Skocz do zawartości

[rower] giant reign 2 + XTR

DAMIAN24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem entuzjastą długich(100-180km) i trudnych wypraw leśnych na rowerze.

Chciałbym najpierw kupić rower GIANT REIGN 2, a później stopniowo dodawać do niego osprzęt Shimano XTR.

Czy ten rower się do tego nadaje i czy ktoś robił podobne operacje?

Jeśli ktoś zna jakiś lepszy rower do takich wypraw to proszę pisać.

Napisano

co znaczy czy rower sie nadaje? przeciez dobor osprzetu nie jest wymuszony typem roweru tylko potrzebami uzytkownika.

jak dla mnie do wymiany kwalifikują sie w tym rowerze praktycznie wszystkie komponenty od widelca zaczynajac - bo jesli to rower do dlugodystansowej jazdy to musi byc lekki inaczej waga ci dokopie.

sam sie zastanawialem nad reignem 2 ale to co w nim jest przywieszone dla mnie sie nie nadaje. chcialem kupic w stanach dwójke i wykorzystac rame do zbudowania lekkiego roweru enduro.

Napisano

o to nadawanie to chodzi mi czy XTR nie będzie za delikatny, czy po jakimś lekkim skoku się nie rozwali. A z wagą sobie poradzę, chodzi mi raczej o precyzyjność osprzętu.

Napisano

xtr nie jest sprzetem do enduro - ja wiem ze z powodzeniem moge go uzyc bo na pewno go nie przeciąze.

z komponentow xtr nadajacych sie bez problemu do roweru enduro są przerzutki, manetki, kaseta. co do korb to bardziej obawiam sie o wklad suportu niz o korbe. z piast to nie wzialbym xtr bo nie lubie kulek i konusow. heble - no to juz jak tam sie preferuje.

Napisano

zalezy od twojej wagi, stylu jazdy, przejezdzanych rocznie kilometrow.

shimano ma jako korbe do enduro hone - czyli farbowanego na czarno brata lx'a

w ofercie truvativa jest holzfeller - chyba z wkladem howitzer (nie pamietam dokladnie czy z takim wkladem jest kobinowana ta korba ale wklad na pewno jest do ciezszych zastosowan)

NIE POLECAM do roweru enduro nastawionego na dluzsze jazdy korb z wkladem na isis - to kiepskie wklady (a to one czesto decyduja o dobrej pracy zestawu korba/wklad) i by wkad na isis wytrzymal dluzej to musialbys kupic wklad z czterema maszynowkami a to juz ciezki kaliber.

ogolnie dobrym rozwiazaniem byloby zakupienie korb w systemie z lozyskami zewnetrznymi (ht 2 shimano, gxp truvativ, megaexo fsa) i zamontowanie wkladu z lozyskami ceramicznymi. choc przy zakupie drogich korb jesli cie na takie stac to mysle ze zakup wkladu za 85 zl nie jest specjalnie drogim wydatkiem - gdyby sie okazalo ze wklad sie skonczy to wtedy zakup cos lepszego (np w brytyjskim netowych chain reaction cycles wklad z ceramikami firmy hope)

Napisano

waże 75kg, jeżdże zależnie od nastroju czasami spokojnie, a czasami ostro z nawet większymi skokami(wychowałem się na street-ówce)a reign-em też chyba można skakać, a przejeżdżam rocznie ok. 3500km

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...