Skocz do zawartości

[kaseta/piasta] Metaliczne dźwięki

focusR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek o sprzęcie:

łańcuch: KMC Z9000 (ok. 150 km);

kaseta SRAM PG-950 (ok. 1700 km);

piasta: Novatec (modelu nie znam, z Krossa A6 '06)

Kaseta w momencie zablokowania zapadki wydaje bardzo głośny, metaliczny dźwięk, którego wcześniej nie było. Była ona demontowana przed zimowaniem, każda zębatka została dokładnie wyczyszczona. W tym sezonie zrobiłem ok. 150 km i od początku było coś nie tak. Myślałem, że to może być wina nowego łańcucha, ale dziś czyściłem dokładnie rower i zobaczyłem, że to wina kasety. Poza tym jest pewien luz na kasecie; 4 lub 5 największych zębatek można przesunąć w stosunku do innych o jakiś milimetr. Poza tym wszystkie zębatki wydają się być krzywe (lub krzywo założone) podczas kręcenia kołem. Co może być przyczyną? Coś z piastą? Złe skręcenie kasety? (nie chciałem za mocno, ale też wydawało mi się ok). I czy mogłem przez to zniszczyć napęd?

Pozdrawiam

Napisano

Hmmm... z dokręceniem raczej nie przesadziłeś, choć nie trzeba tej kasety zbyt mocno dokręcać. Zębatek raczej krzywo nie założyłeś - nie da się, bo masz tylko jedną możliwość. Jeżeli kręcisz kołem i wszystkie zębatki razem kręcą się nierówno to najprawdopodobniej wina krzywej piasty. Trochę dziwne to że przy skręconej kasecie możesz przesuwać 4-5 największych koronek (palcami?) - w końcu 6-7 pierwszych koronek jest znitowanych razem.

Co do tego metalicznego dźwięku, jeżeli możesz ruszać te koronki ręcznie to na pewno one uderzają. Jeżeli natomiast koronki są nieruchome to wina leży w bębenku - a konkretnie w zapadkach. Sprawdź jeszcze jak wyglądają bieżnie/rowki na kasetę na bębenku ( czy nie ma wgnieceń).

Napisano

Koronki na pewno się ruszają i tylko część z nich. Nie bardzo rozumiem, co oznacza, że są znitowane (na stałe razem?), bo można je bez problemu rozłożyć na 9 sztuk. Tylko pytanie: jakim cudem się ruszają?

150 km temu, bębenek nie miał żadnych wgnieceń, ale sprawdzę jeszcze jutro.

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

Sprawdziłeś już czy koronki są dobrze skręcone ze sobą?

Niektóre kasety są znitowane. Ta akurat da sie rozkręcic.

Napisano

No i (chyba) wszystko jasne... słabo skręcona kaseta. Oby to był mój błąd, a nie samowolka sprzętu. Bębenek nie ma żadnych wgnieceń.

Dźwięk jest też cichszy, choć... nadal mi coś nie pasuje. A może jestem już przewrażliwiony B)

Dzięki i pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...