Skocz do zawartości

[naped wymiana]Pomoc w doborze sprzetu do Meridy Matts

letitbe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

mój pierwszy post na forum wiec na początek witam wszystkich zakręconych!:P

Potrzebuje pomocy w doborze sprzętu do swojego roweru. Mam Meride Matts Slick Rock z bodajże 2001roku. Przejechane ok 14tys km kilkanaście gleb, wypadek i zero wpadek na trasie...aż do ostatnich mrozów w lutym kiedy pękło mi mocowanie tylnej przerzutki. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z roweru i chciałbym teraz kupić podobne jakościowo/klasowo części a kompletnie się na tym nie znam. Napiszę co miałem i bardzo proszę o propozycje "dzisiejszych" odpowiedników.

Przerzutka tył SRAM 7.0

kaseta - nie pamiętam, łańcuch - nie pamiętam.

Manetki GripShift SRAM 7.0 esp

Przerzutkę tylną na pewno muszę wymienić, chcę wymienić też kasetę i łańcuch. Manetek nie muszę zmieniać bo nadal działają dobrze ale nie znaczy, że nie mogę icon_wink.gif

Chcę też wymienić tylne koło teraz mam obręcz Alexrims X2100 559x19

Piasta Shimano FH-MC18

Dodatkowo przydałoby się zmienić klamki, teraz mam Dia Compe DP7 plus.

Przejrzałem forum i pewnie padnie pytanie o budżet. Chciałbym mieć takie same jakościowo podzespoły w jak najlepszej cenie a jakiej to już się zobaczy;)

Pozdro

Napisano

Przerzutka sram x.7, gripów bym nie ruszał, kaseta - niestety wszystko zależy od kasy, no i nie napisałeś czy masz 8 czy 9 spd - jak masz dużo kasy to xt, jak masz mało kasy to najlepiej alivio. Łańcuch ja polecam jakiegoś wippermana - też zależy od ilości przełożeń.

Klamki najlepiej avid fr5 http://www.allegro.pl/item579045798_nowe_k..._aluminium.html

Koło tylne - też wszystko zależy od kasy generalnie piasta jakaś na maszynach - jakiś novatec, obręcz i szprychy - tu wszystko zależy od kasy

Napisano

Kasete mam na 8 . Sprawdzalem na allegro i za kasete XT i lancuch XTR musialbym dac 250zl czy to dobra cena? Jak sie da to kupilbym taka obrecz jak mialem, ale jaka piaste wybrac no i ktore szprychy?

Tak zapomnialem dodac do pierwszego listy korby...to samo pytanie, jaka?;)

Napisano

Co do korby to polecam SLX-a. Ładna, dobra i dość tania w porównaniu do wyższych grup.

A jeśli chodzi o kasetę na 8 to alivio jest wystarczająca według mnie, chyba, że bardzo zależy ci na wadze to XT .

Klamki to najlepiej Avid FR7( mają regulację odległości od kierownicy) lub jeśli chcesz oszczędzić trochę to FR5.

Na twoim miejscu brał bym piastę shimano XT(kulki) lub novatec NT-D142 SBT(maszyny) .

Szprych najlepiej DT Swiss Champion (1,19szt.) lub cieniowane DT Swiss Competition(1,80szt.)

Napisano

Avid FR7? Nie znam. Może chodzi Ci o SD7 ;) Poza tym, i SD7 i FR5 mają regulację odległości klamki od kierownicy. SD7 ma dodatkowo pokrętło SpeedDial które ustawia punkt zaczepienia linki do klamki (tj. przełożenie ruch klamki / ruch linki).

Proponuję konfigurację:

- kaseta: CS-HG50 8sp (50zł)

- łańcuch: HG50 (35zł)

- klamki: FR5 (50zł)

- piasta: novatec NT-802 (75zł)

- szprychy: DT Champion 32x (40zł)

- przerzutka: sram x.7 (170zł)

i daje to razem ~420zł

+ ewentualne korby, w zależności od funduszy (Deore HT2, stary LX, lub SLX)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...