whynot5 Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 wszystko nóweczki łańcuch jakby drży góra-dół. dziwne. halas od tylnej zębatki.
Konik Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Po prostu daj mu się rozjeździć, skoro uważasz, że jest równo.
AxB Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 A sprawdzałeś to na rowerze postawionym do góry nogami, czy jechałeś na nim? Brzmi laicko, ale też byłem przerażony odgłosami napędu jak pierwszy raz pokręciłem korbą po zamontowaniu tylnego koła, ale podczas jazdy słyszę tylko "szum gum". Jak już wspomniał ktoś pzede mną sprawdź też napięcie łańcucha - za mocno napięty łańcuch hałasuje. Ew. posmaruj ogniwa jakimś dobrym smarem.
whynot5 Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 no właśnie mam nadzieję że 2 ostatnie posty będą złote bo testowanie napędu w powietrzu. bez jazdy. no i wszystko nówki to może muszą się jeszcze polubić. Nie zrobię więcej niż 20km jutro więc raczej nic nie zepsuje jeśli jest krzywo. dla pewności po zajęciach zajadę do znajomego serwisu. trzymajcie kciuki
Varg Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 łąńcuch nie siedzi za ciasno na koronkach? na pewno to łańcuch 1/8"? Co to za łańcuch?
bonton Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 jeszcze jest możliwość w takim razie, że korba nie siedzi prosto na suporcie (bo ma np. jakąś wadę fabryczną) i wtedy w różnych położeniach łańcuch ma różne napięcie (stąd wibracje góra-dół). chociaż to raczej mało prawdopodobne. no i jak ktoś napisał, nie ma co słuchać napędu "w powietrzu". btw, wąski napęd jest cichszy.
Varg Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 Bonton , niekoniecznie. Jeżeli masz łańcuch o takiej budowie jak ten po LEWEJ , do tego Dobrej jakości koronki , jest cicho.
bonton Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 no tak generalnie. a mało jest takich łańcuchów z tulejkami.
Varg Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 Etam , poprostu trzeba wybrzydzać jak sie kupuje a nie brać pierwsze lepsze Poszukasz i znajdziesz za taki sam hajs co i bez.
Steve Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Czy ktoś się orientuje jakiej długości suportu trzeba użyć przy miche primato i korba campa strada? Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że 102mm (blat po zewnętrznej stronie) Ale pewności nie mam
Papista Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 A są takie krótkie? Ja słyszałem o 107 najkrótszym.
Steve Napisano 7 Kwietnia 2011 Napisano 7 Kwietnia 2011 102mm jest campagnolo i 103mm miche , zamiennika campy za ludzkie pieniądze nie widziałem:) Ale za to jest 103mm sunrace za 60zł. Shimanowski najkrótszy jest 107mm
Steve Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Wątpliwości co do długości suportu rozwiane, ale pojawiła się kolejna zagadka, a mianowicie czy są dostępne piasty torowe na 20 szprych? Oczywiście chodzi o tył i najlepiej w Polsce:)
kuba206 Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 możesz zapleść piasty 32h tylko z każdej strony zostawić symetrycznie 6 wolnych otworów ktoś we Wro miał obręcz 18 otw. zaplecioną na miche 36 otw. i dawało radę
Steve Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Ale jak masz obręcz na 18, a piaste na 36 to możesz co drugą szprychę zaplatać a przy 20 to już chyba się tak nie da zrobić, nawet jak masz 32... Bo jak to może wyjść symetrycznie? Chyba, że czegoś tu nie rozumiem:)
Konik Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Jak Ci bardzo zależy, to rozrysuj sobie zaplot na kartce tak, żeby wyszło symetrycznie i wtedy składaj.
kuba206 Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 no właśnie przed chwilą sobie sprawdziłem i nie da się z 24, 28, 32 i 36 tak żeby piasta była równo rozciągana przez szprychy
whynot5 Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Oprócz rakiety na pogodne dni potrzebuje także bajka na deszcz/śnieg/błoto czy co tam jeszcze z nieba spadnie. Uznałem że najlepiej sprawdzi się ostre zrobione z jakiegoś starego mtb tylko że te mają zwykle dość krótkie haki. http://retromtb.pl/sale/arcadia10.JPG http://pokazywarka.pl/9tc1pe/#zdjecie1354558 trzeci Da rade coś z tego zrobić ? Jako że bajk będzie używany wyłącznie w trudnych warunkach pogodowych, także w zimę, to raczej nie chcę używać półogniw bo naczytałem się że często pękają. No i może jeszcze jakieś rady i porady w kwestii jak się mniej uwalić ;P ? Pełne błotniki na początek. Ktoś tu się jeszcze chwalił osłoną na tylny trójkąt (?)
marianoitaliano Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Macie liczniki w swoich rowerach? Chciałbym sprawdzać prędkość mierzyć odległości i czasy. Liczniczek fajna sprawa. Ale pojawia się problem w postaci wyglądu. Mój rower cały jest utrzymany w kolorach niebieski biały srebrny, nie mam hamulców więc też żadnych linek. Pierwsza myśl to było szukanie białego bezprzewodowego licznika. I znalazłem taki licznik cateye http://allegro.pl/licznik-cateye-strada-wireless-cc-rd300w-cat-eye-i1520582840.html ładnie wygląda jest nieduży i można go zamontować na mostku. Wszystko fajnie ale na widelcu trzeba umieścić wielki "nadajnik". To się gryzie z wizją minimalistycznego fixa. A liczniki z przewodem odpadają też -nie chcę żadnych kabli. Macie jakieś fajne rozwiązania albo ciekawe liczniki? W temacie polerowania dodałem zdjęcia obręczy, zapraszam
KubaRozpruwacz Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Telefon z GPS i aplikacja typu Nokia Sports Tracker. Telefon lezy sobie w plecaku i cala trase zapisuje. Potem robisz eksport do Google Earth i dowiadujesz sie gdzie byles. Polecam. Licznik mialem kiedys, ale mnie rozpraszal.
Varg Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 sports tracker live na androidzie m, nawet eksport na facebooka można zrobić ale rzeczywiście licznik by mi się przydał Polecam też najróżniejsze aplikacje z android marketu typu Fixie Buddy , do obliczania przełożeń i kadencji przy danej prędkości, fajna sprawa , można sobie dobrać zdrowe przełożenie pod katem średniej kadencji
newman88 Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Polecam też najróżniejsze aplikacje z android marketu typu Fixie Buddy Buddy ma jeszcze fajny bajer w postaci "Skid Patches" - dla tych co często skidują
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.