iLight Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Witam. Jestem tu nowy więc sorki jak coś będzie źle xD Więc tak, rok temu kupowałem rower z kasetą 7-mio rzędową i chciałem ją wymienić na 9-cio rzędową... czy jest to możliwe ?? Bo wiadomo, 9-cio rzędowa jest szersza (?) i czy zmieści się ?? Co trzeba będzie jeszcze kupić oprócz kasety żeby wszystko było ok ?? Wiem, że przerzutki... coś jeszcze ?? Pozdrawiam i Dziękuje yours iLight
Desperados Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Kupić musisz na pewno manetkę, piaste pod kasetę 9-cio rzedową i przerzutkę, i to wszystko, zmieści się na pewno.
TocaS Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Będzie potrzebna wymiana piasty, manetki, no i wiadomo jak nowy napęd to łańcuch, korba (nie wiem, jaką aktualnie masz), przerzutki również zależy, jakie masz.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2009 Mod Team Napisano 11 Lipca 2009 Mpzesz zrbic jak ja kiedyś poniewaz wymieniłem piaste z wolnobiegu na paralaxa pod kasete 7 a miałem 9 i nie miałem manetki wiec musiałem sobie poradzic. Jezeli masz kase to spoko kupujesz komponenty i sie cieszysz ja zrobilem wersje napedu 9 rzedowedo dla ubogich oczywiscie zanim nie wymieniałem po kolei. Czyli kasete 9tke załozysz na bebenek 7 tylko bez ostatniej zebatki. Ja tak zakładałem tylko z kapsla po piwie bądz innej blaszki trzba taką podkładke wyciąc (moja kaseta XT 770) i wszystko grało, manetki tez nie miałem wiec przerobiłem manetke taka plastikową za 5zł na bezstopniową rozbierając ja i scierając zabki. Przy odp. dopasowaniu skrecenia manetki chodziło lekko a przerzutka sie nie cofała. Taki to był prowyzorryczny naped ktory zreszta bardzo fajnie i precyzyjnie działał jak na jego konstrukcje a z czasem sie wymieniało czesci Co do wymiany korby ja ze swoich doświadczen mowie ze nie trzeba sam mam korbe Sachs quartz a ona nie pamieta napedów 9 rzedowych bo jest za stara mimo to ładnie na tym pracuje, lańcuchucha tez nie trzeba na 9 rzedowy. Juz drugi łańcuch pracuje u mnie a jest na naped 8rzedowy nawet szerszy niz poprzedni i wszystko działa i nic nie obciera. Wymiana piasty tez nie jest konieczna jezeli masz shimano. mozna odkrecic sam bebenek i wymienic o ile piasta jest wartosciowa. z innych piast tez sie bebenki wykreca lecz jest je duzo ciezej dostac i sa zbyt droge. Dodam ze przy wymianie samego bebenka trzeba obrecz przesunąc. najbardziej sie chyba całe koło kupić a to stere zagospodarować albo sprzedac
iLight Napisano 14 Lipca 2009 Autor Napisano 14 Lipca 2009 a ile kosztowałyby wszystkie częsci potrzebne do zmiany napędu z 7 na 9-cio rzedowy ?? tzn. manetki, przerzutki, kaseta, korba (??) nie wiem czy korba tez i piasta... tylko nie takie najdroższe ale takie żeby wytrzymały kilka sezonów i wszystko grało
iLight Napisano 14 Lipca 2009 Autor Napisano 14 Lipca 2009 @up ja mój rower za 700 kupiłem xDD ale nowego nie chce kupować... bo żeby nowy kupić z 9-cio rzedową kasetą (27 biegów) to trzeba mieć gdzieś jakies 1500zł+
TocaS Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Ja podałem taką cenę przy osprzęcie Shimano Deore wyjdzie nawet z 50 zł mniej. Osprzęt Alivio do 8-rzędowego - wszystko razem około 450 zł.
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2009 Mod Team Napisano 14 Lipca 2009 No jezeli kupowan nowe rzeczy ja widziałem na allegro manetki LX rapidy za 25 zł poszły (licytacja m570), czasem mozna kupić sam pająk XT za grosze i dokupić nowe zebatki itd. wiec jak by sie dobrze rozgladał i cierpliwie czekał koszta mozna uciać do ok 200-250zł
iLight Napisano 15 Lipca 2009 Autor Napisano 15 Lipca 2009 ok, jeszcze jedno pytanie... czy muszę wymieniać korbe ?? bo raz mi mówili że tak a inni że nie..
TocaS Napisano 15 Lipca 2009 Napisano 15 Lipca 2009 Wszystko zależy od jej stopnia zużycia, jak kły wyglądają jak igiełki to do wymiany. Czasami po prostu szkoda zużytą korbą wyeksploatować szybko łańcuch i kasetę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.