Skocz do zawartości

[hamulce] saint czy code ?

Ogór

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam ostatnio dylemat... nie wiem jakie hamulce kupic :icon_mrgreen: moze ktos doradzic co i jak i dlaczego? jak jest z awaryjnoscia i uzytkowaniem np. w zime ? mowa tu oczywiscie o hamulcach na 09 rok ( 4 tloczkowe )... uzywane w dh i fr

Napisano

Z siłą powinno być podobnie, oba są cholernie mocne. Kumpel waży 90kg i ma Code w Cannondale Judge, mówi że z modulacją kiepsko, i że są odrobinę za mocne jak dla niego. Awarię miał jedną do tej pory, coś mu się chyba wkręciło w zacisk i ułamał pół tłoczka - dziwna sprawa.

Saint w testach wypada dobrze pod względem modulacji (różna wielkość tłoczków) no i są potwornie mocne. Nie jestem tylko przekonany co do płynu hamulcowego, jak w każdych innych Shimano. Puchnące klamki i inne cuda. Co do awaryjności, nie mam żadnych informacji.

Ja z kolei zainteresowałbym się Elixirami. Przejechałem się na tym kawałek, tarcze 185/160 -- rower staje w miejscu. Po prostu wgniatają w ziemię te heble, a ważą tyle co Juicy7. No i stosunkowo tanie są, Elixir R za 800pln a CR za 1000pln, dobre ceny. Jak będę zmieniał hample w Perpie to tylko na Elixiry, tarcze 203/185, więcej siły mi nie trzeba przy moich 70kg.

Te nowe Hope X2 też się dobrze prezentują, w testach nieźle wypadają.

Napisano

A ja ci zaproponuje hope moto 6. Według mnie przebijają je tylko 8 tłoczkowe aligatory, ale ich cena jest niebotyczna więc hope mają lepszy stosunek cenowy.Oto linki do tych hamulców:

hope: http://www.allegro.pl/item516759685_nowy_h..._tloczkowy.html

Jest też inny model firmy gatorbrake czyli tej która stworzyła aligatory oto link do do tego modelu: http://www.allegro.pl/item516645993_gatorb...et.html#gallery

Napisano

Gatorbrake to trochę egzotyka. Nawet na mtbr nic o nich nie ma... Kot w worku. Właśnie - może recenzje na mtbr Ciebie przekonają - zajrzyj :D Wg mnie czy wybierzesz code czy wybierzesz nowego sainta nie będziesz zawiedziony. Ostatnio na crc była promocja code'ów - za 300 zł można było zakupić komplet na jedno koło. Niestety się skończyła :)

No chyba że formule the one wyhaczysz gdzieś na ebayu do 1200 za dwa :P To by było wyjście najlepsiejsze z najlepsiejszych :D

Napisano

6 tłoczków? To zaczyna zajeżdżać dwoma zaciskami na przód wzorem motocykli. Trochę zbędny bajer jak dla mnie.

Co do saintów... To że ktoś poleca jeszcze nic nie znaczy. Ja się bardzo przejechałem na XT. Mimo wszystko w Saincie ten problem nie występował w końcu.

Napisano

Gatorbrake? To taka zabawna ciekawostka, choć na fotkach prezentują się znakomicie :) Ale to jest mała manufakturka więc podejrzewam że z serwisem i częściami będzie kiepsko. Zresztą śmiga to na oleju mineralnym więc wszystkie związanie z tym wady Shimano będą i w nich.

Hayes niestety są fatalnie wykonane. To tylko kwestia czasu zanim w dowolnym Hayesie coś się nie złamie, nie odpadnie albo nie zacznie cieknąć. Zdecydowanie polecam omijanie tych hebli, łącznie z nowymi Strokerami.

Napisano

No to mi się z żadnym hamulcem nic nie stało. Klamki obrywały sporo razy. Tłoki były cofane. Hamulce odkręcałem wielokrotnie i nic. Jedynie przewód mi się przetarł w jednym bo ocierał o rocker arm w zawieszeniu. I mimo wszystko nadal działał. Ani razu sie nie zapowietrzyły. Raz zmieniałem im olej. 2 lata żadnych problemów. Może nie działały jakoś wyrafinowane ale będę walczył ze stwierdzeniem że "To tylko kwestia czasu zanim w dowolnym Hayesie coś się nie złamie, nie odpadnie albo nie zacznie cieknąć". Bo mi się nic takiego nigdy nie stało. Natomiast na Shimano się ostatnio wielce zawiodłem i jeśli się sprawa nie rozwiąże to nigdy więcej Shimano nie kupię.

Napisano

Nie no fajnie że w Twoich nigdy się nic nie popsuło i cieszę się że dobrze Ci działają -- ale Twój przypadek jest statystycznie niestotny. Wiadomo że są ludzie którzy jeżdżą swoim Seatem Ibizą z '88 czy Chryslerem Voyagerem czy Peugeotem 807 całe lata bez problemów. Ale statystycznie są to najbardziej awaryjne samochody. Tak samo z hamplami Hayesa; psują się niemiłosiernie. Pracuję w serwisie rowerowym więc wiem jak sprawa wygląda.

Napisano

No i OK ale pisałeś że kwestia czasu aby w dowolnych Hayesie się coś popsuło. No to piszę że nie w każdym. Może nie jest istotne ale dziwne że trafiłem 4 hamulce które były OK (do tego jeszcze 2 sztuki wśród znajomych którzy też nie mają problemów). No ale nie ważne.

Widziałem źle pracujące i Shimano (XT 08, Deore 09) i Avidy (Juicy 5, 7). Więc bym się zastanowił nad Formulą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...