piki222 Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 Witam !! Noszę się z zamiarem kupna roweru. Jazda przeważnie po asfalcie, ubitej drodze (60 %), a także leśnie ścieżki, gdzie wystaje nie jeden korzeń. Weekendowe wypady do 80 km dziennie. Po spędzienu kilku godzin na stronach i forach rowerowych, wybrałem rower: MERIDA CROSSWAY 10-V Link: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=61&id=409 Porszę o Waszą opinię. Czy watro kupić ten rower ?? A może rozejżeć się za inna marka w tej cenie ( max 1100). Z góry dziekuje za pomoc. Pzodrawiam :-)
Woreczko Napisano 22 Czerwca 2008 Napisano 22 Czerwca 2008 W poprzednim roku sprawiłem sobie Crosswaya 6, który ma bardzo podobny osprzęt. Jak na 800 zł, które z niego dałem jest to świetny rower - szybki (w porównaniu do górala), nadaje się pod sakwy i pozwala na całkiem sprawną jazdę w terenie. Miał jednak parę "ale". Podobnie jak ten 10-V ma na tylnej piaście wolnobieg. Zębatki na wolnobiegu stosuje się generalnie w tańszych rowerach, gdzie jest mniej przełożeń, zaś wymiana na kasetę (by mieć więcej niż 7 biegów) będzie Cię sporo kosztowała. Wolnobieg 14-28 (to liczba ząbków na najmniejszej i największej zębatce) to było trochę za mało, jak na moje potrzeby. Chciałem wymienić na 11-32, lecz takie cudo to tylko na kasecie. Ostatecznie znalazlem znalazłem sobie wolnobieg 11-28. By uświadomić Ci różnicę: Przy przedniej zębatce mającej 48 ząbków i tylnej 14, jeden obrót pedałami daje ok. 3.4 obrotu koła (48/14=3.4). Przy ustawieniu 48 i 11 jest to już 4.4 obrotu koła na jeden obrót pedałami - więc jest o co walczyć. Podobnież najlżejszy możliwy bieg: 28-28 to bywa zbyt ciężko, gdy pniesz się pod stromą górę z sakwami. Choć bez sakw powinien bez kłopotu wystarczyć. Dlatego jeśli Cię na to stać, warto byłoby jednak kupić 20-V, który ma już kasetę z tyłu (SHIMANO CS-HG 30-8, 11-32T). Jednak, jeśli Cię nie stać, to nie rozpaczaj:) Ja na swoim Crosswayu zrobiłem już 3 wycieczki z sakwami i codzień robię ok. 30 km do pracy i nazad. Nie żałuję ani trochę zakupu.
Przemekc1 Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Odkopię. Ktoś inny ma jeszcze doświadczenia co do Meridy 10-V? Jest to w miarę trwałe? Zaznaczam, że rower dla lekkiej dziewczyny, która jeździ w sumie mało, dla rekreacji wyłącznie. Ewentualnie jakieś inne propozycje w granicach 800zł?
ejlot Napisano 16 Maja 2009 Napisano 16 Maja 2009 Na crossway 10v zrobiłem juz ponad 2000 km. wszytsko pięknie ładnie i szczerze polecam ten rower. na polskie drogi idealny. dość twarde amortyzatory pozwalają jednak na konfortową jazde po lekkim terenie. jedno co mnie denerwuje to przekładnia biegów z przodu, mogla by byc lepsza, kilka razy zakleszczył mi sie łańcuch między wózkiem a zębatkami i kilka razy spał całkiem podczas redukcji biegu. jak dla mnie za krótki mostek kierownicy, ma on 6cm i jest ustawiony pod kątem 45* do sztycy, lepiej wymienic na 12cm pod kątem 90* Jednak jestem bardzo zadowolony z zakupu, za te pieniądze mysle ze nie ma lepszego.
Ostry Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Witam. Planuje zakup roweru . Służyć ma do długich wycieczek z czasem sakwy namiot itp (wycieczki 100+ km ) myślałem nad rowerem MERIDA CROSSWAY 10-V 2009 . I mam pytanie czy ten rower nadaje sie do tego typu wycieczek ? muszę oszczędzać kręgosłup więc czy jest wygodny ? Nie mam nigdzie w okolicy sklepu z tymi rowerami więc zastanawiam się nad kupnem przez internet jaki powinienem wziąć rozmiar przy wzroscie ok.182 cm ? Jeszcze link http://allegro.pl/item630198891_merida_cro...sylka_free.html
torek90 Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Mam pytanie odnośnie tego roweru. Mam zamiar go kupić, a w mojej mieścinie nie ma owego modelu, więc pojawiaja się problem ramy, nie mam mozliwości przymierzenia rowerów do swej budowy ciała. Mam problem w połapaniu się w rozmiarach. Jestem zielony w tego typu sprawach, ale z tego, co zdołałem się zorientowac to rama 52cm=20calówce, 48cm=18calówce. Mam 180cm, dł. nogi 80cm. Może, ktoś, choćby z autopsji mógłby powiedzieć czy kupując rower 20calowy nie będzie dla mnie za duży? Może 48ka będzie wystarczająca? Mam zawrót głowy, bo naprawdę nie mam jak tego sprawdzić i muszę kupić rower "na czuja", a zależy mi na 10V. PS rama trekingowa jest grometrycznie taka sama jak crossowa? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.