Skocz do zawartości

[napęd] samozmieniające przerzutki

bartex1984

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dzisiaj stałem się posiadaczem roweru KELLYS LAGOON, i mam takie pytanie czy jest rzeczą prawidłową że w czasie jazdy zmieniają się przerzutki?

Przerzutka tył SHIMANO Alivio M410

Przerzutka przód SHIMANO C102

Gorąco pozdrawiam.

Napisano

Nie, to nie jest normalne.

Najprawdopodobniej musisz dokonać drobnej korekty naciągu linek, albo pokrętłami przy manetkach (mały zakres regulacji) , albo pobawić się samymi linkami i prawidłowo nastawić.

Jeśli nie tu leży wina to popatrz na stan łańcucha, kasety i korby (czy nie powyginane, szczególnie łańcuch).

Zakładam, że napęd czysty oraz nasmarowany.

Napisano

Nowy rower? Nic dziwnego, po jakimś okresie musisz pojechać do serwisu na (zwykle) darmowy pierwszy przegląd. Nawet jeśli przerzutki/hamulce były ustawiane przed kupnem to i tak się rozregulują - linki się rozciągną i wszystko musi się dotrzeć <_<

Napisano

Witam.

Zauważyłem dzisiaj że zmienianie samoczynne biegów zdarza się przy 1 biegu w przerzutce przedniej. Na reszcie biegów przerzutki nie zmieniają się.

Co zalecacie, należy pójść do serwisu??

Pozdrawiam.

Napisano

Dlatego przerzutka, łańcuch, może zachowywać się tak jak opisujesz. Druga sprawa używając w ten sposób napędu szybciej go wyeksploatujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...