Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Deore XT FD-M771- problem z "zasięgiem"

Away

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Ostatnio zmieniłem napęd z 7 na 8- biegowy i teraz mam problem ze zmianą biegów z przodu, ale konkretniej..

Rama: Author Context 2007 (średnica rury podsiodłowej 34.9)

Tylne koło na 7mkę- czyli stara kaseta Alivio do tego przerzutka LX (RD-M570)

Korba Alivio FC-MC20 (42-32-22) z suportem LX'a BB-UN52 oś o dł. 113mm

i przerzutka XT FD-M771- i muszę przyznać, że śmigało to super, no ale wiadomo, tylne koło zaczęło się sypać i wpadłem na super pomysł, zbudowania nowego. Wydałem kupę kasy :) no ale jest:

Piasta DT Swiss 370 do tego kaseta 8 rzędowa Alivio (11-30) HG50 i obręcz Mavica XM317, no to lecę zakładam, reguluję przerzutki tył super no a przód ku mojemu zdziwieniu nie wrzuca na najmniejszy blat korby, no to regulacja śrubą "low" w sumie to ją wykręciłem, łańcuch wskoczył po kilku sekundowej "głośnej negocjacji" ale niestety ociera o prowadnicę przerzutki przy ustawieniu na korbie na najmniejszym blacie a na kasecie na największym i następnym czyli na 1 i 2. Już pomału kończą mi się pomysły i nie wiem co z tym zrobić, pierwszą koncepcją jest zakup wąskiego łańcucha na 9- to chyba wariant najtańszy ale nie wiadomo czy skuteczny (aktualnie mam założony Connex 804), a jeśli to nie pomoże, to co nowe korby i suport z dłuższą osią?? Trochę to dziwne bo na 7-demce nie miałem problemu z "zasięgiem" na najmniejszy blat, a korby mam te same. Może macie jakieś pomysły?

Dzięki z góry!

Pozdrawiam!

Podejrzewam, że mogę mieć coś nie tak z tzw. linią łańcucha, no chyba ze ten XT FD-M771 ma wyjątkowy mały skok/zasięg

Napisano

FC-MC20 jest to model na tzw. "kwadrat" i pochodzi z 2005 roku, a przerzutka po krótkich oględzinach jest na bank sprawna. Wykręciłem eLkę, a następnie całkowicie linkę i nie da rady- w dalszym ciągu obciera, czyli jednak suport. Odnośnie długości osi to teraz nie jestem pewien czy mam 113 czy 110mm, a jeśli jest to 110mm to czy zmiana na 113mm załatwi sprawę? Jeżeli już bym planował wymianę to przesiądę się na octalink z korbą LX FC-MC 572 (44-32-22) wówczas jaką długość osi suportowej wybrać?

Napisano

Jeśli masz 110, a mocno Tobie nie obciera to 113 załatwi sprawe no chyba, że masz model pod oś 117 czy 123 nie pamiętam jak to było z korbami w 2005 roku.

Co do kupna nowej korby nie lepiej coś z hollowtecha II ? np. Deore...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...