziewam się niczego odkrywczego i mądrego..

Historią się nie pasjonuję i roztrząsanie wciąż od początku, czy miało to sens, widzę jako źródło konfliktów, albo zadanie pasjonatów, wnikać nie będę. Na pewno nie poszło dobrze i pewnie nie miało szans na zwycięstwo, stąd będą spory, czy taka walka dla idei miała sens.

mozna np uczcic pamięć tych, którzy oddali życie za to, żebyś mógł teraz napisać coś po polsku na tym forum -.-'
Właśnie. Chwała i wdzięczność poległym za naszą Wolność. Im należy się szacunek. Zaangażowanie obecnych polityków, tych, którzy sami nie uczestniczyli, wiążące się z przepychankami międzypartyjnymi, to świństwo.
Napisano

GdyniaBiker - właściwie to czemu się wypowiedziałeś w tym temacie? Pewnie jest po prostu lepiej komentować niż dać coś od siebie.

Gloria Victis

Jak nie odróżniasz cytowania od beztwórczego komentowania, a komentowanie to dla Ciebie mityczne zło, to bądź łaskaw się nie ośmieszać.

Wyraziłem moje opinie, odmienne zresztą od wcześniejszych.

To, że odniosłem się do wcześniejszych postów, oznacza polemikę, lub uzupełnienie, albo poparcie, a nie co innego.

Zresztą przy Twojej ignorancji umysłowej nie mam co tłumaczyć.

Zatem proszę następnym razem się zastanów, zanim uznasz, że ktoś "komentuje", oraz nie zaśmiecaj dalej poważnego tematu niestosownymi uwagami do mnie.

Jurasek - sorry, nie zauważyłem, że obecnie nie modujesz :icon_wink:

Napisano

stety, my polacy mamy taka przypadlosc, ze zamiast patrzec przed siebie, to zajmujemy sie historia, jakie sa tego efekty, kazdy widzi, malo tego, jestesmy tak zakompleksionym narodem, ze nawet wolimy scieme typu 'cudowna' obrona jasnej gory przed skandynawami, ktora opisal znany alkoholik, bo ktoz zapytany wyrywkowo na ulicy wie, ze cale to oblezenie wygladalo tak, ze przejezdzali se, wybili 2 okna i pojechali dalej...

z omawianym wydarzeniem kojarzy mi sie slowo patriotyzm...tez niezbyt fajne, jak dla mnie na dzien dzisiejszy jest to synonim glupoty zwiazanej ze zasciankowoscia, cofka rozwojowa, czy jak kto tam woli

Napisano

Dlaczego nie świętuje się innych wydarzeń, np bitwa pod Falaise gen. Maczka bodajże 7 sierpnia. Ciągle te klęski...

No i jeszcze pewien pan wykorzystuje to do kampanii prezydenckiej... A fige tyle głosów dostaniesz

Napisano

Z alkocholikiem przesadzasz, jeśli chodzi Ci o wiadomego pisarza, to nie znaczy, że nie zasługuje na trochę szacunku.

2 okna? Przeginasz w drugą stronę.

Patriotyzm - zależy od interpretacji, których jest mnogość, ale skoro Ty nie masz nic, co mógłbyś tak nazwać, to źle, bo to nie wiąże się ze wstecznictwem, wrogością rozwoju, ani głupotą, co innego pseudopatriotyzm w wykonaniu różnych osób, które sobie to pojęcie przywlaszczają działając właśnie tak jak mówisz i wbrew założeniom patriotyzmu, na szkodę..

Bo to było pewnie większe wydarzenie, tylko, że na minus - nie zwycięstwo, ale wielu ludzi poległo w walce o najwyższy cel. To i tak lepsze, niż amerykańskie tfu tfu święta o wzniosłych nazwach, a inaczej określane jako np. święto masakry indian :icon_wink: Jednak racja, że martyrologia i użalanie są zakorzeniona w narodzie, świętowanie więcej zwycięstw nie byłoby bez sensu.

No i mówiłem, polityka się wmiesza, choć temat jej nie dotyczy.

Napisano

szacunek do tworcy 1, a podlapywanie wszystkiego, byle sie przez chwile nie czuc smieciem to 2, z obrona klasztoru nie przesadzam ani troche :D po prostu przejechali obok, na chwile sie zatrzymali, zeby zobaczyc

nie da sie ukryc, ze moje zdanie jest deko subiektywne, ale my po prostu tacy jestesmy, kolejny przyklad, ktory nawet bez myslenia mi przychodzi do glowy, to wielkie masowe chwalenie sie, ze to dzieki nam zydzi przertwali wojne, chronilismy ich i w ogole...g prawa, tak robily wyjatki potwierdzajace regule, wiekszosc klamala, ze da im schronienie, by wyludzic od nich majatki, za ktore nierzadko zyja nawet dzisiejsze pokolenia, nie mowie o fabrykach, tylko kuferkach ze zlotem itp, a to, ze razem ginelismy w obozach, nie zmienia faktu, ze do dzis bez wzgledu na wiek i srodowisko b czesto slychac wyzwiska i dowcipy zwiazane z tym narodem, ktoremu wiecej zawdzieczamy niz samym polakom, a odzywke 'ty zydzie' bez problemu mozna przyrownac do obelgi typu 'pedale'

Napisano

No dobra, jeśli chodzi o prawdziwych patriotów, to to też są wyjątki ;)

bez wzgledu na wiek i srodowisko b czesto slychac wyzwiska i dowcipy zwiazane z tym narodem, ktoremu wiecej zawdzieczamy niz samym polakom, a odzywke 'ty zydzie' bez problemu mozna przyrownac do obelgi typu 'pedale'
A to wszystko prawda.. Wyjątkowo paskudna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...