focusR Napisano 27 Kwietnia 2008 Napisano 27 Kwietnia 2008 Na początek o sprzęcie: łańcuch: KMC Z9000 (ok. 150 km); kaseta SRAM PG-950 (ok. 1700 km); piasta: Novatec (modelu nie znam, z Krossa A6 '06) Kaseta w momencie zablokowania zapadki wydaje bardzo głośny, metaliczny dźwięk, którego wcześniej nie było. Była ona demontowana przed zimowaniem, każda zębatka została dokładnie wyczyszczona. W tym sezonie zrobiłem ok. 150 km i od początku było coś nie tak. Myślałem, że to może być wina nowego łańcucha, ale dziś czyściłem dokładnie rower i zobaczyłem, że to wina kasety. Poza tym jest pewien luz na kasecie; 4 lub 5 największych zębatek można przesunąć w stosunku do innych o jakiś milimetr. Poza tym wszystkie zębatki wydają się być krzywe (lub krzywo założone) podczas kręcenia kołem. Co może być przyczyną? Coś z piastą? Złe skręcenie kasety? (nie chciałem za mocno, ale też wydawało mi się ok). I czy mogłem przez to zniszczyć napęd? Pozdrawiam
kabanosdg Napisano 27 Kwietnia 2008 Napisano 27 Kwietnia 2008 Hmmm... z dokręceniem raczej nie przesadziłeś, choć nie trzeba tej kasety zbyt mocno dokręcać. Zębatek raczej krzywo nie założyłeś - nie da się, bo masz tylko jedną możliwość. Jeżeli kręcisz kołem i wszystkie zębatki razem kręcą się nierówno to najprawdopodobniej wina krzywej piasty. Trochę dziwne to że przy skręconej kasecie możesz przesuwać 4-5 największych koronek (palcami?) - w końcu 6-7 pierwszych koronek jest znitowanych razem. Co do tego metalicznego dźwięku, jeżeli możesz ruszać te koronki ręcznie to na pewno one uderzają. Jeżeli natomiast koronki są nieruchome to wina leży w bębenku - a konkretnie w zapadkach. Sprawdź jeszcze jak wyglądają bieżnie/rowki na kasetę na bębenku ( czy nie ma wgnieceń).
focusR Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Napisano 27 Kwietnia 2008 Koronki na pewno się ruszają i tylko część z nich. Nie bardzo rozumiem, co oznacza, że są znitowane (na stałe razem?), bo można je bez problemu rozłożyć na 9 sztuk. Tylko pytanie: jakim cudem się ruszają? 150 km temu, bębenek nie miał żadnych wgnieceń, ale sprawdzę jeszcze jutro. Dzięki i pozdrawiam
anulkaa Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Sprawdziłeś już czy koronki są dobrze skręcone ze sobą? Niektóre kasety są znitowane. Ta akurat da sie rozkręcic.
focusR Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 No i (chyba) wszystko jasne... słabo skręcona kaseta. Oby to był mój błąd, a nie samowolka sprzętu. Bębenek nie ma żadnych wgnieceń. Dźwięk jest też cichszy, choć... nadal mi coś nie pasuje. A może jestem już przewrażliwiony Dzięki i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.