krisnrj Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Witam serdecznie. Przejdę ad rem, bez zbędnych ceregieli - na nie przyjdzie czas potem. Rower nowy. Łańcuch radośnie pracuje na wszystkich koronkach poza licząc od najmniejszej drugiej. tam niestety podskakuje strzela i usilnie stara się dostać na swoją 'większą siostrę'. reszta jest ok. Dzieje się to zarówno przy redukcji jak i zmianie na większy bieg. Przy jednym z nich częściej, bardziej uciążliwie. Do ADMINÓW. proszę o wyrozumiałość, wyregulować sam nie umiem raczej i nie chcę bo rower ma kilka godzin, radość trwała do momentu wrzucenia feralnego biegu a czekałem na sprzęt dość długo + zbierałem się na to też chwilkę, kocham jeździć na rowerze, wydałem dwa klocki i osprzęt szwankuje,a dodaktkowo mało nie zabiłem sie bo nie mogłem uciec przed autem bo zaczął przeskakiwac łańcuch(!), pan w sklepie stwierdził że się wyrobi co załamało mnie już do końca - chyba że tak to wtedy ok. co chce powiedzieć i prosić to wyrozumiałość, jeśli to pytanie czy tez problem jest głupie lub oczywite nie zamykajcie czy wywalajcie tematu z ochrzanem dla mnie a najwyżej na privie podeślijcie solucje, sam pomagałem różnym lamusom-takim jak ja - na innych forach tematycznych. licze że tu to do mnie wróci, dobro w sensie wróci pozdrawiam. p.s. jeśli uszkodzone to jest to reklamacja rękojmia wymiana??? :|
Arxas Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 W miejscu, w którym linka jest wpuszczona w przerzutkę znajduje się tzw. śruba baryłkowa. Służy ona do delikatnej regulacji naciągu linki. Spróbuj ją nieco przekręcić w prawo (ale niedużo) - w ten sposób nieco poluzujesz linkę, dzięki czemu przerzutka powinna przestać przeskakiwać na wyższe zębatki. Zapamiętaj, o ile obróciłeś śrubkę (możesz policzyć ile razy "przeskoczy" przy przekręcaniu), żeby potem móc ewentualnie wrócić do poprzedniego ustawienia. Też tak miałem w nowym rowerku - to żadna wada, a kwestia regulacji przerzutki Mi też powiedzieli, że się wszystko ułoży, ale nie wytrzymałem po tym, jak prawie sobie zęby na podjeździe o mostek wybiłem, bo mocniej depnąłem na pedały, a łańcuch radośnie przeskoczył pozbawiając moje nogi oparcia.
Mod Team Pixon Napisano 22 Maja 2009 Mod Team Napisano 22 Maja 2009 Arxas w tym co piszesz jest sens. Jednak doczytaj dokładniej post autora, w którym wspomniał, że przeskakuje mu tylko na tym biegu. Cała reszta chodzi bardzo dobrze. Więc nie wiem czy ta drobna regulacja coś faktycznie pomoże. Gdyby nie dało rady polecam nasze forumowe FAQ - regulacja przerzutki tylnej. Nie zważaj na nazwę tematu [shimano Alivio], ponieważ każdą przerzutkę regulujemy tak samo. Powodzenia
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2009 Mod Team Napisano 22 Maja 2009 Hmm chyba istnieje mozliwośc ze akurat skok kasety w tym miejscu jest z jakichs powodow jest nie taki jak być pwinien i nie da sie tego wyregulowac. Jezeli tak jest to nalezy ci sie wymiana częsci czyli kasety. Jezeli jest z nia wszystko ok to tylko zyczyć udanej regulacji
krisnrj Napisano 23 Maja 2009 Autor Napisano 23 Maja 2009 Ok. Panowie dzięki za rady. Sprawdzę sobie najpierw opcję z baryłką potem przejrzę sobie to FAQ odnośnie alivio. nawiasem mówiąc lookalem tam już ale mam małą awersję z dawnych lat do ustawiania przerzutek - zawsze robiło się tylko gorzej o efektach poinforumję tylko muszę znaleźć czas, pomocnika i dobrą pogodę Pokręciłem trochę beczką zgodnie z jedną z sugestii i efekty są zadowalające. kręciłem 10 'kroków' w stronę przeciwną do wskazówek zegarka - na próbę - i zadziałało. reszta też śmiga bez zarzutu. sprawdzałem krótko, może na 12 kilometrach max bo niestety pogoda nie zachęca do zmagań. Mimo wszystko dzięki, liczę że efekt się utrzyma. Pytanie dodatkowe: czy przegląd gwarancyjny (ten 4 -6 tyg po zakupie) authora trzeba robić w punkcie zakupu czy dowolnym 'autoryzowanym'? zna ktoś jakieś dobre w centrum warszawy? Według mnie skoro i tak płatny jest to można w każdym, wtedy dam jescze raz przerzutki do sprawdzenia... Dzięki jeszcze raz! Wreszcie cieszę się zakupem w pełni!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.