Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja tam bym nie ryzykował, mam doświadczenie z oboma typami kluczy i ten misiek jest o niebo lepszy, obejmuje całą kontrę, to trochu tak jak z płasko-oczkowym: oczkowy nie wszędzie wejdzie, ale za to płaskim nie przyłożysz takiej siły.

Napisano

Obecnie śmigam na 50-16 i jest to dla mnie za mało, rusza się całkowicie lekko, a max prędkość jaką osiągnąłem to 52km/h. Kusi mnie 50-14, tylko czy stawy to wytrzymają.

Napisano

no mówię że jak mam 50-16 - 3,125 to jest za lekko jak dla mnie, i nie ma żadnego problemu z ruszaniem bo biorę praktycznie każdy samochód na starcie, potem wiadomo. może na początek 50-15, ale czy są takie koronki ?

Napisano

Na wiosnę śmigałem na 52x14. Kolana nie bolały, warszawskie "podjazdy" nie były problemem, ale za to łańcuch wyciągał się jak szalony. Jeździłem na takim wyciągniętym no i spadł mi na zjeździe z Karowej tak pechowo, że zaklinował się między zębatką a szprychami. No i przejechałem się po bruku. A od skidów bolał... nadgarstek :) Potem miałem 52x15 co także kosztowało mnie łańcuch na dwa tygodnie, a ostatnio zmieniłem na 42x15 (w drugim 46x16). Wolę kadencję 140 niż ledwo 70...

Co do sztycy. 0,2mm załatwiłem taśmą klejącą. Na razie działa (sztyca 26,0 rama 26,2).

Napisano

3.71 na miasto?A co do kolan to cóż, mają to do siebie, że nie bolą od razu, poczekaj rok, dwa, może dziesięć, wtedy zobaczysz ;)

Napisano

Corratec - sory ziom, ale p....lisz. 3.125 i lekko spod swiatel? to zapraszam na jakas kofrontacje, bo ja czuje spora roznice miedzy 2.66 a 2.8. Skoro przy 3.125 wyciagasz 52 max, to nie jest to wina przelozenia ale mozliwosci. U mnie na 2.8 wybija 55 km/h. 

Napisano

Ja swoją fixową przygodę zacząłem od 46/14 czyli 3.28 i myślę że trafiłem w dziesiątkę.

Ale zawsze lubiłem mieć trochę ciężej... Nie lubię zapier.. machać nogami za szybko.

Dobrze mi się jeździ po mieście.

Napisano

Hehehe a teraz głupie dzieci wejdzcie sobie na strone globalgutz i sprawdźcie czas Briana , później sie z nim kłóccie :)

ja na 2.88 mialem max okolo 55-56 z górki (lecialem obok kumpla na xceku) na płaskim 50\

BTW prosze wziąć pod uwagę MIASTO i różnice .

Warszawa vs Krotoszyn na przykład :)

Bo na smiganie poza obszarem centrum to 3.35 bylo calkiem okej.

Napisano

Tu się zgodzę z kaemesem. Jedno to skrzyżowania, światła, korki a drugie to długie proste poza miastem gdzie jedziesz stale bardzo szybko, nie trzeba zwalniać, przyśpieszać, gwałtownie skręcać.

Jeszcze jest kwestia przyzwyczajenia. Jedni mówią że dobrze im się jeździ na takim doborze zębatek, drudzy na takim. Tak naprawdę jak jeździ się kilka miesięcy to człowiek się przyzwyczaja i pewnie czy by to było 2.7 czy 3.2 to i tak sobie radzi i tak, co nie zmienia faktu że efektywniejsze w centrum są okolice 2.8 a poza miastem okolice 3.2.

A teraz moje pytanie, właściwie prośba o pomoc.

Składam rower na nowej ramie i brakuje mi tylko sterów i suportu.

Mam na to do przeznaczenia około 200zł

Jaki zestaw polecacie i jaka długość suportu będzie odpowiednia do stworzenia idealnej linii łańcucha.

Suport gwint angielski.

Korba shimano 600 z grupy 6400 http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=5d1f43ed-82ec-48d0-b6e2-65f92ecdfcbe&Enum=115 (blat po zewnętrznej stronie -czyli tak jak być powinno)

Piasta BLB track.

Stery gwint jeden cal.

Napisano

no 50/14 (a tym bardziej 52/14) to moim zdaniem przegięcie na miasto. ja w tej chwili jeżdżę na 54/16, ale nie jest to do końca dobre przełożenie o czym się przekonałem właśnie na globalu. przy mniejszym przełożeniu można nadrobić kadencją jak brakuje sił. końcóweczka była lekko pod górę i przy połączeniu ze zmęczeniem po 18km jazdy z prędkością 40km/h niestety nie wytrzymałem tempa i dojechałem za pierwszą ekipą...

no i fakt - kolana nie bolą od razu. kiedyś się odezwą.

Napisano

Jaki zestaw polecacie i jaka długość suportu będzie odpowiednia do stworzenia idealnej linii łańcucha.

Suport gwint angielski.

Korba shimano 600 z grupy 6400 (blat po zewnętrznej stronie -czyli tak jak być powinno)

Piasta BLB track.

Skoro znasz zalecaną długość osi to nie widzę problemu sobie to wyliczyć. Podpowiedź - przy osi suportu 113 mm linia łańcucha tej korby wyniesie 43,5 mm, natomiast rozstaw zębatek to 5 mm. Linie łańcucha w korbach szosowych dwublatowych mierzy się od środka odległości pomiędzy blatami. Linia łańcucha twojej piasty - no cóż, pewnie taka jak w większości torowych piast. Narysuj sobie schemat patrząc z góry. Jak raz to rozkmninisz, to już nigdy nie będziesz miał problemu.

Napisano

Corratec - sory ziom, ale p....lisz. 3.125 i lekko spod swiatel? to zapraszam na jakas kofrontacje, bo ja czuje spora roznice miedzy 2.66 a 2.8. Skoro przy 3.125 wyciagasz 52 max, to nie jest to wina przelozenia ale mozliwosci. U mnie na 2.8 wybija 55 km/h.

No sorry, dla mnie jest lekko, a tak w ogóle to mam jedne światła u siebie :P

Napisano

No sorry, dla mnie jest lekko

a ja targam 300 kg na klate (bez śniadania) i też jest mi lekko, więc w sumie rozumiem Twoje dywagacje

Napisano

KubaRozpruwacz

Przy osi suportu 113 linia łańcucha tej korby wynosi 43,5mm i mówimy teraz o środku między dwoma blatami tak?

Czyli zewnętrzny blat ma wtedy linię 46mm? ( Dobrze mówię? 43,5+(5:2)=46 )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...