rafv6 Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 Witam Mam te hamulce od 2 tygodni w moim Hexagonie v6. Kolega który ma dobry sprzęt i trochę jeździ mówi że tarczówki są do kitu jedynie hydrauliki są dobre i niepotrzebnie mam cięższy rower. Polecił mi się sprzedać tarczówki i kupić V-brake (i że zarobie jeszcze na jakąś nową część ). Sprawdzam na Allegro http://allegro.pl/item616682459_hamulce_ta..._p_t_super.html << ta cena wbiła mnie w krzesło chyba ktoś przesadził z ceną albo naprawde tyle są warte te hamulce ? i jeszcze jedno pytanie czy opłaca się zamieniać tarcze na v brakei ze wzgędu na mase no i ile mniej więcej G mniej będzie ważył rowerek ?
pawel1315 Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 Te hamulce nie są tyle warte ... ten koleś wszystkie ceny ma wyniesione w kosmos Tarczówki mechaniczne są zdecydowanie słabsze od hydraulików, a jeszcze to są tektro ... Widziałem u kolegi, całe się telepotały z takimi luzami że szok i nawet nie hamowały. Te hamulce chyba warto zmienić na dobre v-brakei. Są pewniejsze no i lżejsze, jeżeli zależy ci na wadze.
rafv6 Napisano 11 Maja 2009 Autor Napisano 11 Maja 2009 Dzięki za porade nie no moje są jeszcze bardzo dobre jak na razie i ostro hamują. Nie jestem jakimś napalonym rowerzystą co liczy się każdy G. Dla mnie zmiana roweru była szokiem (lekkości bo jedziłem jakimś stalowym gratem) Chyba ostatnie pytanie odnośnie tych tarczówek ,jak już zdecyduje się żeby je sprzedać to ile za takie hamulce dostane ? (używane 2 tyg.)
czesiu93 Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 wydaje mi sie ze koło 100 za pełny komplet dostanoiesz. Moze wiecej jak uda ci sie dobrze sprzedac
pawel1315 Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 Bez przesady Po stówie za hampel nie dostaniesz, ale myślę, że za 150 powinny pójść (dwa)
mikołaj Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Skoro hamulce są nowe, dobre i ostro hamują i nie jesteś maniakiem odchudzania roweru to po co je wymieniać ? Kolega ma rower Magnum Elite z 2007 roku. W dniu wczorajszym przejechałem na nim kilkadziesiąt metrów bo właśnie byłem ciekawy jak hamuje i okazało się że robi to całkiem skutecznie. Sam mam V-ki Avid SD5 z klockami Jagwire i różnicy w sile nie zauważyłem.
czesiu93 Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Bez przesady Po stówie za hampel nie dostaniesz, ale myślę, że za 150 powinny pójść (dwa) paweł miałem na myśli dwa hamulce, ze za 100 pojdą bez problemu, ale jakby trafił sie potrzebujący kupiec to na pewno wiecej.
Marvel92 Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Sam mam IO i jakos nie mam luzow Maja sile i sa dobre mimo ze to tylko mechaniczne Enjoy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.