bramarz Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Witam posiadam Krossa A2 XT od miesiąca przejechałem około 120 km i obecnie podczas hamowania w tylnym kole wydowbywa się przeraźliwy dziwęk coś jak by szprychy przesuwałwy się między soba, i moje pytanie: 1. czy do tarczówek potrzebne są specjalne obręcze posiadam mach1 exe czy niema to znaczenia 2. jest to normalne zjawisko związane z układaniem się szprych i wystartczy je dociągnąć 3. jest sens reklamować rower i żadać usunięcia usterki na gwarancji 4. czy sposób zaplecnia koła ma wpły na tarcze i jaki jest optymalny
Mod Team Puklus Napisano 9 Maja 2009 Mod Team Napisano 9 Maja 2009 name='bramarz' date='6.05.2009, 10:27' post='574978']Witam posiadam Krossa A2 XT od miesiąca przejechałem około 120 km i obecnie podczas hamowania w tylnym kole wydowbywa się przeraźliwy dziwęk coś jak by szprychy przesuwałwy się między soba, i moje pytanie: 1. czy do tarczówek potrzebne są specjalne obręcze posiadam mach1 exe czy niema to znaczenia 2. jest to normalne zjawisko związane z układaniem się szprych i wystartczy je dociągnąć 3. jest sens reklamować rower i żadać usunięcia usterki na gwarancji 4. czy sposób zaplecnia koła ma wpły na tarcze i jaki jest optymalny 1. Nie raczej nie. Są dedykowane do tarcz ale w tedy v'ek nie załozy 2.No jezeli szprychy sa za luźne tak moze być. Ja jak składałem koło co prawda pod V ale pierwesze merty strasznie rzepoliło, poprostu szprychy sie układaly teraz jest ok. 3.Jak nie masz daleko do serwisanta to tak chyba ze ci sie nie chce sam masz spore doswiadczenie w centroweaniu koł to zrob sam. 4.Tak kazdy zaplot charakteryzuje sie inna praca szprych na innych ich długościach. optymalny do MTB 26" przy 32-36 szprychach to 3 krzyze. Zapewnia optymalne warunki pracy czyli wyrownaną sztywniośc koła jego spręzystośc i wytrzymałość. im wiecej krzyzy tym mocniejsze ale mniej sztywne koło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.