Skocz do zawartości

[przygotowania] Bornholm

jepek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Widzę tu podobny temat, jednak inny teren i cel wycieczki.

Na przełomie czerwca/lipca wybieram się na Bornholm. Wyruszam wraz z kolegą. Przygotowania zaczynamy już teraz, ponieważ to nasza pierwsza dłuższa wyprawa. Tereny niezbyt wymagające więc odpowiednie jak na początek. ;) W związku z tym mam kilka pytań; mój rower to Kellys Scarpe.

1. Potrzebuję bagażnik tylni - TEN będzie dobry ?

2. Sakwy Crosso są drogie - czy te się nadają ? Kellys Author

2. Namiot - dwuosobowy, dobry, ale i bez szaleństw - cena.

3. Mata samopompująca czy karimata ?

4. Jakie oponki sobie założyć ? Kompromis między ścieżką rowerową, a szutrem ?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)

Napisano
Witam.

Widzę tu podobny temat, jednak inny teren i cel wycieczki.

Na przełomie czerwca/lipca wybieram się na Bornholm. Wyruszam wraz z kolegą. Przygotowania zaczynamy już teraz, ponieważ to nasza pierwsza dłuższa wyprawa. Tereny niezbyt wymagające więc odpowiednie jak na początek. ;) W związku z tym mam kilka pytań; mój rower to Kellys Scarpe.

1. Potrzebuję bagażnik tylni - TEN będzie dobry ?

2. Sakwy Crosso są drogie - czy te się nadają ? Kellys Author

2. Namiot - dwuosobowy, dobry, ale i bez szaleństw - cena.

3. Mata samopompująca czy karimata ?

4. Jakie oponki sobie założyć ? Kompromis między ścieżką rowerową, a szutrem ?

Bagażnik będzie dobry, sakwy polecam jednak Crosso jako rozsądne minimum. Namiotów poszukaj w tym wątku: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=47211

Maty samopompujące sobie odpuść, lepiej takie coś - ThermaRest Z-Lite - http://www.bartsport.pl/maty-piankowe/z-lite-regular, a opony Schwalbe Hurricane

Napisano

Postaram się pomóc korzystając z własnych doświadczeń.

ad.1 Dobry wybór, używam tego samego bagażnika. Wcześniej miałem jakiś tańszy aluminiowy i niestety pękł podczas jednej z wypraw.

ad.2 Kup Crosso, naprawdę warto. Cała moja ekipa ich używa i złego słowa nie można powiedzieć, warte swojej ceny. Nie musisz kupowac najdroższego modelu, tańsze też się sprawdzą.

Ja teraz planuje kupno wora wodoszczelnego, też Crosso.

ad.2 Namiot - tutaj niewiele pomogę, natomiast jest obecnie na forum temat o namiotach. Polecany Fjord Nansen w cenie poniżej 200zł, chyba sam się na niego skuszę.

Nie kupuj najtańszego syfu, nie ma nic gorszego niż woda w nocy w namiocie.

ad.3 Maty nigdy nie używałem, ponoć fajna sprawa, wygodniej się śpi - minusem jest na pewno ryzyko jej przebicia, więc trzeba dodatkowo uważać. Karimata jest niezniszczalna (no prawie) i nie ma się co o nią obawiać, rzucasz ją gdzie chcesz i już masz siedzisko ;)

ad.4 Jakieś semi-slicki, całkiem łyse szosówki będą przeszkodą gdybyś chciał zjechać w jakiś las, itp. Ostatnio miałem jakieś Kendy, kiepskie niestety, no i żeby je założyć/ściągnąć to jakaś tragedia.

W tym roku będę testował Schwalbe Marathon XR, ale wyprawa będzie w ciężki teren.

Jeszcze kilka uwag. Zawsze na pierwszą wyprawę zabiera się mnóstwo niepotrzebnych rzeczy.

Nie bierz ze sobą tony ubrań i jedzenia. Zainwestuj w koszulki rowerowe, wystarczą 2-3 na zmianę, szybko schną, można łatwo wyprać. Lepszy wybór niż kilkanaście bawełnianych podkoszulków.

Nie bierz też całego warsztatu rowerowego, tylko kilka najważniejszych kluczy, kilka szprych i dętki.

Jak coś to pytaj śmiało. postaram się odpowiedzieć.

Napisano

Nie zamierzam kupować namiotu w Biedronce a karimaty w Tesco ;) Planuję to już teraz, po to aby rozłożyć sobie jakoś wydatki związane z przygotowaniami. To pierwszy wyjazd i sporo trzeba kupić, później będzie już tylko łatwiej. Dzięki za wszystkie porady.

Co do maty piankowej, to muszę się dobrze zastanowić - spory wydatek, a ja na razie jadę tam tylko na ok. 7 dni.

@moojmisiu rozumiem, że na oponach Schwalbe Hurricane mogę w miarę rozsądku śmigać zarówno po szosie jak i szutrze, drodze leśnej ?

Śpiwór - ?

Błotniki - można, warto, trzeba ?

@pannier - czytając różne poradniki wszyscy zalecają brać jak najmniej. Zrobię sobie mały wypad na biwak przed głównym wyjazdem i sam sprawdzę.

Dzięki wielkie Panowie!

Napisano

Oponki nadają się i na asfalt i na szutry czy ubite leśne dukty, problemy zaczynają się na głębokim piachu i w głębokim błocie. I są nie do zdarcia... :)

Matę samopompującą posiadam i nie polecam, na równym, gładkim jest oki, ale już na trawie czuć każdą jej kępkę, niby jest bardziej miękko niż na macie piankowej, ale czuć wszytkie nierówności i jakoś mi to nie pasuje.

Śpiwór - w sklepach Bergson widziałem takie fajne, małe i za 129 PLN - z komfortem chyba kole 0 stopni.

Na wyprawę weź też kilka opasek montażowych i taśmę, też montażową i zapasowe spinki do łańcucha - czasem lubią się przydać :D

Napisano

a będziecie spać, na jednym czy kilku kempingach?

bo my też ekipą wybieramy się w lipcu na bornholm, ale blizszy termin rowniez w trakcje ustaleń :)

bagażnik crosso i sakwy crosso są rewelacyjne i nie zamieniłabym na żadne inne :D

ja pojadę na slickach authora, bo bornholm to cudne asfalty, ktoś nawet gdzieś zasugerował że fajnie sie na szosowce zwiedza wyspę B)

a co do ciuszków "cywilnych", rzeczywiście nie warto brać ich dużo, ja pewnie wezmę lekką kurtkę lub tylko rowerowy windstopper, bluzę na korzuszku (znając życie to pewnie będę w niej spać :) kurcze zapomnialam jakie są noce w lecie, może z tą bluzą będize przesada :D ) ze dwie bluzki, 1 dzinsy, hmm krotkie galotki tez by sie przydały, cos do spania i heja, no ale my jedziemy na 5 dni ;P

narzędzia podstawowe: łatki/detki, smyranko do łańcucha, imbusy, taśma izolacyjna jak najbardziej no i spinki jak kto lubi łańcuch zrywać :P

macie juz wykupiona karte kempingową?

Napisano

Sakwy tylko jednokomorowe Crosso. Jednym ruchem zdejmujesz je z bagażnika,łatwo je przenosić, zajmują mało miejsca w namiocie, są trwałe, łatwe w praniu, nie zmieniają koloru. Sakwy to zakup na wiele lat warto kupić lepsze.Karimaty najtańsze

ale mało wygodne. Na Bornholmie świetne asfalty,więc opony gładkie, lekkie.Nie wchodżcie z rowerami na plażę, niesiony wiatrem drobny piaseczek świetnych bornholmskich plaż może dostać się do napędu ! Dania niestety droga !!!

Pamiętajcie o Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego.

Napisano
bagażnik crosso i sakwy crosso są rewelacyjne i nie zamieniłabym na żadne inne :P

Ja bym zamienił, ale mnie chwilowo nie stać - Ortlieb, za to sakwami Dry od Crosso można wodę nosić, Ortliebami może i też, ale nie wylewa się tak gładko :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...