NeZ Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 Niedawno wymieniłem w swojej BB7 na przodzie tarcze ze standardowej 160mm Avida na Accenta Breezer (również 160mm). Po tej wymianie to tak razem jeździłem łącznie może ok 3-4h. Dzisiaj niesamowicie sie zdziwiłem, gdy ściągając koło zauważyłem, że jeden klocek zdarł się całkowicie i to tak ,że jeszcze troche blachy zrysowało a drugiemu zostało ledwo ćwierć milimetra okładziny. Klocki Clarcs'a (półmetaliczne) wymieniłem pól roku temu i były jeszcze przed wymianą tarczy praktycznie minimalnie zużyte. Czy ktoś miał podobny problem kiedyś? I czy coś tu pomoże? Oczywistym jest, że jak wróce do starej tarczy to będzie w porządku, ale może da sie temu masakrycznemu zużyciu jakoś zaradzić stosując inne klocki? Bardzo dziwna dla mnie anomalia, żeby w 2 wyjazdy wykończyły sie niemal nowe klocki... Dużo osób ma ta tarcze i im chyba nic sie nie dzieje?
afly Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 Ja miałem podobny problem we wczesniejszym rowerze. Co tydzień lub co dwa musiałem zmienić ustawienie klocków hamulcowych ponieważ dość szybko sie scierały... Wymieniłem tarczę z przodu z 160mm na 180mm (http://allegro.pl/item449383975_nowa_tarcza_hamulcowa_sm_rt51m_180mm_na_6_srub.html) po tej wymianie klocki regulowałem dopiero po 3 miesiącach. Byłem zaskoczony tym faktem i za diagnozę ja postawiłem że wczesniejsza tarcza dużo bardziej i dużo szybciej sie nagrzewała (jeżeli rozpędzilem rower do 40km i zachamowałem na obydwa hamulce to tarcz nie dało sie dotknąc palcem), obecnie sie nagrzewają dużo wolniej więc myśle że to może mieć wpływ na scieralnośc okładzin.
Lobster Napisano 11 Października 2008 Napisano 11 Października 2008 obecnie sie nagrzewają dużo wolniej więc myśle że to może mieć wpływ na scieralnośc okładzin. Ponadto, jeśli masz większą tarczę, (większe "ramię" działania "siły hamującej") to żeby zahamować tak samo efektywnie jak wcześniej, klocki muszą być dociskane do tarczy z nieco mniejszą siłą -> co z tego wynika nieco mniej się zużywają.
NeZ Napisano 19 Października 2008 Autor Napisano 19 Października 2008 Problemem w tym zestawieniu okazała sie jednak tarcza. Gdy załozyłem stare oryginalne klocki Avida to wystarczylo 500metró zebym ich tez nie miał. Tarcza od strony zewnetrznej piłowała jednak. Morał taki, ze do BB7 jakiś fikuśnych tarcz lepiej nie zakładać.
s75 Napisano 20 Października 2008 Napisano 20 Października 2008 Mała poprawka - tarcza Accenta to Freezer lub Blade. Są to tarcze z wysokowęglowej stali, do których stosowac trzeba klocki metaliczne. Inne klocki, np. organiczne Avida, żywiczne Shimano, czy półmetaliczne Clarksa znikną po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Wnioski: do BB7 można używac innych tarcz np. Accent Blade, Freezer, ale wymienic trzeba także klocki na metaliczne. Pozdrawiam.
NeZ Napisano 22 Października 2008 Autor Napisano 22 Października 2008 tylko widzisz, sprawa jest taka, że te Clarcsa zniknęły po jakiś 2 km. Sam się dziwiłem czemu klamka mi "zmiękła" po jednym zjeździe, który mial paręnaście metrów, a wychodzi na to ,że po prostu w te paręnaście metrów klicki zdążyły sie zetrzeć o pare mm ;O Tarcza to Accent Blade. Jeszcze bym zrozumiał argument, że trzeba inne klocki, ale blaszka na której są okładziny (a ta blaszka jest z metalu) zdążyła również zostać starta o jakieś pól mm! No to juz przesada ;O Wróciłęm do starej tarczy, klocki wyminiłem i jest ok. Zastanawiam sie czy dało by rade ta tarcze zareklamowac, ale małe szase, ze to akurat ten model wyszedł źle w produkcji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.