dejf86 Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Witam, Chciałbym się dowiedzieć jakie pedały platformowe z wymiennymi pinami polecacie? Na allegro wypatrzyłem takie 4 modele: -Dartmoor Uptown: http://www.allegro.pl/item628412464_nowe_p...olory_piny.html -Author APD-F61: http://www.allegro.pl/item626384898_al_ped..._platformy.html -Octane One: http://www.allegro.pl/item635597370_nowe_o...m_fr_wys_0.html -De-One CNC: http://www.allegro.pl/item630755253_nowe_p...ienne_piny.html Czy takie pedały platformowe z pinami będą zapewniać zdecydowanie lepsza przyczepność podeszwy buta do pedała aniżeli klasyczne zwykłe pedały? Czy różnica może będzie może mała? Chcę jeździć na rowerze po mieście/parkach w normalnym obuwiu. Z tego co zauważyłem pedały Dartmoor i Octane One to chyba dokładnie to samo? Authory z tego co widzę mają zdecydowanie najwięcej pinów? Czy jest sens dopłacać do modeli łożyskami maszynowymi? Które modele polecacie i czy jest sens wogóle zmieniać normalne pedały na takie? Czy piny nie będą niszczyć podeszwy butów? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
dejf86 Napisano 22 Maja 2009 Autor Napisano 22 Maja 2009 Nikt nie pomoże? Warto dopłacać do modelu Dartmoor Downtown za 115zł, który ma lożyska maszynowe? Model Dartmoor Uptown na łożyskach kulkowych kosztuje ok 75zł czyli 40zł taniej. Warto?
sosa Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 http://sklep.bmxforever.pl/product_info.ph...products_id=136 to bym brał. Dartmoor to w większości produkty z "tajwańskich katalogów" więc są to zapewne jakieś pedały w stylu wellgo. octane to chyba pedały w stylu ns pancake które to łapały szybko luzy nie do naprawienia. Co do niszczenia podeszwy to jak tylko jeżdzić chcesz to nie ma żadnego problemu... Możesz zawsze się nad plastikowymi platformami zastanowić...
mane Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Dartmoor uptown i octane static to to samo (pedały z katalogu, które ma wiele innych firm). Aktualnie mam uptown'y i jestem w miarę zadowolony - jedynie piny są głęboko osadzone i przez to są krótsze, ale to kwestia przyzwyczajenia. Authory kumpel miał i szybko gubią piny i noga kiepsko się trzyma. A de one podobno straszny badziew i to one bardziej przypominają pancake'i od ns'a. I sądzę, że przy cenie około 100zł nie opłaca się inwestować w pedały na maszynówkach, bo z reguły są to tanie i badziewne łożyska.
dejf86 Napisano 22 Maja 2009 Autor Napisano 22 Maja 2009 Mane, jeździłeś zapewne wcześniej na zwykłych pedałach? Te Uptown zapewniają dużo lepsza przyczepność, czy raczej dużej różnicy nie poczułeś? Długo już na nich jeździsz, zdarzyło Ci się porysować piszczel albo łydkę o nie? Te Uptown kręcą się lekko, tzn jak zakręcisz palcem, to będzie się sam kręcił pedał przez jakiś czas, czy od razu zatrzymuje? Z góry dzięki za odpowiedź.
mane Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Zwykłe w sensie plastikowe/metalowe? Od kilku lat śmigam na platformach, ale zdecydowanie lepiej trzymają od zwykłych plastikowych czy metalowych. I do tego są wygodniejsze. Uptowny mam niecały rok. Kręcą się dość luźno, ale po kilku obrotach zatrzymują się. Ale nie ma jak na razie luzu, a lekko nie mają. Łydkę czy piszczel zdarzało się uszkodzić, ale to rzadko (z reguły jeżdżę w długich spodniach lub w ochroniaczach jeśli krótkie).
dejf86 Napisano 22 Maja 2009 Autor Napisano 22 Maja 2009 Zwykłe, czyli coś takiego: http://www.allegro.pl/item622574788_nowe_p...klep_warto.html Coś w tym stylu mam aktualnie. Na rowerze jeżdżę raczej w krótkich spodenkach i bez jakichkolwiek ochraniaczy. Czy platformami Dartmoor Uptown można bardzo uszkodzić nogę, czy raczej lekko zadrapać? Szczerze powiedziawszy, to trochę się boję kupować te pedały właśnie ze względu na ewentualne kontuzje . Z tego co pisałeś wcześniej piny dużo nie wystają, stanowczo mniej niż w platformach Author, a mimo to zapewniają lepsza przyczepność buta do pedała? W jakich butach jeździsz? Zwykły "adidasach"?
mane Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Na takich pedałach kiedyś jeździłem i noga się ślizgała po nich, a do tego są niewygodne (stopa sie wygina na nich). Tak szczerze to dartmoorami nie uszkodziłem jeszcze nóg ani razu (starszymi platformami kilka razy, ale miały wystające i pocharatane piny) i właśnie to, że są głębiej osadzone ma na to wpływ. Ale równie dobrze możesz uszkodzić nogi obecnymi metalowmi pedałami A przy spokojnej jeździe raczej nic Ci nie grozi. A jeżdzę w zwykłych butach na płaskiej podeszwie - adidas superstar.
dejf86 Napisano 22 Maja 2009 Autor Napisano 22 Maja 2009 Mane, reasumując warto zmienić te zwykłe metalowe pedały na platformy Dartmoor Uptown? Takie pytanko jeszcze, przez rok ich użytkowania piny bardzo się wyrobiły czy raczej trochę? Co z farbą? Przez rok starła się czy została jeszcze?
mane Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Jeśli szukasz lepszej przyczepności i wygody to tak. W pinach trochę koncówki się wyrobiły i są takie 'obłe'. Farba wytarła się trochę: W porównaniu authory kolegi wspomniane wyżej po kilku jazdach były srebrne
dejf86 Napisano 22 Maja 2009 Autor Napisano 22 Maja 2009 Piny zapewne można gdzieś kupić, tylko pytanie gdzie i za ile . Te otwory na piny są przelotowe? Da radę wkręcić od drugiej strony śrubę, tak jak już 4 śruby są wkręcone fabrycznie? http://www.dobrerowery.com/product_info.php?products_id=3315 Tutaj jakieś piny na szybko znalazłem, 5zł za 10 pinów fi 4mm na 6mm.
mane Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Myślę, że w sklepie metalowym za grosze Ale do zwykłej jazdy te Ci wystarczą spokojnie. I też dłuższe bardziej uszkodzą nogi. A przelotowe są tylko 4 na pedał.
dejf86 Napisano 22 Maja 2009 Autor Napisano 22 Maja 2009 Tak sobie myślę, że żeby uszkodzić łydkę, to noga musiałaby na pedale ześlizgnąć się do przodu, natomiast żeby uszkodzić piszczel, to noga musiałaby ześlizgnąć się do tyłu. Ale teoretycznie na tych Uptownach noga nie powinna sie ześlizgnąć, także obrażeń być nie powinno? A jeżeli przypadkiem się ześlizgnie, to te piny są na tyle krótko, że tylko lekko porysuje się nogę, bez poważnych ran? Dobrze rozumuję? Ogólnie Uptowny lepsze od Authorów?
micha09 Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 moze ktos jeszcze powiedziec czy oplaca sie je kupowac do XC i czy wiele wiecej waza od zwyklych metalowych pedalow za 30 zl ??
dejf86 Napisano 1 Lipca 2009 Autor Napisano 1 Lipca 2009 Moim zdaniem opłaca się je kupić, gdy ze zwykłych pedałów noga się ześlizguje. Co do wagi, to Dartmoor Uptown ważą ok 550g, natomiast zwykłe metalowe ważą ok 400g, także platformowe są nieco cięższe, ale są też większe, noga styka się na większej powierzchni z pedałem.
Humelix Napisano 11 Marca 2011 Napisano 11 Marca 2011 JA osobiście mam Pedały Author APD-F61 i jestem z nich zadowolony. dałem kiedyśza nie 70zł do tego w opakowaniu były pinny zapasowe wiec problemu nie mam. Dobrze trzymają a noga się nie ześlizguje i też nie niszczy butów !! Są one na łożyskach kulkowych <zwykłych> i mam pytanie o ostatnio sobie z nich smar wypłukałem <przypadek> i jak je rozebrać żeby znowy nasmrowac ? Waga 660g są troche ciezkie i masywne ale mi do roweru pasują a wagę i tak mam dobrą jak na MTB <chyba> 13kg pozdrawiam
Kosma Napisano 11 Marca 2011 Napisano 11 Marca 2011 Mam octane one static pro i po 300km sie ledwo kreca. NIE POLECAM!
raceteam Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 kumpel ma octane one static pro, maszyny, to gówno, nie do.śc że sie nie kręcą, to jeszcze kilomentrowe luzy.. nie kupujcie tego badziewia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.