Skocz do zawartości

[kask]Kask MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

chce sobie kupić kask, mam prośbę o doradzenie, na co zwrócić uwagę??? czy kask na szosę rożni się czym od kasku do jazdę po lesie.

z jakiej firmy warto coś kupić?

z góry dziĘki

Napisano

Technologia - in-molding, czyli wierzchni plastik zintegrowany ze skorupą. Dzięki temu kask ma większą wytrzymałość na uderzenie. Wszystkie kaski od ok. 100 zł są in-molding.

Wentylacja - wiadomo, im droższy kask tym teoretycznie lepsza.

Kaski mtb mogą posiadać rzeczy typu siatka przeciwko owadom/igłom z drzew , doczepiany daszek. Ja śmigam mtb w kasku niby przeznaczonym na szosę, ale różni się on tylko tym, że nie mogę sobie doczepić daszka bo nie ma otworów.

Firma - musisz coś poprzymierzać w sklepie. Ja mam Met Volo i jest on trochę głębszy niż inne kaski, co mi bardzo pasuje. Np. Kellys'y są z kolei w moim odczuciu za płytkie. Każda bańka lubi co innego.

Dobre marki to np. Giro, Met, Bell, Rudy Project, Uvex i parę innych których nie będę wymieniał, bo gdzieś tak od ponad 100 zł kończą się buble, marek na rynku jest wiele.

Napisano
musisz coś poprzymierzać w sklepie.

To MZ najważniejsza sprawa przy zakupie kasku. Nie sugerować się tylko rozmiarem, ale właśnie przymierzyć. Rozmiar rozmiarowi nierówny i czasem nawet wymyślna regulacja może nie pomóc w dobrym dopasowaniu kasku. A kask w przeciwieństwie np do butów nie "rozchodzi się" z czasem...

Napisano

Nie miałem go nigdy w rękach, ale wygląda na solidny. Dużo otworów wentylacyjnych, co jest bardzo ważne, żeby Ci się mózg nie zagotował :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...