DAMIAN24 Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 Jestem entuzjastą długich(100-180km) i trudnych wypraw leśnych na rowerze. Chciałbym najpierw kupić rower GIANT REIGN 2, a później stopniowo dodawać do niego osprzęt Shimano XTR. Czy ten rower się do tego nadaje i czy ktoś robił podobne operacje? Jeśli ktoś zna jakiś lepszy rower do takich wypraw to proszę pisać.
tobo Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 co znaczy czy rower sie nadaje? przeciez dobor osprzetu nie jest wymuszony typem roweru tylko potrzebami uzytkownika. jak dla mnie do wymiany kwalifikują sie w tym rowerze praktycznie wszystkie komponenty od widelca zaczynajac - bo jesli to rower do dlugodystansowej jazdy to musi byc lekki inaczej waga ci dokopie. sam sie zastanawialem nad reignem 2 ale to co w nim jest przywieszone dla mnie sie nie nadaje. chcialem kupic w stanach dwójke i wykorzystac rame do zbudowania lekkiego roweru enduro.
DAMIAN24 Napisano 1 Lipca 2008 Autor Napisano 1 Lipca 2008 o to nadawanie to chodzi mi czy XTR nie będzie za delikatny, czy po jakimś lekkim skoku się nie rozwali. A z wagą sobie poradzę, chodzi mi raczej o precyzyjność osprzętu.
tobo Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 xtr nie jest sprzetem do enduro - ja wiem ze z powodzeniem moge go uzyc bo na pewno go nie przeciąze. z komponentow xtr nadajacych sie bez problemu do roweru enduro są przerzutki, manetki, kaseta. co do korb to bardziej obawiam sie o wklad suportu niz o korbe. z piast to nie wzialbym xtr bo nie lubie kulek i konusow. heble - no to juz jak tam sie preferuje.
DAMIAN24 Napisano 1 Lipca 2008 Autor Napisano 1 Lipca 2008 a zapomniałem dodać że kół nie zamierzam wymieniać. w takim razie czy korba jest wytrzymała, a jeżeli nie to jaką polecasz?
tobo Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 zalezy od twojej wagi, stylu jazdy, przejezdzanych rocznie kilometrow. shimano ma jako korbe do enduro hone - czyli farbowanego na czarno brata lx'a w ofercie truvativa jest holzfeller - chyba z wkladem howitzer (nie pamietam dokladnie czy z takim wkladem jest kobinowana ta korba ale wklad na pewno jest do ciezszych zastosowan) NIE POLECAM do roweru enduro nastawionego na dluzsze jazdy korb z wkladem na isis - to kiepskie wklady (a to one czesto decyduja o dobrej pracy zestawu korba/wklad) i by wkad na isis wytrzymal dluzej to musialbys kupic wklad z czterema maszynowkami a to juz ciezki kaliber. ogolnie dobrym rozwiazaniem byloby zakupienie korb w systemie z lozyskami zewnetrznymi (ht 2 shimano, gxp truvativ, megaexo fsa) i zamontowanie wkladu z lozyskami ceramicznymi. choc przy zakupie drogich korb jesli cie na takie stac to mysle ze zakup wkladu za 85 zl nie jest specjalnie drogim wydatkiem - gdyby sie okazalo ze wklad sie skonczy to wtedy zakup cos lepszego (np w brytyjskim netowych chain reaction cycles wklad z ceramikami firmy hope)
DAMIAN24 Napisano 1 Lipca 2008 Autor Napisano 1 Lipca 2008 waże 75kg, jeżdże zależnie od nastroju czasami spokojnie, a czasami ostro z nawet większymi skokami(wychowałem się na street-ówce)a reign-em też chyba można skakać, a przejeżdżam rocznie ok. 3500km
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.