Niestandardowy Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Czy to prawda że czarne ramy znacznie szybciej pękają???
Niestandardowy Napisano 6 Maja 2009 Autor Napisano 6 Maja 2009 mam nadzieje że to była ironia http://www.andegrand.pl/forum/index.php?a=topic&t=31375 poczytajcie sobie post opika i dalsze powiedział że czarne ramy pękają szybciej. Też mi się to wydaje żartem dlatego wolałem się spytać. No za######isty sprzęt. Ale jaki kolor? Bo wiesz, od tego głównie wszystko zależy... Np biały odbija promienie słoneczne i jest spoko, ale już czarny pochłania je, przez co szybciej się nagrzewa, stal traci swoje właściwości, przez co po długiej jeździe w nasłonecznionych miejscach spawy mogą się odkształcać aż w końcu całkiem pójdą... Także przemyśl to dokładnie jaki kolor... Szamer, to koniecznie go przemaluj na jakiś jaśniejszy kolor tak jak mówię.. Co z tego że się będzie brudził bardziej (tj będzie bardziej brud widać na nim) ale za to rama dłużej wytrzyma. Także najlepiej od razu po zakupie go przemaluj. Tylko pamiętaj żeby wcześniej zedrzeć, a przynajmniej zmatowić poprzednią warstwę, bo jak go pomalujesz aerografem profesjonalnie to warstwa lakieru będzie na tyle cienka, że promieniowanie UV (czyli to dzięki któremu się opalamy, a także nagrzewają się ciemne rzeczy ) będzie przechodziło przez nowy lakier i i tak wyjdzie na to samo... Ale profesjonalny lakiernik powinien przed malowaniem zawsze zdziera poprzednią warstwę, także jeśli nie będziesz tego robił sam, to możesz być spokojny o to czy wytrzyma pozdro Borutnik prawie 500 postów Jeżeli się nie znasz, to spoko. Bierz Metro 2, a jeżeli chodzi o kolor, to rzeczwiście, czarne ramy się łamią szybko... jeden z jego postów Ma on prawie 2k postów
arroyo Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Ludzie różne rzeczy piszą, czarna rama w słońcu do jakiej temperatury może się nagrzać? 70 stopni? Może więcej, w sumie nie wiem, natomiast stal topnieje w temperaturze około 1600ºC, przy spawach jest to mniejsza wartość bo 400-800 stopni, czyli wciąż sporo więcej niż jest w stanie zdziałać słońce. Teorii napisać można sporo, ale aby cokolwiek potwierdzić potrzeba faktów, badań, testów.
zaq Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Nie tylko szybciej pekaja, ale tez sa rakotworcze. Czarna farba, gdy sie rozgrzeje, wydziela zwiazki przenikajace wglab skory i powodujace zmiany nowotworowe. Rak prostaty po kilku latach jazdy na takiej ramie (o ile wczesniej nie peknie) gwarantowany. Poza tym, czarny to najwolniejszy kolor. Kazdy wie, ze najszybsze sa rowery z biala, ew. czerwona rama. A czerwono-biale to juz w ogole pelen wypas. Kazdy downhillowiec to potwierdzi, wszystkie topowe teamy zmieniaja teraz kolory wlasnie na takie. I przy okazji rozwiaza problem pekajacych ram.
Niestandardowy Napisano 6 Maja 2009 Autor Napisano 6 Maja 2009 Dodam jeszcze że chodziło tu o rower do street/dirt więc oni w teorii sądzili że po wielu skokach w nagrzanej ramie ona się odkształci i osłabi (przynajmniej tak sądze) A co do tego że rama może się rozgrzać do siedemdziesięciu stopni to musi być chyba baaardzo gorąco.
gdy Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 tiaaaaaaaaa to tak samo jak to, że czerwone sa najszybsze
Niestandardowy Napisano 6 Maja 2009 Autor Napisano 6 Maja 2009 Dzięki za szybkie odpowiedzi Wole się upewnić bo jak ktoś doświadczony tak mówi to wole mu zaufać ale czysty rozsądek mi podpowiadał że to nie prawda, dlatego właśnie założylem ten temat. Od dzisiaj kupuje rowery biało-czerwone
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.