Skocz do zawartości

[suport] Problem ze ściągnięciem.

Misiek102k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam suport na kwadrat. Problem w tym, że za żadne skarby nie da się go odkręcić. Już jeden klucz do suportu złamałem :/ taki co francuza się na niego nakłada. Nie wiem jak w serwisie mogli to tak mocno dokręcić. Proszę o jakieś porady co zrobić aby lżej zeszło.

Myślałem nad WD-40 albo czymś podobnym. Ale tez teraz będę kupował nowy klucz więc proszę o jakieś porady jaki klucz najlepszy, byle nie za drogo :)

Napisano

Dobry klucz, dobra dźwignia, ogrzewanie palnikiem - to są sposoby na zapieczone suporty. Najlepiej nie przesadzać z siłą dokręcenia suportu to raz, a dwa zastosować smar miedziowy na gwinty, który zapobiegnie zapiekaniu.

A klucz na przykład taki: http://www.allegro.pl/item544791944_superb...si_suportu.html Całkiem wygodne. Za pomocą śruby przykręcamy klucz do osi suportu tak, żeby się nie ześlizgiwał. Potem klucz 21 i długa rura.

Pamiętaj też żeby nie przypadkiem suportu nie skręcać, w zależności od systemu gwintu (BSA, albo ITA) nagwintowanie może być różnokierunkowe. BSA jest z lewej strony prawy, z prawej strony lewy, a ITA nie pamiętam bo jest bardzo rzadko stosowany. Taki archaizm raczej.

Napisano

suport mam raczej shimano albo truvativ na kwadrat ... cos takiego, z pol roku temu wymieniany w serwisie i chyba tam tez oddam rower bo nie mam zamiaru zepsuć kolejnego klucza.

I dam im nowy suport i korbe do zamontowania. Myślę, że drogo nie będzie, a na pewno taniej niż kupienie nowego klucza do starego suportu i klucza do suportu howitzer bo to koszt w sumie 50-60zł. Więc chyba do serwisu oddam rower. Ale dzięki za rady.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam!

Postanowiłem wyiłą omienić mój suport z racji jego pokaźnej już eksploatacji i natrafiłem na duży problem. Lewa część gdzie miałem plastikowa osłonę bez najmniejszego problemu została odkręcona. Prawa część gdzie wykręca się suport jest tak zapieczona, że nie da rady tego żadną siłą odkręcić... Oczywiście prawą część kręcimy w stronę ruchu wskazówek zegara, tak ? Istnieją jakieś sposoby żeby to zdjąć bezpiecznie, bo porządnego francuza już przy tym prawie złamałem tak się trzyma...

Pozdrawiam

Napisano

Kierunek odkręcania wcale nie jest taki oczywisty... ;) Spróbuj ruszyć w drugą stronę. W moim przypadku, kiedy czegoś "żadną siłą" nie mogłem odkręcić, zawsze okazywało się, że kręciłem w złą stronę.

Napisano

To chyba francuz z Tesco skoro tak łatwo sie "prawie" złamał. Ja przy odkręcaniu zapieczonego suportu w starej rdzewiejącej ramie użyłem starego polskiego francuza i nawet nie poczuł ;)

Pakiet wykręca się w stronę kierownicy tj. najpierw lewą stronę kręcimy w lewo, a potem prawą w prawo. Jeśli nie chce iść to używamy przedłużenia klucza. Mozna też stanąć na kluczu. Nie ma bata, żeby coś zepsuć.

Zdecydowanie odradzam piskania WD40 i innymi penetratorami bo moga wypłukać smar z pakietu ;)

Napisano

Polecam palnik miałem też problem z okręceniem suportu. Druga sprawa wkręcasz ten klucz do suportu w imadło duże przykręcone do stołu i kręcisz rowerem próbujesz zruszyć u mnie poszło. W serwisach rowerowych mają taki gwintownik ja odkręcisz suport i gwint nie będzie wyglądał za ciekawie.

Dorzucam zdjęcie dla zainteresowanych. W serwie sobie nie poradzili musiałem się sam bawić :D

p.s Czemu tu nie można edytować posta?

zdjecie,600,27190,zdjecie-z-wycieczki-rowerowej.jpg

Napisano

Jak ktoś chce wymieniać suport to w czym szkodzi zalanie go wd-40?

Jestem więcej niż pewny, że serwis który zaserwował zapieczenie suportu nie dał smaru na gwint. Ja bym zlecił im odkręcenie suportu, kupił swój klucz i sam wszystko zmontował :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...