Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Krzysi3kk ja bym odkręcił śruby i zdjął zębatkę ale zrób co uważasz za słuszne :wallbash:

korba jest niestety nierozbieralna, ale czego mozna wymagac za 65 zł jak mi sie ostre spodoba to sprawie sobie jakąś lepszą, jescze zobacze jak bedzie z linią łancucha jak nie bede musiał odcinać to zostawie i pojezdze na niej z 4 miesiące

Napisano

1. Mógłby ktoś w kolejności napisać typy rur Cr-Mo columbus? Od najlepszych do najgorszych, bo nigdzie nie mogę znaleźć.

No tak, bo po ch*j czytać przyklejone jak można bez sensu zapytać.

Napisano

Ciekawe gdzie to jest w przyklejonych. Nie będę po kolei czytał wszystkiego.

Kupiłem ostatnio kółko http://allegro.pl/ostre-kolo-kompletne-kolo-blb-jak-nowe-i1629368199.html dla przeszczepu piasty zębatki i kontry do swojego koła.

Do tych szprych i piasty wrzucę swojego dżojtecha i sprzedam albo będę miał do roweru na zimę.

Czy macie jakieś specjalne patenty na odkręcanie kontry?

Był już młotek i śrubokręt -nie poszło.

Znalazłem taki klucz w warsztacie:

http://allegro.pl/nowy-klucz-dwuszczekowy-do-suportu-park-tool-hcw-5-i1639368932.html

Z tą prawą stroną odpowiadającą obwodowi kontry -klucz się złamał.

Oczywiście kręcę w prawo.

Jak to odkręcić?

Nie chcę zniszczyć rowków bo wtedy będzie po zawodach.

Kontra w końcu puściła. Młotek, śrubokręt i bardzo duża siła (nie moja, ja nie dałem rady :D )

Myślałem że najgorsze za mną -myliłem się.

Zębatka jest jeszcze mocniej dokręcona.

Najpierw próby z młotkiem i śrubokrętem -nic.

Założyłem koło do roweru, postawiłem na koła, oparłem tylne o ścianę żeby dawała opur i skakałem po pedale -nic.

Potem wyszedłem na ulicę i bez kontry skidowałem praktycznie na siedząco (żeby ciężar był na tylnym kole), zębatka trzyma się w najlepsze.

Pytanie:

Czy macie inne pomysły jak odkręcić zębatkę?

Napisano

Skoro Tobie nie chce się czytać, to dlaczego innym ma się chcieć odpowiadać?

Już pomijam, że, nie licząc najdłuższego tematu, w przyklejonych nie ma nawet 10 postów łącznie , a link o który pytałeś jest w FAQ*.

* FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) - (z j. angielskiego) najczęściej zadawane pytania.

Napisano

Ja wale , synu , wiekszosc normalnych ludzi dowala koronki rotafixem , co za tym idzie dało by się smigać i bez kontry przy takim momencie.

Odwrotny rotafix , ewentualnie IMADŁO.

Jesli koronka polegnie od imadła to znaczy ,że była z gówna ulepiona.

Napisano

Dzięki :woot:

Ten sposób powinien być opisany na pierwszej stronie fixowego podręcznika do pierwszej klasy.

Tak jak mówiłem, wczoraj nawet oparłem tylne koło o ścianę i skakałem po ramieniu korby ustawionym do tyłu. Takie siły działały i nic. A dzisiaj dwie minutki i po krzyku. SZOK! :woot:

Napisano

Ten sposób powinien być opisany na pierwszej stronie fixowego podręcznika do pierwszej klasy.

I jest, ale Ty jesteś jeszcze w przedszkolu;) Co wnioskuje po skakaniu po ramieniu korby, WTF?

Napisano

tak, miche ma gwint zębatki bsa czyli taki sam jak w suporcie i novateku.

BTW

ZMIELIŁEM GWINT W NOVATECU!!!!

Dobra informacja jest taka że żyje i mam zęby.

Jak złożyłem ostre to chuchałem i dmuchałem. Codziennie po jeździe dokręcałem wszystko i polerowałem. Ostatnio trochę się zmieniło i rower stał się użytkowy, przestałem dbać jak należy.

Kontrę dokręcałem ostatnio w zeszłym roku, ale jak stopniał śnieg i zaczęły się skidy z siodła na suchym asfalcie to pojawiły się luzy. To jest: przy hamowaniu czułem jak zębatka przekręca się o 1/4 obrotu. Bozar opisywał kiedyś podobny problem(rozwiązał go chyba klejem i kontrą DA). Ja to zlekceważyłem i jeździłem tak przez długi czas.

Wczoraj podczas mycia odkręciłem kontrę palcami!!! Pomyślałem: uff mogłem sobie wybić zęby. Już wtedy zobaczyłem opiłki aluminium będące pod kontrą(tam jest trochę wolnego miejsca, patrz: kształt zębatki novateca) Potem wziąłem bacik żeby zdjąć koronkę i posmarować klejem do gwintu. Poszło bez oporu, zębatka kręciła się do tyłu ale się nie odkręcała- nie było już gwintu. Podważyłem śrubokrętem i zeszło. Dziwnie, bo skoro nie było gwintu to powinien być wolnobieg w dwie strony.

Morał jest krótki i wszystkim dobrze znane: smarujcie klejem żeby nie mieć prze######ane.

Kolejny wydatek-kontra DA ( gdziem można kupić opróc fixed freaxsów? w cykloturze niedostępna, a w wrostro chcą 15zł za przesyłkę)

Teraz pytanie, jest sens przechodzić na szeroką zębatke? Dotychczas miałem wąską.

Szerokie łańcuchy są jednak trwalsze...

Napisano

Teraz pytanie, jest sens przechodzić na szeroką zębatke? Dotychczas miałem wąską.

Szerokie łańcuchy są jednak trwalsze...

Możesz mieć szeroki łańcuch przy wąskich zębatkach, to nie wadzi. Plusy dodatnie są takie, że łatwiej o linię łańcucha:)

Napisano

Ostatnio miałem w rękach piaste novateca i ogladałem tą kontrę , to powiem szczerze ,że bałbym sie na niej jeździć :)

Ja zmieliłem miche kiedyś przy ostrym hamowaniu.

Proste ,że dawaj szeroką zębatkę , a kontra DA to obowiązek w piascie novateca.

w Bikeparku hcyba mieli te kontry.

Napisano

Mam pytanie składam swojego pierwszego fixeda i potrzebuje korby kolega z innej dzielnicy zaproponował mi za jakieś 137zł kobrę Suntour Superbe 170mm 43 jak myslicie opłaca się?

tutaj zdjecie korby beztytuuvqo.th.jpg

Napisano

z racji, że dzisiaj odebrałem rower [jutro wrzucę zdjęcia:)] potrzebuje niezbędne narzędzia:

większość kluczy mam bo w domu jest jakaś piwnica/warsztat

ale potrzebuje koniecznie kupić klucz do kontry miche, polecicie coś dobrego i sprawdzonego z rozsądniej cenie ?

dedykowany nie jest aż tak drogi ale może jest tańsza alternatywa ?[z reszta ten dedykowany ma ten minus, że aby dokręcić kontrę trzeba wyciągnąć całe koło :(]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...