elberet Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 nigdy nie robiłem z siebie specjalisty, ej. a wole zapytać niż coś spier.d.ollić i potem i tak pytać. inna sprawa że jestem teraz w akademiku gdzie mam zdekompletowany rower i imbusy tylko, żeby założyć korbę musiałem poprzestawiać meble żeby se zrobić miejsce. nie było to pytanie typu "pooglądałem sobie masha, też chce taki być, mieć super koze ale mam tylko waganta, jak zacząć, znajdźcie mi ramę na allegro"
KubaRozpruwacz Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Wiadomo, tym bardziej, że wbrew temu co pisze kaemes, to ma znaczenie gdzie te podkładki wsadzisz. Nikt nie wie wszystkiego. No ale tu jest forum samych ulicznych mędrców.
Varg Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 "pooglądałem sobie masha, też chce taki być, mieć super koze ale mam tylko waganta, jak zacząć, znajdźcie mi ramę na allegro" życie.
korekk93 Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Siema wszystkim, nie chce nikogo bronić ale z tymi podkładkami to trzymam stronę kaemesa wystarczy tylko zobaczyć lub metodą prób i błędów
Gurek Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Siema wszystkim, nie chce nikogo bronić ale z tymi podkładkami to trzymam stronę kaemesa wystarczy tylko zobaczyć lub metodą prób i błędów i jak sie z tym czujesz?
Konik Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Znaczenie ma na pewno, przecież powierzchnia styku tych nakrętek z ramą jest porowata (moletowana?). Nie wiem, jak to się przekłada na przesuwanie koła w hakach, ale gładka nakrętka raczej tak dobrze trzymać nie będzie, correct me if i'm wrong.
korekk93 Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Gurek za######*ście, tylko o to chodzi, że trzeba czasem pomyśleć a nie od razu na forum bić z takimi błahostkami żeby robić zbędny śmietnik i kłócić się o nic
Aurox Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Żaden Helicomatic tylko zwykły wolnobieg. Coś takiego http://velobase.com/...um=114&AbsPos=1 Zdejmujesz go takim kluczem http://allegro.pl/pa...1363263496.html Mają go w każdym warsztacie i zdejmą za 2zł. I już. no i się wyjaśniło O widzisz! Kajam się za swój błąd ;-) Tak więc, Aurox, jest szansa na zmontowanie normalnie wyglądającego SS na tej piaście. Czekam na dalsze relacje z placu boju ... od początku wierzyłem w powodzenie tego przedsięwzięcia, również chciałbym zobaczyć co z tego ''wyjdzie'' @korekk93 śmietnik to ty robisz przez dodawanie postów z uwagami typu "robicie śmietnik" Jak wszystko wiesz to nie pytaj, inni niewiedzą to pytają. Proste. Tym bardziej że pytają w dziale o poradach wiec o robieniu śmietnika nie może być mowy....
korekk93 Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 ok Panowie zwracam honor, moja wina da rady odkręcić suport bez klucza ?
angelo105l Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Jak nie masz klucza to chwyć zębami, mocno zaciśnij i przekręć. Jak się poluzuje to dalej już ręką wykręcisz.
korekk93 Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 suport jest na kwadrat jak ten http://velo.pl/produkty/szukaj/?k=16&id=193
KubaRozpruwacz Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 da rady odkręcić suport bez klucza ? "wystarczy tylko zobaczyć lub metodą prób i błędów" A zeby juz nie być tylko i wylacznie zlosliwym to -> nie da rady, a przynajmniej nie w sposob bardziej rozsadny niz zakup klucza.
painmaker Napisano 16 Grudnia 2010 Napisano 16 Grudnia 2010 klucz kosztuje koło 15zł więc sobie kup i miej dla potomnych
Steve Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Mam pytanko:) posiadam kierownice o średnicy 24cm i mam problemy z dobraniem mostka, bo obecne są chyba pod kierownice 26,4 (poprawcie mnie jak coś) Macie jakieś pomysły jak zamontować ową kierownice pod współczesny mostek? Albo jakiś stary mostek z epoki by pasowały od jakiegoś jaguara może?... Nie mam pomysłu, proszę o pomoc:)
Aurox Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Blaszka z puszki po piwie za cienka, zwykłej blaszki nie zagniesz tak ładnie(możesz spróbować ale będzie ciężko). Ja użyłem kiedyś aluminiowej rury o srednicy 3cm. Wycinasz kawałek wzdłuż, dopiłowujesz, ładzie się zagina i będzie śmigać!
Konik Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Ja nie mam pojęcia jak to zwęzić. btw jak się trzyma kierownicę o średnicy 24 cm?
undervolcano Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 25,4mm teraz się robi, tzn teraz to się robi 31mm coś a może i 24cm więc dużo nie masz pudrowania średnicy. polecam np dziś ciąłem wieczko z puszki po czerwonej fasoli, można ciąć nożyczkami a materiał jest grooby, grubszy niż zwykła puszka od coli.
Varg Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 26.0 teraz sie robi , ale to zalezy kto . 3t , cinelli modolo robia 26.0. a 24 ? ołmen Puszka to daje rade w sztycy , ale w keirownicy hm , tulejka nacięta , albo inna rurka . kombinuj albo kup normalna kierownice.bo 24? co to jest za keira ?
sath Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 24 to jest cudo typu rometowy baranek albo i inne dziwo montowane w romecie na rometowskich mostkach. R-o-m-e-t i pochodne. Jak do tej pory wydawało mi się to oczywiste. Konik a Ty rusz głową - zapewne na co dzień kierownicę o którą pytasz trzymasz w rękach, bo 24 mm to ma większość szosowych kierownic w chwycie albo nawet mniej. Co sobie możesz potwierdzić suwmiarką. Średnica zazwyczaj jest pogrubiona w miejscu styczności z mostkiem i daje ci to spasowanie pod 25,4 albo 26. Rometowy baranek ma to do siebie, że ma średnicę ~22-24, a w miejscu gdzie jest łapany przez mostek są takie ząbki pseudo-nitto, które właściwie nic w tym tanim wydaniu nie dają. Dodatkowo jest bardzo mało pogrubiona i wychodzi po środku 24, dlatego przy montowaniu na większości mostków typu SR i inne badziewia o średnicach 25,4 albo 26 trzeba coś tam popodkładać.
sath Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Za######iście śmieszne. Każdy wie o co chodzi, to po kiego grzyba śmiecisz.
Steve Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Dzięki za pomoc:) Prostując wszelkie wątpliwości. Kierownica w chwycie ma 22cm, a w miejscu montowania mostka 24cm. Konik, nie sprawdzałem w jeździe jak się trzyma, ale na sucho nie widzę żadnej różnicy w porównaniu ze współczesnymi barankami:] Kierownica jest produkcji Pana Kamińskiego z końca lat 30, tak dla sprostowania:] stalowa i ciężka, ale mega mi się podoba:P Zdjęcie jak coś: http://vlep.pl/gr62cu.jpg
korekk93 Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Steave on ma na myśli to ,że podajesz średnice w centymetrach (co jest nie możliwe) a nie w milimetrach
Steve Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 no to poleciałem po całości:] mój błąd hehe:] oczywiście wartość miała być podana w milimetrach:P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.