kubeon Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 jako że moja rama ma dominujący ciemnozielony kolor a ja dostałem kilka kawałków eleganckiej ciemnozielonej skóry - postanowiłem pokryć taką skóra siodło. Po dotkliwych dla tej co się o nią trzeba troszczyć przeżyciach na San marco SKN zdecydowałem że będzie to Selle Italia Flite Ti. Nabyłem dośc starego flite'a na Allegro i zacząłem przygotowania. -tubka butaprenu - 30 zipów - klej kropelka - nóż do tapet Z flajta zdjąłem skalp co było prostym zajęciem mając miarę wyciąłem nową skórę a ten sam kształt, zostawiając sobie jednak większy o około 1.5 cm margines na ewentualne błędy Następnie podziurkowałem gwoździem brzeg skóry tak, aby można przeciągnąć zipa. po próbie "na sucho" zabrałem się za klejenie. Posmarowałem siodło i skórę butaprenem w częsci gdzie skóra jest "od góry" siodła. Całość naciągnąłem zipami i zostawiłem na kilka godzin. Następnie podoklejałem tam gdzie kleju było za mało lub w ogóle nie chwycił i znowu złapałem te miejsca zipami. Znów kilka godzin. Na koniec, widząc już jak skóra leży na wierzchu siodła, mogłem obciąć nożem do tapet brzegi tak, aby pasowały do podwinięcia. Dalej klej kropelka który łapał bardzo mocno i szybko. Trochę zabawy z nosem gdzie nie do końca mi wyszło, ale efekt końcowy i tak jest zadowalniający. teraz tylko jeździć aby moja szanowna wypolerowała skórę do takiego szlachetnego połysku. Skóra ma sporą bo 2mm grubość, co utrudniało jej zakładanie na nosie, zyskał na tym jednak bardzo komfort siodła. Waga po przeróbce to 262g. W planie owijka z takiej samej skóry, muszę tylko znaleźć szewca który pozszywa mi 30cm kawałki w 1.5 metrową owijkę.
KAZUMI Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Fajna relacje gratuluje wykonania bo wyszło fajnie
Fifi Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Świetne wykonanie, profesjonalna robota! P.S Podałeś wagę po przeróbce, jaka była przed?
kubeon Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Napisano 7 Grudnia 2008 sęk w tym że nie wiem.. zapomniałem o zważeniu, ale podejrzewam że około 220-240g.
Foka Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 W Poznaniu, zaraz pod moim blokiem jest facet który robi pokrowce na siedzenia samochodowe, robi mieszki pod dźwignie zmiany biegów itp. Za 40 zł zrobił mi siodło obciągnięte niebieską skóra która mu została po robocie w mercedesie. Do odbioru next day. Szkoda że siodło okazało się niezbyt wygodne i teraz jeżdżę na treningowej kanapie z szosy.
MarcinN Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Szacun, nie ma to jak jeździć na rowerze, w którym znajdują się części przez siebie samego zmodyfikowane Postro.
Igl4k Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Świetnie wyszło. Normalnie jak oryginał tylko lepszym kolorze
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2008 Mam Bontragera z poszarpanym pokryciem. Cos mi sie wydaje ze tez poprobuje Super robota, extrasnie wyjszlo! OSTRO! I.
Grabarz Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Kurcze! Pokłony! Świetny opis i bardzo ciekawy pomysł z naciąganiem skóry na zipy. Tak się zastanawiam, czy nie było by łatwiej naciągnąć nosa, gdyby skórę najpierw namoczyć, mokrą naciągnąć, wysuszyć, zdjąć, i dopiero nakleić. Na mokro mogła by się trochę ponaciągać pod kształt. Przeczytałem i zacząłem sobie pluć w twarz, że sprzedałem zaoranego Speca Aliasa...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.