bartex1984 Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Witam. Dzisiaj stałem się posiadaczem roweru KELLYS LAGOON, i mam takie pytanie czy jest rzeczą prawidłową że w czasie jazdy zmieniają się przerzutki? Przerzutka tył SHIMANO Alivio M410 Przerzutka przód SHIMANO C102 Gorąco pozdrawiam.
wojtekkrakow Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Nie, to nie jest normalne. Najprawdopodobniej musisz dokonać drobnej korekty naciągu linek, albo pokrętłami przy manetkach (mały zakres regulacji) , albo pobawić się samymi linkami i prawidłowo nastawić. Jeśli nie tu leży wina to popatrz na stan łańcucha, kasety i korby (czy nie powyginane, szczególnie łańcuch). Zakładam, że napęd czysty oraz nasmarowany.
Kamill Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Nowy rower? Nic dziwnego, po jakimś okresie musisz pojechać do serwisu na (zwykle) darmowy pierwszy przegląd. Nawet jeśli przerzutki/hamulce były ustawiane przed kupnem to i tak się rozregulują - linki się rozciągną i wszystko musi się dotrzeć
bartex1984 Napisano 12 Lipca 2009 Autor Napisano 12 Lipca 2009 Witam. Zauważyłem dzisiaj że zmienianie samoczynne biegów zdarza się przy 1 biegu w przerzutce przedniej. Na reszcie biegów przerzutki nie zmieniają się. Co zalecacie, należy pójść do serwisu?? Pozdrawiam.
TocaS Napisano 12 Lipca 2009 Napisano 12 Lipca 2009 ....a jak używasz tych przełożeń ?? Może robisz jakieś przekoszenia, typu z tyłu 5,6,7,8 a przód 1 ??
Mardukpl Napisano 12 Lipca 2009 Napisano 12 Lipca 2009 Nie koś w ten sposób łańcucha staraj się jeździć 1 1-4, 2 4-7, 3 6-8 Przejedz 100km i idź na darmowy serwis
TocaS Napisano 12 Lipca 2009 Napisano 12 Lipca 2009 Dlatego przerzutka, łańcuch, może zachowywać się tak jak opisujesz. Druga sprawa używając w ten sposób napędu szybciej go wyeksploatujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.