alex1602 Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 Witam, po ostatnim biciu prędkości i jeździe niemal 80 km/h jakiś niepokojący dźwięk zaczął się wydobywać z tylnej piasty (takie jakby ciche dzwonienie dzwonków) a kaseta zaczęła się jakby lekko telepać kiedy kręci się koło. Zastanawiam się co to może być. Piasta jest Shimano Parallex, 7 biegów z tyłu. Nie jest to szał ale jak do tej pory to naprawdę dużo zniosła. I zastanawiam się co z tym począć. Piasta i kaseta do wymiany? I gdzie może być przyczyna? Pozdro!
creative1989 Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 Najprawdopodobniej coś z bębenkiem. Tak czy inaczej do serwisu byś musiał się wybrać
rockrider Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Miałem coś podobnego W trakcie pedałowania w tylniej piaście chrubotało, kaseta nabrała luzów. Po oddaniu do serwisu powiedzieli mi że własnie bebenek padł. Zapytałm czy moża wymienic-odpowiedzieli mi że się nie opłaca i lepiej kupic cała piaste. Później przypomniałem sobie że mam jeszcze na gwarancji wynikiem końcowym było to że dali mi całe nowe koło Zgadzam sie z kolegą creative1989 że to bębenek
Xsas Napisano 25 Czerwca 2009 Napisano 25 Czerwca 2009 Wyjmij koło z ramy złap za oś i zakręć kołem jeśli czujesz na dłoniach szarpanie (oś szarpie) to masz padnięte konusy (stożki), kulki jeśli koło obraca się, a oś nie szarpie to łożyska na ośce są OK.
Olek293 Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Siemka. Ja mam jeszcze ciekawszy problem. Jak wezmę w palce koło, tak jak opisujecie to mi nie zrywa, ale jak zaczne szybko kręcić kasetą "w tył" to czuję na niej zrywy etc.. Jak mam koło w rowerze, to przy 20kmph+ tez czuję zrywanie. teraz pytanie: jeżeli to bębenek, to co? Jeżeli to "konusy", to też co? Czeka mnie zakup nowej piasty?! Przejechałem na niej raptem 546km. BTW.: Piasta to SH RM 65
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.