Skocz do zawartości

[korba] 3 Korba odkręciła

adrian355

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pisałem kiedyś o tym ze mam problem z rozkręcającą się korbą Truvatiwa, Jedna korba poszła do gwarancji i dostałem drugą. W czasie eksploatacji korby zastępczej też się rozkręcało ;/ Dostałem nowiuśką korbę... skręcono mi suport wszystko było gitara przez 70km. Postawiłem rower na 7 dni (przeziębienie). Dzisiaj wsiadam przejechałem 7km. i luz na całego. Dop domu wróciłem pieszo. W domu rozkręciłem wyczyściłem, nic nie zeszlifowane. A że kazano mi się pojawić w serwisie to tak uczyniłem. Okazało się że wadliwy KOMPAKT ... i to podlega pod gwa... itp itd. I to jest moje pytanie...

Co to jest ten kompakt bo w internecie nie ma czegoś pod taką nazwą... na czym polega jego wymiana i czy to na pewno to ??

Napisano

Jedyny kompakt, który ma związek z korbą to suport. Nazywany kompaktem od wkładu kompaktowego, czyli nierozbieralnego w przeciwieństwie do starych suportów, gdzie można było całość rozebrać na oś, kulki, miski i kontrę.

Wymiana polega na zdjęciu korby (ściągaczem lub innym odpowiednim narzędziem w zależności od systemu), następnie wykręceniu suportu odpowiednim specjalnym kluczem (zależnym od systemu), a następnie złożeniu w kolejności odwrotnej.

Czy ma związek... jeśli trzy korby luzowały się na tym samym suporcie to jest prawdopodobne, że to on jest przyczyną.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam :whistling:

Kupiłem 3 tygodnie temu rower Mbike Renegade 0.3. Ogólnie rower wyglądał bardzo dobrze pod względem wizualnym jak i sprzętowym, dlatego postanowiłem go zakupić. Jeżdżę ścieżkami rowerowymi, drogami utwardzonymi i po asfalcie. Chciałem, żeby ten rowerek dobrze się spisywał w terenie, nie mówię tu o jakiś skokach itp bo rowery do takiej jazdy kosztują grubo ponad 3000 tyś złotych. Po przejechaniu 60km(nie miałem czasu dłużej pojeździć) zaczęło coś w nim "skrzypieć", mianowicie przy mechanizmie korbowym. Dziś dojeżdżam do domu a korba z lewej strony(nie od strony zębatek) odkręciła się. Bardzo mnie to zdenerwowało ponieważ nie spodziewałem się takiego czegoś po rowerze, który jest zachwalany przez innych. Nie wiem czego to może być wina. Właśnie byłbym zapomniał koła są po centrowane( nie zauważyłem tego kupując rower ;/) Oczywiście jutro dokręcę tą korbę. Nie chciałbym żeby mi się odkręcała co jakiś czas jak będę śmigał po lesie. Czy mogę zareklamować ten rower(w książce gwaranyjnej jest napisane: "Za naprawy gwarancyjne nie uważa się połączeń gwintowych np. pedał z korbą")??? Ale przecież to jest niemożliwe B)

Proszę o dobre rady i z góry dziękuję.

Napisano

Możesz reklamować, odkręcanie się korby to wada nie powstała z winy użytkownika. Wspomniany cytat odnosi się do sytuacji gdybyś zerwał gwint starając się zbyt mocno skręcić śrubki/pedały itp (w instrukcji każdego elementu widnieje informacja o sile z jaką trzeba dokręcić daną część). Pamiętaj, że rower to tak naprawdę składanka osprzętu różnych producentów i wystarczy spartoczyć montaż lub produkcję choćby jednej z nich i już całość przestaje banglać (wystarczy wadliwy jeden element napędu i już sobie nie pojeździsz). Daj smaru grafitowego na gwint, porządnie dokręć i jeździj. Albo daj to zrobić sprzedawcy, chociaż ja na przykład osobiście największe zaufanie mam do roboty wykonanej przez samego siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...