Skocz do zawartości

[kaseta] zamiana z 7 na 9-cio rzedową

iLight

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem tu nowy więc sorki jak coś będzie źle xD

Więc tak, rok temu kupowałem rower z kasetą 7-mio rzędową i chciałem ją wymienić na 9-cio rzędową... czy jest to możliwe ?? Bo wiadomo, 9-cio rzędowa jest szersza (?) i czy zmieści się ?? Co trzeba będzie jeszcze kupić oprócz kasety żeby wszystko było ok ?? Wiem, że przerzutki... coś jeszcze ??

Pozdrawiam i Dziękuje

yours iLight

Napisano

Będzie potrzebna wymiana piasty, manetki, no i wiadomo jak nowy napęd to łańcuch, korba (nie wiem, jaką aktualnie masz), przerzutki również zależy, jakie masz.

• Mod Team
Napisano

Mpzesz zrbic jak ja kiedyś poniewaz wymieniłem piaste z wolnobiegu na paralaxa pod kasete 7 a miałem 9 i nie miałem manetki wiec musiałem sobie poradzic. Jezeli masz kase to spoko kupujesz komponenty i sie cieszysz ja zrobilem wersje napedu 9 rzedowedo dla ubogich oczywiscie zanim nie wymieniałem po kolei.

Czyli kasete 9tke załozysz na bebenek 7 tylko bez ostatniej zebatki. Ja tak zakładałem tylko z kapsla po piwie bądz innej blaszki trzba taką podkładke wyciąc (moja kaseta XT 770) i wszystko grało, manetki tez nie miałem wiec przerobiłem manetke taka plastikową za 5zł na bezstopniową rozbierając ja i scierając zabki. Przy odp. dopasowaniu skrecenia manetki chodziło lekko a przerzutka sie nie cofała.

Taki to był prowyzorryczny naped ktory zreszta bardzo fajnie i precyzyjnie działał jak na jego konstrukcje a z czasem sie wymieniało czesci :)

Co do wymiany korby ja ze swoich doświadczen mowie ze nie trzeba sam mam korbe Sachs quartz a ona nie pamieta napedów 9 rzedowych bo jest za stara mimo to ładnie na tym pracuje, lańcuchucha tez nie trzeba na 9 rzedowy. Juz drugi łańcuch pracuje u mnie a jest na naped 8rzedowy nawet szerszy niz poprzedni i wszystko działa i nic nie obciera.

Wymiana piasty tez nie jest konieczna jezeli masz shimano. mozna odkrecic sam bebenek i wymienic o ile piasta jest wartosciowa. z innych piast tez sie bebenki wykreca lecz jest je duzo ciezej dostac i sa zbyt droge.

Dodam ze przy wymianie samego bebenka trzeba obrecz przesunąc. najbardziej sie chyba całe koło kupić a to stere zagospodarować albo sprzedac

Napisano

a ile kosztowałyby wszystkie częsci potrzebne do zmiany napędu z 7 na 9-cio rzedowy ?? tzn. manetki, przerzutki, kaseta, korba (??) nie wiem czy korba tez i piasta...

tylko nie takie najdroższe ale takie żeby wytrzymały kilka sezonów i wszystko grało :icon_wink:

Napisano

@up

ja mój rower za 700 kupiłem xDD ale nowego nie chce kupować... bo żeby nowy kupić z 9-cio rzedową kasetą (27 biegów) to trzeba mieć gdzieś jakies 1500zł+

Napisano

Ja podałem taką cenę przy osprzęcie Shimano Deore wyjdzie nawet z 50 zł mniej. Osprzęt Alivio do 8-rzędowego - wszystko razem około 450 zł.

• Mod Team
Napisano

No jezeli kupowan nowe rzeczy ja widziałem na allegro manetki LX rapidy za 25 zł poszły (licytacja m570), czasem mozna kupić sam pająk XT za grosze i dokupić nowe zebatki itd. wiec jak by sie dobrze rozgladał i cierpliwie czekał koszta mozna uciać do ok 200-250zł

Napisano

Wszystko zależy od jej stopnia zużycia, jak kły wyglądają jak igiełki to do wymiany.

Czasami po prostu szkoda zużytą korbą wyeksploatować szybko łańcuch i kasetę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...