Skocz do zawartości

[suport] cyka coś, pewnie suport

djtomas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Rok temu (1500km) kupiłem korbe FCM-442 i suport Alivio. No i gdzieś miesiąc temu zaczeło coś cykać.

Cyka podobnie jak przed poprzednią wymianą więc pewnie suport. Dokręciłem blaty, ramiona i pedały. Nic nie pomogło.

Co byście w miare taniego polecili? 40-70zł mam na to.

POzdr.

Napisano

korbe zostawiam nie jest jakaś tragiczna, lekko się ugina ale jest ok

cyka tak jakby coś lekko metalowego, ale nie trzeszczy

na pewno nie łańcuch

POzdr.

Napisano

Kolego ja tak miałem i mam - też mi się wydawało że to z suportu a były to pedały.

Mimo iż dokręcanie itd. wszystko niby ok dalej cykało - wyrąbały się może???

Mówię o moim doświadczeniu z tym :devil:

Napisano

skombinuj na kilka kilometrów jakieś inne pedały, sprawdzone, które na pewno nie wydają z siebie żadnych dźwięków np. pożycz od kolegi :devil:

Napisano

jutro wezme od kumpla :devil:

bardzo możliwe że to pedały już nie są pierwszej jakości

nawet byłoby mi po drodze je wymienić

ale mówie wam że takie samo cykanie miałem rok temu;)

POzdr.

Napisano

Zanim weźmiesz wymienisz, pedały, suport i co ci tam jeszcze wpadnie do głowy. Sprawdź, czy jakiś brud nie dostał się do rury podsiodłowej. Robota niewielka, a bardzo często się to zdarza - dźwięki rozchodzą się po ramie i naprawdę trudno powiedzieć skąd pochodzą.

pzdr

Napisano

Nie okolice siodła :devil: Wyciągnij sztycę z ramy przetrzyj szmatą sztycę i rurę podsiodłową w środku, nasmaruj sztycę jakimś smarem i włóż - uwaga: nasmarowaną sztycę trzeba porządnie zacisnąć ...5 minut - ja bym to zrobił przed wyjazdem, chociażby żeby sprawdzić:P

pzdr

Napisano

mialem podobna sytuacje i strzykalo gdzies na polaczeniu suport korba lub suport rama, przesmarowanie polaczen gwintowych pomoglo

Napisano

U mojego Ojca było podobnie. Także myślałem że to korba/suport, a okazało się że to zwyczajnie łożyska w pedałach się wyrobiły i tak sobie cykało. Po zmianie pedałów wszystko gra.

Napisano

Ja zwykle sprawdzam/smaruję sztycę, pedały, suport ...zgodnie z częstością występowania u mnie niezidentyfikowanych, upierdliwych dźwięków i szybkością/łatwością roboty :P

pzdr

Napisano

No początek polecam odkrecic geje wyczyscic i nasmarowac gwinty, potem wykrecic suport wyczyscic wnetrze mufy nasmarowac gwint i złozyc wszystko do kupy, ogolnie to rozwiazanie pomogło na 70% przypadkow jakie widzialem z zyciu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...