Skocz do zawartości

[wyścigi amatorskie] La Marmotte

hrabia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czy są wśród Was osoby, które startują w La Marmotte lub innym wyścigu z cyklu Trophee de l'Oisans?

Tudzież czy jest dużo chętnych osób do takich wyczynów?

Powoli zaczynam planować udział w tymże wyścigu - jak nie w przyszłym roku, to za dwa lata i chciałem zrobić jakieś zapoznanie, czy udałoby się zebrać chociażby kilkuosobową ekipę na podobny wyjazd.

Dziwnym zrządzeniem losu musiałem umieścić ten temat tutaj, chociaż nie posiadam kolarzówki :rolleyes:

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Jeśli chodzi o la Marmotte.. jest to amatorski wyścig kolarski organizowany co roku na początku lipca (w tym roku 4.07) i gromadzący po kilka tysięcy kolarzy pragnących zmierzyć się z innymi, tudzież z samym sobą.

Bazą wyścigu jest Alpe d'Huez. Start odbywa się u podnóża podjazdu na Alpe d'Huez, czyli w Bourg d'Oisans. Trasa liczy ok 174km i rozgrywana jest w dwóch wariantach - przjeżdza się albo przez Col du Glandon (1924) albo Col de la Croix de Fer (2068) i trasa biegnie tak..: Bourg d'Oisans (720) - Col du Glandon(lub Col de la Croix de Fer) - Col du Telegraphe (1570) - Col du Galibier (2642) - Col du Lautaret- Bourg d'Oisans - Alpe d'Huez (1880).

Razem daje to trochę ponad 5km przewyższeń. Startuje się w grupach co jakiś czas poczynając gdzieś od godziny 7 rano. Wpisowe na wyścig wynosi, o ile nic się nie zmieniło, 35 euro. Dostajemy oczywiście czip, numer startowy, na trasie znajdują się dobrze wyposażone bufety. Z relacji wiem jednak, że nie wszyscy z nich korzystają, bo tworzą się przy nich kolejki. Mogę podrzucić linki do paru relacji to sobie można poczytać o doświadczeniach tych, co już przeżyli taką przygodę.

Marmotte przyciąga najliczniejszą chyba rzeszę kolarzy, jednak w krótkim odstępie czasu w tym samym miejscu są rozgrywane jeszcze dwa wyścigi. Około tydzień wcześniej La Vaujany (~170km), 3 dni później Prix des Rousses (40km z Vaujany przez Alpe d'Huez do Bourg d'Oisans), a dzień po Marmotte, podjazd z Bourg d'Oisans na Alpe d'Huez, czyli 14km wspinaczki. Wszystkie cztery stanowią w sumie jedną całość zwaną Le Trophee de l'Oisans. Także można wystartować w jednym, albo zrobić sobie dłuższy wyjazd i chwilę pojeździć :(

Pytać o wszystko... :)

Napisano

Cześć.

Napisz mi w jakim dokładnie to kraju jest i jak ze sprawami organizacyjnymi (dojazd, mieszkanie, zapisanie się itd.). Głownie mi chodzi czy każdy dojeżdża tam na własną rękę?? Czy może jest jakiś wspólny wyjazd organizowany?? Jak możesz to podaj mi może jakieś linki do tego wyścigu.

acha

Czy są jakieś wytyczne co to roweru?? Bo mam rower z kierownicą czasową - czy można z taką startować czy raczej nie??

Pozdrawiam

Rafał

Napisano

Heheh no nie myślałem, że będzie potrzeba pisać, w jakim to kraju... oczywiście Francja ;)

Dojazd.. najlepiej to chyba wyjdzie we własnym zakresie, jak sięjedzie autem w kilka osób. Do Le Bourg d'Oisans jest jakieś 1700km. Jeśli chodzi o noclegi... można coś załatwić z domu, przez jakieś biuro podróży. W 2006 r goście załątwiali sobie przez Ikatour z Krakowa 2 pokoje 2-osobowe z kuchnią w cenie 1790zł chyba za tydzień pobytu. Na początku trzeba było dać zaliczkę, potem na 2 tygodnie przed terminem, wpłacić całą kwotę. Ile teraz to będzie kosztować, to nie wiem... Euro drogie. Mogę się powoli zacząć orientować. U samego podnóża podjazdu na Alpe d'Huez jest camping. Spałem tam w ostatnie wakacje (za 2 osoby z jednym namiotem płąciliśmy 19,7 euro za nocleg). Mam też kontakt do gościa na kwaterach prywatnych, jakieś 20km od Le Bourg d'Oisans (14 euro za nocleg, kuchnia do dyspozycji).

Zapisywać można się przez stronę www.sportcommunication.com

W tym roku wpisowe 40 euro na Marmotte (4. lipca), po 12 euro za Prix Grandes Rousses (1. lipca) oraz Grimpee de l'Alpe (5. lipca), natomiast 33 euro za Vaujany (28. czerwca). Można też zapłacić za całe Trophee de l'Oisans 89 euro. Cena troszkę spada przy zgłoszeniach grupowych 3 i więcej osób.

Cennik... http://www.la-marmotte.info/GT/bulletin09.pdf

Opis Vaujany + Prix des Rousses z mapkami.. http://www.sportcommunication.info/GT/epre...&trophee=81

Opis Marmotte + Grimpee de l'Alpe... http://www.sportcommunication.info/GT/epre...amp;trophee=128

Tutaj jeszcze daję link do relacji grupki kolarzy z Polski... byli na Marmotte dwukrotnie.

http://www.interkol.osw.pl/htm/marmotte.htm

Można trochę poszperać po googlach, znajdziecie jeszcze inne relacje.

W kwestii roweru.. jako, że jest to wyścig amatorski, nie wydaje mi się, by były jakieś specjalne obostrzenia odnośnie sprzętu.

Napisano

Dzięki bardzo za informacje.

Pierwszy raz słyszę o tym wyścigu, ponieważ dopiero od tamtego sezonu jeżdżę sobie na rowerze. Dlatego też jestem jeszcze nie tak bardzo zaawansowany gdzie i jakie wyścigi lub maratony się odbywają. :D

Napisano

Chodziło mi tu raczej o fakt niekojarzenia tak znanych przełęczy z tdf. No ale nie trzeba oglądać tdf, żeby jeździć na kolarzówce :) Jednak jak się myśli o startach w takich zawodach, to może by wypadało :D heh

pzdr

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...