Skocz do zawartości

[V-Brake Alivio] sprężynka

Zergonyac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam hamulec.. v-breka alivio. Niedawno zmieniałem klocki, ale zanim je założyłem jeździłem troche bez klocków i linki.. Dziś chce ustawić sobie ładnie hamulec.. patrze, a tam jedna szczęka nie odbija ;/. Jak zacisne klamkę i ją puszczę to jedna szczeka odbija, ale druga nie (gdzieś zgubiłem sprężynkę z śrubką, chyba wiecie o co chodzi ; p ).

Mogłby mi ktoś poradzić co z tym zrobic ? Bo sprężynka od długopisu chyba nie da rady.. ? Jakby ktoś nie wiedział o jaką sprężynke chodzi to moge zrobić zdjęcie..

Byłem w 2 sklepach (w tym briko marsze) i nie mają żadnych sprężynek.

Cóż problem conajmniej dziwny.. no ale nie bede śmigał z jedną szczęką zaciśniętą,a głupio kupować nowy hamulec dla sprężynki.

Czekam na odp, z góry dzieki pozdro

Napisano

Jeżeli chodzi o sprężynkę na śrubce ,którą wkręcasz w korpus z boku - możesz śmiało jeździć bez tej sprężynki.

Za odbijanie szczęki odpowiada co innego - sprężyna ,której koniec zapiera się na wypustce (w górnej części ramienia szczęki).

Spokojnie dasz radę wyregulować odbijanie szczęk (ich ustawienie ) wkręcając tą śrubkę z boku.

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedź :) jest tak jak mówisz.. wystarczy wkrecic śrubke.. sprezynka nie potrzebna.

A taką śrubke to znajde spokojnie :P)

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...