Skocz do zawartości

[stery] problem z luzem

Umil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Porostu mam zonka i jest luz w dolnej części sterów (mam stery zintegrowane). Większy zonk jest z tym, że nie wiem czy stery straciły swoja średnice bo dolna micha wogóle nie zaczepia się na tym dolnym rozszerzeniu sterówki amorka tylko zjeżdża na sam dół i micha trze o to płaskie. Drugie rozwiązanie może byc takie, że średnica na rozszerzeniu sterówki jest za mała (amor kupny używany XCM za pięć dyszek) ale zanim go założyłem do mojej nowej ramy z używanymi sterami to płaskie od amora nie było wytarte tak jak przy tych sterach. Bardziej skłaniam się ku temu, że to wina sterów ale chce się was poradzić która opcja jest u mnie.

To zdjęcie tej części, którą nazwałem w tym poście 'To płaskie' może trochę nie wyraźne ale widać ze jest wytarta czarna farba (tego nie było gdy go kupiłem wiec myślę ze przez miesiąc stania od kupna do założenia średnica tego rozszerzenia mi się na złość nie zmieniła)

Napisano

Nie masz zamontowanej bieżni na sterówce. Jeśli zmieniałeś amora to zapewne została na starym.

Ewidentnie Twoja wina, a nie sterów.

Napisano

bieznie dolne to to samo co to gowienko co sie zaklada u gory i wchodzi miedzy rure a lozysko? taki plastikowy pierscien?

Dobra już się kapnelem co to bieżnie łożysk i stwierdzam ze mógłbyś być podany o spam do Adma. Tak samo inny by mógł napisać ze pewnie założyłem stery bez wianuszków albo ze założyłem amor i wrzuciłem kuleczki miedzy rurę a główkę ramy. Dla mnie taka odpowiedzi są idiotyczne i nie pisz w moich tematach :/

Napisano

Plastikowy nie, ja u siebie na górze mam też taki plastikowy pierścień między rurą a łożyskiem i on tam musi być, to nie jest bieżnia.

Zobacz sobie na starym widelcu, na samym dole sterówki powinieneś mieć bieżnię (taki metalowy pierścień). Wybijasz ją ze sterówki np. za pomocą śrubokręta i młotka, po czym przekładasz na nowego amora i montujesz dokładnie tak samo.

Jak pierwszy raz zakladałem amorka to też zrobiłem taki błąd :) Zdjęcie jest niedokładne i trudno ocenić, mi się wydaje że bieżnia jest, ale trudno to stwierdzić.

Napisano

U góry wchodzi plastikowy 'trzpień', a bieżnia to metalowy (najczęściej stalowy) pierścień zakładany na sterówkę. U Ciebie tego brakuje.

Ps.Biegnij szybko do admina i nie zapomnij o moderatorach.

Napisano

Po bieżni można powiedzieć, że biegają łożyska więc mam to założone w głowce ramy. Dobra pewnie i tak mi nie pomoże, jutro jadę kupić nowe stery :] C1ach dzięki za normalną odpowiedź.

Przepraszam za tego posta mane. Teraz już wiem co muszę zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...